Treceți la conținutul principal

Plăcintă cu spanac

Hristos a inviat!

Suntem in a doua zi de Paste si sarbatorim pe cei care poarta numele de Gheorghe, Geta, Gheorghita..
La multi ani !

Pentru ca nu am reusit in timp util sa public asa cum am promis reteta pentru placinta cu spanac, o fac cu o intarziere de catave zile, cu rugamintea sa-mi iertati nerespectarea promisiunii.
Placinta cu spanac, este o varianta a drobului de miel, atat de controversat in ultimii ani, de catre iubitorii de animale. Eu am avut pe masa de Paste si miel, dar am incercat si varianta cu spanac.


Sa stiti ca a fost foarte apreciata, iar gustul desavarsit al spanacului, combinat cu urda, m-a ambitionat sa o pregatesc si in viitor, incercand sa o transform in traditia casei de Paste. Tot suntem europeni si impletirea traditiilor intre locuitorii  diferitelor zone, e musai sa fie si culinara, pentru ca aceasta placinta este specifica zonei Liguria, din partea nord- vestica a mult iubitei Italia.


Probabil ca veti considera ca rapeste prea mult timp pregatirea acestei placinte, dar sa stiti ca efortul si rezultatul final, merita.

Ingredientele placintei cu spanac, pentru  o tava cu diametrul de 28 cm.

Aluatul placintei:

- 450 gr. faina
- 30 ml ulei
- 250 ml apa rece
- 1 lingurita sare

Umplutura placintei:

- 1 Kg. spanac crud
- 500 gr. urda
- 250-300 gr.  parmezan (depinde de gust)
- 2 oua
- sare
- piper
- un catel usturoi sau usturoi verde cu tot cu frunze. Eu am folosit usturoi verde, de fapt o salsa de usturoi verde.

Suplimentar

- un galbenus batut bine cu furculita
- 2 linguri ulei masline
- 6, 7 oua.


Pregatirea foilor de placinta

Intr-un bol se amesteca faina, sarea, uleiul si apa rece.


In final, se obtine un aluat deosebit de maleabil, care se infoliaza si se tine la frigider in jur de 40 de minute.


Pregatirea umpluturii

Puteti folosi evident, spanac gata pregatit, cumparat din hipermarket.
Pentru ca e primavara si pietele abunda de verdeturi, eu am optat pentru varianta utilizarii
spanacului din punga cu care am venit de la piata.
Am ales spanacul cu tot cu codite, l-am pus intr-un lighean cu apa rece, sa se odihneasca 2, 3 ore. Cand am considerat ca a stat suficient in apa, astfel incat toate substantele cu care a fost stropit sa paraseasca delicatele si proaspetele frunze, am pus pe aragaz o cratita de 6,7 litri  cu apa , in care am dizolvat si 2 ligurite rase de sare.
In paralel mi-am pregatit si un vas cu apa rece, in care am dizolvat  cateva cuburi de gheata.
In momentul in care  apa din  cratita a inceput sa fiarba, am inchis ochiul si am dat drumul la spanacul scurs de apa in care a stat in asteptare. Am oparit practic spanacul cam un minut si apoi cu paleta l-am trecut rapid in vasul cu apa rece, pentru a opri procesul fierberii si a-i pastra si culoarea superba. L-am scos din apa si l-am stors bine, ce a rezultat puteti vedea


Indiferent ca ati optat pentru o varianta sau alta ( in cazul folosirii spanacului), ceea ce urmeaza, este practic pregatirea propriu-zisa a umpluturii.
Intr-o tigaie se incalzeste putin ulei de masline, in care se tine cateva secunde catelul de usturoi. Acesta  se scoate rapid, cand uleiul incepe sa se incinga si se adauga spanacul.
Se soteaza spanacul cateva minute, apoi se muta intr-o strecuratoare unde se lasa putin, timp in care se si raceste, pentru ca trebuie iarasi stors  si tocat mai marunt, daca vi se par coditele sau frunzele maricele.


Eu nu am insistat prea mult cu tocatul, pentru ca nu am vrut sa fie piure.

Am batut cele doua oua, le-am adaugat la domnul verde, am framantat urda si am adaugat-o si pe ea.
Parmezanul l-am dat pe razatoare


si am preparat o salsa de usturoi, in final rezultand o combinatie deosebit de aromata.
Evident ca am sarat si piperat in functie de gustul meu.


