Tarta de dovleac şi morcov, o tartă de vară, cu legume şi arome de pesto, care reuneşte şi satisface toate gusturile , chair şi a celor mai cârcotaşi carnivori.Ce mai tura vura, este de fapt un quiche, ornat cu dovlecei. Nu este rapid de realizat, îţi trebuie ceva răbdare, dar rezultatul final, cred că merită efortul. Dacă aveţi dovlecei de mai multe culori, puteţi renunţa la morcovi. Este frumos de realizat cu dovleci verzi, galbeni şi cei de un verde mai puţin colorat. Eu am folosit morcovi, iar acestia fiind mai tari decât dovlecii, i-am ţinut într-un vas cu aburi, pâna s-au înmuiat. Dacă veţi face tarta doar cu zucchini, veţi sări peste această etapă.
Retetă
Blatul:
- 500 gr. făină
- 250 gr. unt
- 1 gălbenuş
- 1, 2 linguri de apă foarte, foarte rece (depinde de făină)
- puţină sare
- o jumătate linguriţă de cimbru uscat
- o jumătate linguriţă de cimbru uscat
- suplimentar un cub mic de unt pentru uns tava în care coaceţi tarta
Umplutura:
- 200 gr. brânză cheddar
- 3 ouă
- 100 ml lapte
- 50 ml ulei măsline
- 300 gr. hribi
- 3, 4 căţei de usturoi
- un sfert de linguriţă de piper şi puţină sare
- 7, 8 roşii uscate (gustul lor acrişor balansează dulceaţa dovleceilor şi
morcovului)
- 3 ouă
- 100 ml lapte
- 50 ml ulei măsline
- 300 gr. hribi
- 3, 4 căţei de usturoi
- un sfert de linguriţă de piper şi puţină sare
- 7, 8 roşii uscate (gustul lor acrişor balansează dulceaţa dovleceilor şi
morcovului)
Decor:
- 4 zucchini
- 2 morcovi
- o mână bună de busuioc
- câteva fire de oregano
- 150 ml ulei de măsline
- 200 gr. parmezan
- 50 grame de alune
- 5, 6 căţei de usturoi
- zeama de la o lămâie
- un sfert de linguriţă piper
- 5 roşii uscate
1. Cum pregătim blatul? Simplu şi rapid! Untul trebuie să fie rece, tăiat cubuleţe.
- 2 morcovi
- o mână bună de busuioc
- câteva fire de oregano
- 150 ml ulei de măsline
- 200 gr. parmezan
- 50 grame de alune
- 5, 6 căţei de usturoi
- zeama de la o lămâie
- un sfert de linguriţă piper
- 5 roşii uscate
1. Cum pregătim blatul? Simplu şi rapid! Untul trebuie să fie rece, tăiat cubuleţe.
Amestecaţi
făina cu sarea, iar la final, cu vârful degetelor
încorporaţi untul până obţineţi un amestec nisipos, care va arăta cam
aşa:
Adunaţi făina şi untul într-o bilă, cu ajutorul părţii umede,
gălbenuşul-( apa foarte rece, numai dacă este cazul, pentru a nu obţine
ceva lipicios, dar dacă totuşi aţi greşit, nu-i bai, mai adăugaţi puţină
făină). Nu insistaţi cu frământatul, pentru a nu dezvolta glutenul,
aluatul devenind tare la copt în acest caz, ceea ce nu ne dorim. Bila
obţinută se înveleşte în folie de plastic şi la frigider, pentru cel
puţin 30 minute.
Cât stă aluatul la frigider, vă puteţi pregăti tava în care veţi coace blatul, stergându-i foarte bine pereţii cu unt.
După ce s-a odihnit şi răcit aluatul la frigider, încercaţi să-l
întindeti pe planşetă într-o foaie, pe care o rulaţi pe sucitor şi apoi o
puneţi în tavă. Surplusul tăiaţi-l cu un cuţit şi apoi cu o furculiţă
înţepaţi bine şi pe fundul tăvii şi pe pereţii ei. Foarte important, atunci
cănd introduceţi blatul în cuptor, peste el puneţi o foaie de copt,
acoperită cu fasole, mazăre uscată sau bile ceramice, pentru a impiedica
cresterea acestuia (de fapt şi înţeparea cu furculiţa are acelaşi rol).
Coaceţi aluatul 15 minute cu fasole pe el, apoi luaţi hârtia şi mai coaceţi până se usucă la suprafaţă. Scoateţi aluatul din cuptor şi lăsaţi să se răcească.
2. Umplutura este simpu de făcut. Am bătut bine ouăle cu laptele si apoi am amestecat cu brânza dată pe răzătoare. Pe blatul precopt puţin, am întins stratul de brânză.
Hribii îi feliaţi şi îi înăbuşiţi în puţin ulei de măsline, usturoi, sare şi piper.
Peste startul de brânză, adăugaţi pe cel de hribi şi roşiile feliate. Urmează apoi decorul.
3. Pregătirea decorului este o etapă mai laboriosă şi trebuie să vă înarmaţi cu multă răbdare. Iniţial am feliat dovleceii şi morcovii la mandolină în bandelete subţiri.
Pe cele mai deshidratate şi morcovii, i-am tinut puţin pe un vas la aburi, să se mai înmoaie. Apoi i-am tracut la jet de apă rece şi i-am lăsat să se usuce.
Cât au stat benzile de dovlecei la uscat, am pregătit pesto. Am blenduit, busuiocul, zeama de lămâie, usturoul, uleiul de măsline, alunele şi parmezanul. La final am amestecat acest pesto şi cu câteva roşii uscate.
4. Decorarea se începe din centru. Fiecare bandeletă de dovlecel sau morcov, se unge cu pesto si apoi se aşează concentric,una peste alta, alternând culorile. Ceea ce se vede verde în poză, este pesto, peste hribi, pentru a potenţa gustul acestora.
Între blat şi dovlecei am mai pus şi un strat de frunze de salvie. La final arată aşa:
Am copt-o la 180 grade, timp de 60 minute.
2. Umplutura este simpu de făcut. Am bătut bine ouăle cu laptele si apoi am amestecat cu brânza dată pe răzătoare. Pe blatul precopt puţin, am întins stratul de brânză.
Hribii îi feliaţi şi îi înăbuşiţi în puţin ulei de măsline, usturoi, sare şi piper.
Peste startul de brânză, adăugaţi pe cel de hribi şi roşiile feliate. Urmează apoi decorul.
3. Pregătirea decorului este o etapă mai laboriosă şi trebuie să vă înarmaţi cu multă răbdare. Iniţial am feliat dovleceii şi morcovii la mandolină în bandelete subţiri.
Pe cele mai deshidratate şi morcovii, i-am tinut puţin pe un vas la aburi, să se mai înmoaie. Apoi i-am tracut la jet de apă rece şi i-am lăsat să se usuce.
Cât au stat benzile de dovlecei la uscat, am pregătit pesto. Am blenduit, busuiocul, zeama de lămâie, usturoul, uleiul de măsline, alunele şi parmezanul. La final am amestecat acest pesto şi cu câteva roşii uscate.
4. Decorarea se începe din centru. Fiecare bandeletă de dovlecel sau morcov, se unge cu pesto si apoi se aşează concentric,una peste alta, alternând culorile. Ceea ce se vede verde în poză, este pesto, peste hribi, pentru a potenţa gustul acestora.
Între blat şi dovlecei am mai pus şi un strat de frunze de salvie. La final arată aşa:
Am copt-o la 180 grade, timp de 60 minute.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Asteptam comentariile dumneavoastra!