Hristos a inviat!
Suntem in a doua zi de Paste si sarbatorim pe cei care poarta numele de Gheorghe, Geta, Gheorghita..
La multi ani !
Pentru ca nu am reusit in timp util sa public asa cum am promis reteta pentru placinta cu spanac, o fac cu o intarziere de catave zile, cu rugamintea sa-mi iertati nerespectarea promisiunii.
Placinta cu spanac, este o varianta a drobului de miel, atat de controversat in ultimii ani, de catre iubitorii de animale. Eu am avut pe masa de Paste si miel, dar am incercat si varianta cu spanac.
Sa stiti ca a fost foarte apreciata, iar gustul desavarsit al spanacului, combinat cu urda, m-a ambitionat sa o pregatesc si in viitor, incercand sa o transform in traditia casei de Paste. Tot suntem europeni si impletirea traditiilor intre locuitorii diferitelor zone, e musai sa fie si culinara, pentru ca aceasta placinta este specifica zonei Liguria, din partea nord- vestica a mult iubitei Italia.
Probabil ca veti considera ca rapeste prea mult timp pregatirea acestei placinte, dar sa stiti ca efortul si rezultatul final, merita.
Ingredientele placintei cu spanac, pentru o tava cu diametrul de 28 cm.
Aluatul placintei:
- 450 gr. faina
- 30 ml ulei
- 250 ml apa rece
- 1 lingurita sare
Umplutura placintei:
- 1 Kg. spanac crud
- 500 gr. urda
- 250-300 gr. parmezan (depinde de gust)
- 2 oua
- sare
- piper
- un catel usturoi sau usturoi verde cu tot cu frunze. Eu am folosit usturoi verde, de fapt o salsa de usturoi verde.
Suplimentar
- un galbenus batut bine cu furculita
- 2 linguri ulei masline
- 6, 7 oua.
Pregatirea foilor de placinta
Intr-un bol se amesteca faina, sarea, uleiul si apa rece.
In final, se obtine un aluat deosebit de maleabil, care se infoliaza si se tine la frigider in jur de 40 de minute.
Pregatirea umpluturii
Puteti folosi evident, spanac gata pregatit, cumparat din hipermarket.
Pentru ca e primavara si pietele abunda de verdeturi, eu am optat pentru varianta utilizarii
spanacului din punga cu care am venit de la piata.
Am ales spanacul cu tot cu codite, l-am pus intr-un lighean cu apa rece, sa se odihneasca 2, 3 ore. Cand am considerat ca a stat suficient in apa, astfel incat toate substantele cu care a fost stropit sa paraseasca delicatele si proaspetele frunze, am pus pe aragaz o cratita de 6,7 litri cu apa , in care am dizolvat si 2 ligurite rase de sare.
In paralel mi-am pregatit si un vas cu apa rece, in care am dizolvat cateva cuburi de gheata.
In momentul in care apa din cratita a inceput sa fiarba, am inchis ochiul si am dat drumul la spanacul scurs de apa in care a stat in asteptare. Am oparit practic spanacul cam un minut si apoi cu paleta l-am trecut rapid in vasul cu apa rece, pentru a opri procesul fierberii si a-i pastra si culoarea superba. L-am scos din apa si l-am stors bine, ce a rezultat puteti vedea
Indiferent ca ati optat pentru o varianta sau alta ( in cazul folosirii spanacului), ceea ce urmeaza, este practic pregatirea propriu-zisa a umpluturii.
Intr-o tigaie se incalzeste putin ulei de masline, in care se tine cateva secunde catelul de usturoi. Acesta se scoate rapid, cand uleiul incepe sa se incinga si se adauga spanacul.
Se soteaza spanacul cateva minute, apoi se muta intr-o strecuratoare unde se lasa putin, timp in care se si raceste, pentru ca trebuie iarasi stors si tocat mai marunt, daca vi se par coditele sau frunzele maricele.
Eu nu am insistat prea mult cu tocatul, pentru ca nu am vrut sa fie piure.
Am batut cele doua oua, le-am adaugat la domnul verde, am framantat urda si am adaugat-o si pe ea.
Parmezanul l-am dat pe razatoare
si am preparat o salsa de usturoi, in final rezultand o combinatie deosebit de aromata.