Scoatem aluatul de la frigider si-l impartim in patru bucati, doua mai mari si doua mai mici.
Pregatim tava in care vom coace placinta, o ungem bine cu un unt de calitate .
Intindem prima bucata mai mare de aluat, foarte, foarte subtire, apoi o rulam pe sucitor si o asezam in tava, cu marginile astfel incat sa depasesca peretii tavii. O ungem cu ulei de masline si apoi o intindem si pe cea de a doua bucat mai mare de aluat. O suprapunem pe prima foaie si ungem cu o pana un galbenus de ou, cea de a doua foaie de aluat. Am folosit acest artificiu cu galbenusul de ou, pentru ca fiind foarte multa compozitie, atunci cand coacem tarta, e posibil ca blatul de pe fundul tavii sa ramana crud.



In tava astfel pregatita, adaugam bunatatea de spanac, imbalsamat cu usturoi si branzeturi, care deja este pregatit si ne asteapta cuminte sa-si intre in rol.
In acest moment intervine creativitatea si atentia dumneavoastra.
Puteti folosi oua fierte sau crude, eu am optat pentru varinta nefierte.
Am facut cateva cuiburi in compozitie si le-am umplut cu ce vedeti.


Pe masa de lucru mai avem doua bucatele de aluat crud, pe care incercam sa le indindem foarte subtiri, ele devenind capace la cuibul nostru de oua. Evident ca nu trebuie sa uitam sa le ungem cu putin ulei de masline intre ele.

Ornam tarta cum dorim, eu am presarat doar putin susan negru si o ducem la cuptor.
Este gata cand trece testul scobitorii si cand capacul cuibusorului s-a rumenit putin.


Cum spuneam si la inceput, este o varianta pentru traditionalul drob sau varianta de drob pentru vegetarieni.

Paşte cu lumină şi fericire!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Granola

          Cred că fiecare dintre voi aveţi o reţetă de granola, cu seminţe sănătoase şi delicioase. Granola mea conţine caju, fistic, migdale, cocos, susan, seminţe de dovleac, toate îmbălsămate cu cardamon şi curmale. Nu am folosit zahăr, în schimb nu lipseşte mierea de albine. Este uşor de preparat şi nu necesită coacere, doar încălzirea pe flacără a seminţelor, pentru a elibera uleiurile din compoziţia acestora. Un baton de granola, dimineaţa la micul dejun, pentru cei ce adoră dulciurile, este suficient pentru a vă asigura energia necesară începerii unei zile de muncă în forţă.   Cantităţile pe care vi le recomand sunt pur orientative, de fapt eu nici nu le-am cântărit, am folosit o cupă de măsură, cea de 100 ml! Dacă nu aveţi, folosiţi un pahar de 200 ml.                   Reţetă:             - 4 cupe de curmale fără sâmburi ( aproximativ 240 grame)             - 4 cupe cu apă clocotită ( 400 ml.)             - 4 cupe migdale ( circa 240 grame)             - 4 cupe caju (

Vişine confiate

       Pentru a confia vişine, vă trebuie doar răbdareeee....Procedeul durează mai multe zile, nu este complicat, dar etapa iniţială, scosul sâmburilor, cere foarte multă atenţie şi calm.        Probabil dacă aveţi un dispozitiv de scos sâmburii e mai simplu, deşi mă îndoiesc să fie prea util în cazul vişinelor , care nu sunt aşa cărnoase.       Eu am avut un băţ de frigăruie şi cum puteţi vedea a fost destul de eficientă metoda. Pe farfurie sunt vişinuţele mele fără sâmburi!               Reţetă   - 350 grame vişine fără sâmburi   - 350 grame zahăr + 70 grame    - zeamă de la o limetă    - 140 ml apă           Cum v-am explicat  la început, metoda de confiere, se realizează pe parcursul mai multor zile. Ziua 1      Se fierbe apa ( 140 ml) cu zahărul (350 grame), până se dizolvă complet zahărul şi se formează un sirop.              Când siropul începe să clocoteasca bine, dăm drumul la vişine şi le lăsăm să fiarbă la foc mic 3, 4 minute. D

