Au devenit din ce în ce mai populare reţetele în care se foloseşte făină fără gluten. Când această făină este combinată cu seminţe de chia rezultă o gustare sănătoasă, care ar trebui să devină dacă nu obişnuinţă în meniul nostru zilnic, măcar un ritual de week-end. Pentru varianta de pâine propusă de mine am folosit făină de ovăz, pe care mi-am pregătit-o singură, la râşniţă, din fulgi de ovăz.Este o pâine sănătoasă, preferată de cei cu intoleranţă la gluten, dar şi de cei care au diabet. Pregătirea aluatului este o etapă extrem de simplă și rapidă. Semințele de chia este bine să le puneți la înmuiat cu 20-30 de minute înaintea pregătirii pâinii, pentru a se hidrata complet. Pe lângă faptul că este benefic organismului, gelul de chia este și un bun înlocuitor al ouăle lor, deci pâinea o puteți încadra și la categoria rețete vegane. Eu am făcut doua pâini, una folosind făină de ovăz și una cu făină din următoarea combinație : arahide, alune de pădure, fulgi de ovăz și fulgi de porumb. Am râșnit separat alunele, arahidele și fulgii. Am amestecat și am măsurat cantitatea necesară în rețetă, 300 de grame.
Reţetă:
·
40 grame seminţe de chia
hidratate în 240 ml apă (se obţine un gel)
·
300 grame făină fără
gluten ( eu am folosit fulgi de ovăz pe care i-am râşnit , obtinând făină )
·
60 ml ulei ( eu am pus
de susan, dar folosiţi din care aveţi)
·
160 ml apă
·
7 grame de sare
·
10 grame de praf de
copt ( un pachet)
·
tava de copt de 22x 10cm
·
un pumn de seminţe de
floarea soarelui, susan, in, seminţe de dovleag pentru stratul de la suprafaţa
pâinii
Mod de preparare:
Pasul 1: Hidrataţi seminţele de chia în 240 ml apă şi
le lăsaţi până obţineţi un gel.
Pasul 2: Fulgii de ovăz îi râşniţi până obţineţi făina.
Pasul 3: Amestecaţi făina cu sarea, praful de
copt, adăugaţi apa, uleiul şi la final gelul de chia. Puneţi
conţinutul în tava de copt. Puteţi folosi hârtie de copt, eu am pulverizat-o cu
ulei de măsline. Neteziţi suprafaţa pâinii şi presăraţi seminţele.
Pasul 4: Coaceţi pâinea 70-75 minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Asteptam comentariile dumneavoastra!