Cine spune că ciuperca nu poate fi integrată într-o reţetă pentru un dulce, greşeşte. Tarta mea vegană, cu ciocolată amăruie, nu prea dulce, are şi în blat şi în caramel, pudră de hribi uscaţi.
Faptul că reţetele vegane pot produce anumite frustrări iubitorilor de dulciuri, este un mit cred eu, deoarece gustul nu -ţi clincăie clopoţeii, care te atenţioneze că ceve nu este ok. Pur şi simplu, dacă nu ştiam ce conţine, consideram că este o prăjitură, ca oricare alta.
Am considerat că dacă merg pe linia naturală, tot ce este proteină animală să înlătur, chiar şi zahărul, dulceaţa fiind dată de două banane foarte bine coapte (e vorba de acele banane cu coajă neagră, pe care suntem tentaţi să le aruncăm, deosebit de dulci, dar mai ales aromate). Intr-o astfel de reţetă, oul este înlocuit cu succes de banană, proporţia fiind de un ou la o banană sau mă rog, invers 😊. Pentru a fi sinceră, am completat şi cu o lingură cu vârf ,cu miere de albine, spun cu vârf pentru că era o miere zaharisită. Dacă folosiţi miere lichidă, cred că două linguri mari, sunt mai mult decât suficiente. Am folosit şi ciocolată neagră, o tabletă întreagă, din acest motiv am completat şi cu o lingură mare cu miere. Dacă folosiţi o ciocolată mai dulce, cred că nu e cazul, dar puteţi gusta puţin din compoziţie şi decideţi singure sau singuri cum să fie gustul.
La final am decorat tarta cu caramel, un caramel făcut cu lapte de soia şi un sfert de linguriţă de sare, în care am decis să pun şi puţină pulbere de hribi. A fost o alegere deosebit de reuşită, deoarece gustul caramelului peste tarta mea vegană, a creat o completare pe cât de ciudată, pe atât de plăcută. Prin urmare, vă voi scrie reţeta folosită de mine, cu specificaţia că oricând poate fi adaptată, cu ceea ce doriţi sau în funcţie de ceea ce aveţi prin cămară.
Reţetă:
- 250 gr. fulgi de ovăz
- 400 ml. lapte de soia sau alt lapte vegetal
- 1 lingură cu vârf cu miere de albine
- 50 gr. unt de arahide, chiar mai mult- vedeţi reţeta - Unt de arahide, migdale şi fistic
- 100 gr. ciocolată neagră
- o lingură cu ulei de cocos sau 60 ml. ulei vegetal
- 50 gr. cacao
- 2 banane foarte coapte şi dulci
- 2 linguri de seminţe de in
- o lingură de ness
- un sfert de linguriţă de sare
- un vârf de linguriţă pudră de hribi
- în loc de esenţe am folosit câteva bucăţele de ghimbir- vedeţi reţeta- Ghimbir confiat
- o jumătate linguriţă de pref de copt
- o jumătate de linguriţă de bicarbonat de sodiu, stins cu 2, 3 picături de lămâie sau oţet
- o jumătate de linguriţă de ulei de cocos, pentru uns tava în care coacem tarta
Caramel:
- 2 linguri de miere
- 1 lingură ulei de cocos
- un vârf de linguriţă cu sare de mare
- un vârf de linguriţă cu pudră de hribi
- 250 fructe proaspete- coacăze (pentru decor)
Mod de preparare :
Pentru început, se încălzeşte laptele de soia sau de migdale şi se opăresc fulgii de ovăz. Se amestecă bine şi se lasă să se înmoaie. Intre timp vă cântăriţi celelalte ingrediente şi le amestecaţi toate într-un bol : mierea, untul de arahide, bananele strivite cu o furculiţă, ciocolata, uleiul de cocos, seminţele de in, bicarbonatul, praful de copt, sarea, cacaoa, praful de hribi. La final adăugaţi fulgii opăriţi, care au devenit un terci. mai jos câteva fotografii. Praful de hribi, l-am făcut din hribi deshidrataţi şi apoi râşniţi.
După ce se scoate din cuptor, o lăsaţi să se răcorească, o scoateţi din tavă şi pregătiţi caramelul. Incălziţi bine mierea, până se caramelizează, stingeţi cu ulei de cocos, apoi adăugaţi sarea şi praful de hribi. Mai lăsaţi să dea câteva clocote , să se îngroaşe ca o smântână. Opriţi focul şi decoraţi apoi tarta cu caramelul. Eu am aşezat-o pe platou, imediat ce am scos-o din tavă, dar pe coale de hârtie, pentru a-mi fi mai uşor la decorarea cu caramel. La sfârşit, am tras uşor hârtia.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Asteptam comentariile dumneavoastra!