Pesto de lobodă

Loboda, regină pentru o zi!             Cred că nu este persoană  care să nu poftească primăvara o ciorbă de lobodă sau o salată de lobodă.             Loboda este o plantă ce conţine multe minerale (potasiu, fosfor, fier ), vitamine ( A,C,K,B2 ), betacaroteni, clorofilă, acid oxalic, glucide. Loboda detoxifică organismul şi după aceste zile cu mâncare consistentă şi cu multe dulciuri, o cură de lobodă este de apreciat. De ce să nu o includem şi pe modesta lobodă, în randul delicateselor, încoronând aceste frunze roşii  şi sănătoase pe post de regine la masa noastră?             Pentru că toţi nutriţioniştii ne recomandă să consumăm loboda neprelucrată termică, vă propun o reţetă încercată de mine, mai exact o idee personală, care a avut succes şi chiar am fost rugată să o mai prepar. Vreau să vă arăt pas cu pas cum am procedat.                       Am spălat loboda bine în câteva ape, am lăsat-o să se scurgă şi între timp   mi-am pregatit o cratiţă pentru  paste , î

Unt de arahide, migdale si fistic

      Ce poate fi mai sănătos, decât un aliment neprocesat, natural? De ce unt de arahide? Pentru că am observat, tot mai mulţi cumpără unt de arahide la borcan şi de ce nu ar fi mai indicat şi mai ieftin, să ni-l pregătim  singuri ?       Nu vă trebuie decât un blender, cu paletele mai mari şi nucile: arahide, fistic, migdale. Zilele trecute am postat o reţetă vegană, Batoane energizante din curmale.       Untul folosit a fost făcut de mine şi vă spun sincer, gustul nu a fost deloc mai prejos decât cel din comerţ, ba pot să afirm cu tărie, chiar mai bun.       O alternativă pentru untul de arahide, este cel de migdale sau fistic. Alegerea vă aparţine şi ţine de preferinţă.       Cum vă explicam , se prepară în maxim cinci minute şi procedeul este foarte simplu. Faptul că nu conţine conservanţi sau alte substante chimice, este un argument solid să vă facă să vă mobilizaţi şi să încercaţi, chiar şi din curiozitate.       Foarte indicat, indiferent ce tip de unt preparaţi , s

Pricomigdale cu cocos şi susan

      Aceste minunate pricomigdale, sunt inspirate dintr-o retetă suedeză tradițională, care conţine doar făină de migdale, nucă de cocos şi susan. Un dulce pentru cei cu intoleranţă la gluten, ce se poate servi cu o ceaşcă de cafea sau ceai.                  Raportul gramajului de făină este absolut alegerea dumneavoastră. Daca doriţi să fie mai uscate şi crocante, în combinaţie vor predomina cocosul şi susanul. Dacă doriţi mai fragede şi moi, predominantă va fi făina de migdale. Indiferent de alegerea făcută, fiţi siguri că aţi optat pentru un dulce sănătos, pe care veţi dori să-l mai repetaţi din când în când. Moţul acestor pricomigdale este de ciocolată albă, dar puteţi opta şi pentru varianta cu ciocolată amăruie. Eu am în casă doi consumatori de ciocolată albă, deci câstigătoare a fost aceasta.        REŢETA :        - 170 gr. făină de migdale       -  150 gr. cocos       - 80 gr. susan       - 3 ouă       - 150 gr. unt       - 80 gr. zahăr brun       -

Batoane energizante din curmale

      Viaţa modernă ne face să consumăm alimente cu un conţinut caloric ridicat, dar şi mai grav, cu un conţinut  glucidic, peste normalul şi necesarul zilnic. In aceste condiţii, de exces caloric şi glucidic, dulciurile fără zahăr procesat, pot deveni idealul alimentaţiei noastre.       Aceste minunate batoane cu curmale, datorită compoziţiei, sunt plăceri nevinovate, dar care nu ne distrug sănătatea, ba chiar ne-o îmbunătăţesc. Reţeta nu îmi aparţine, este după a celebrei Donna Hay.       Curmalele        Curmalele au extrem de multe beneficii nutritionale. Dacă consumaţi câteva curmale pe zi, nu trebuie să mai luaţi suplimenţi alimentari, pentru că vă asiguraţi necesarul de cupru, potasiu, fibre, mangan, vitamina B6 și magneziu. Conţinând atât de mult magneziu, curmalele sunt analgezice şi antiinflamatoare.       Funcţionarea sistemului digestiv este mult îmbunătâţită, chiai scade riscul de cancer de colon datorită consumului de curmale, prin conţinutul ridicat

Chec cu fistic şi roşii uscate

          Un chec delicios, care este  varianta salvatoare pentru  gustarea de la micul dejun. O felie de chec, o cafea sunt suficiente pentru a începe ziua cu forţe proaspete. Reţeta este foarte uşor de modificat, în funcţie de ce aveţi prin frigider şi de dispoziţia dumneavoastră sau mai exact poftele ce vă inspiră. Eu am folosit fistic, pe care îl puteţi înlocui cu migdale sau nuci. Roşiile pot fi prune prune sau ananas. Brânza de capră a fost varianta aleasă de mine, dar l-am copt şi cu brânză feta . Opţiunile pot fi multiple, de multe ori şi în funcţie de ce mai aveţi prin frigider.          REŢETA:       - 4 ouă       - 150 ml ulei de măsline       - 100 ml lapte       - 50 gr iaurt       - 100 gr. fistic       - 250 gr. făină       - 1 pachet de praf de copt       - 150 cremă de brânză de capră       - 100 gr. roşii uscate conservate în ulei        -  un sfert de linguriţă de sare ( mai puţină daca brânza pe care o folosiţi este sărată)      

Tartă cu cremă de vanilie şi struguri

          Seria tarte cu fructe proaspete continuă. O combinaţie interesantă, este crema de vanilie cu struguri. Profitând de faptul că pieţele abundă de struguri aromaţi, gustoşi şi dulci, am zis de ce nu?           Ce a rezultat, nu am cuvinte!                   REŢETĂ:           Blatul:                       - 400 gr. făină                       - 200 gr. unt                         - 115 gr. zahăr                       - 1 gălbenuş                       - 1, 2  linguri de apă foarte, foarte rece (depinde de făină)                       - puţină sare                       - suplimentar un cub mic de unt pentru uns tava în care coaceţi tarta                 Crema:                       - 8 gălbenuşuri                       - 200 gr .zahăr                       - 60 gr. amidon de porumb                       - 1 litru lapte                       - 100 grame de unt                       - un sfert de linguriţă de sare                       - u

Falafel

             Falafel, aceste minunate chiftele din năut crud, atât de îndrăgite în ultimul timp şi de mine.  Reţeta pe care vreau să v-o împărtăşesc, este aceeaşi pe care o prepar de câţiva ani. E preferata familiei şi dacă citiţi şi aveţi una mai bună sau un mic secret, pe care nu-l găsiţi aici, vă rog să-mi spuneţi.              Eu când pregătesc falafel, îmi pun la înmuiat năut cât să prepar apoi şi humusul, pentru că falafel fără humus, e ca orice chiftea fără sos. Deci îmi pun la înmuiat 500 gr. de năut crud, care trebuie să stea în apă cel puţin 12 ore, de obicei în seara premergătoare zilei în care pregătesc chiftelele. Cu aceste mici precizări şi cu reamintirea că nu ştiţi ce pierdeţi dacă nu încercaţi această reţetă acasă, să vă descriu cum  fac eu falafel.     Reţetă:           - 500 gr. naut            - o ceapă albă sau roşie           - 5 căţei de usturoi           - un ardei iute (opţional)           - o mână bună de pătrunjel ( codiţele groase elimi

Ruladă de bezea cu cremă de lămâie

          Delicioasa ruladă cu bezea, reţetă preluată din bucataria internaţională, întâlnită în diferite variante şi combinaţii. Bezeaua dulce, în combinaţie cu crema acrişoară de lămâie, este de departe cea mai reuşită şi ademenitoare îmbinare de gusturi, care satisface pretenţiile şi celui mai cârcotaş degustător. Elementul crocant este dat de fistic, care vă invit sa-l folosiţi în varianta crudă. Eu nu am avut atunci cănd am făcut rulada pentru postare şi în final s-au rumenit puţin mai mult, dar nu în defavoarea gustului, ci doar al aspectului.           Această ruladă, este o idee eccelentă, dacă sunteţi iubitori de bezea. O puteţi umple şi cu o cremă de ciocolată, cu cremă de vanilie şi fructe. Este o reţetă extrem de versatilă, care vă permite să vă jucaţi cu ingredientele pe care le preferaţi şi pe care le aveţi în camară.           Acestea fiind precizate, să trec la explicarea modului în care o prepar eu, punctând din experienţă şi câteva detalii, pentru a avea o re