Evident ca am sarat si piperat in functie de gustul meu.
Scoatem aluatul de la frigider si-l impartim in patru bucati, doua mai mari si doua mai mici.
Pregatim tava in care vom coace placinta, o ungem bine cu un unt de calitate .
Intindem prima bucata mai mare de aluat, foarte, foarte subtire, apoi o rulam pe sucitor si o asezam in tava, cu marginile astfel incat sa depasesca peretii tavii. O ungem cu ulei de masline si apoi o intindem si pe cea de a doua bucat mai mare de aluat. O suprapunem pe prima foaie si ungem cu o pana un galbenus de ou, cea de a doua foaie de aluat. Am folosit acest artificiu cu galbenusul de ou, pentru ca fiind foarte multa compozitie, atunci cand coacem tarta, e posibil ca blatul de pe fundul tavii sa ramana crud.
In tava astfel pregatita, adaugam bunatatea de spanac, imbalsamat cu usturoi si branzeturi, care deja este pregatit si ne asteapta cuminte sa-si intre in rol.
In acest moment intervine creativitatea si atentia dumneavoastra.
Puteti folosi oua fierte sau crude, eu am optat pentru varinta nefierte.
Am facut cateva cuiburi in compozitie si le-am umplut cu ce vedeti.
Pe masa de lucru mai avem doua bucatele de aluat crud, pe care incercam sa le indindem foarte subtiri, ele devenind capace la cuibul nostru de oua. Evident ca nu trebuie sa uitam sa le ungem cu putin ulei de masline intre ele.
Ornam tarta cum dorim, eu am presarat doar putin susan negru si o ducem la cuptor.
Este gata cand trece testul scobitorii si cand capacul cuibusorului s-a rumenit putin.
Cum spuneam si la inceput, este o varianta pentru traditionalul drob sau varianta de drob pentru vegetarieni.
Paşte cu lumină şi fericire!
Suntem in a doua zi de Paste si sarbatorim pe cei care poarta numele de Gheorghe, Geta, Gheorghita..
La multi ani !
Pentru ca nu am reusit in timp util sa public asa cum am promis reteta pentru placinta cu spanac, o fac cu o intarziere de catave zile, cu rugamintea sa-mi iertati nerespectarea promisiunii.
Placinta cu spanac, este o varianta a drobului de miel, atat de controversat in ultimii ani, de catre iubitorii de animale. Eu am avut pe masa de Paste si miel, dar am incercat si varianta cu spanac.
Probabil ca veti considera ca rapeste prea mult timp pregatirea acestei placinte, dar sa stiti ca efortul si rezultatul final, merita.
Ingredientele placintei cu spanac, pentru o tava cu diametrul de 28 cm.
Aluatul placintei:
- 450 gr. faina
- 30 ml ulei
- 250 ml apa rece
- 1 lingurita sare
Umplutura placintei:
- 1 Kg. spanac crud
- 500 gr. urda
- 250-300 gr. parmezan (depinde de gust)
- 2 oua
- sare
- piper
- un catel usturoi sau usturoi verde cu tot cu frunze. Eu am folosit usturoi verde, de fapt o salsa de usturoi verde.
Suplimentar
- un galbenus batut bine cu furculita
- 2 linguri ulei masline
- 6, 7 oua.
Pregatirea foilor de placinta
Intr-un bol se amesteca faina, sarea, uleiul si apa rece.
Pregatirea umpluturii
Puteti folosi evident, spanac gata pregatit, cumparat din hipermarket.
Pentru ca e primavara si pietele abunda de verdeturi, eu am optat pentru varianta utilizarii
spanacului din punga cu care am venit de la piata.
Am ales spanacul cu tot cu codite, l-am pus intr-un lighean cu apa rece, sa se odihneasca 2, 3 ore. Cand am considerat ca a stat suficient in apa, astfel incat toate substantele cu care a fost stropit sa paraseasca delicatele si proaspetele frunze, am pus pe aragaz o cratita de 6,7 litri cu apa , in care am dizolvat si 2 ligurite rase de sare.
In paralel mi-am pregatit si un vas cu apa rece, in care am dizolvat cateva cuburi de gheata.
In momentul in care apa din cratita a inceput sa fiarba, am inchis ochiul si am dat drumul la spanacul scurs de apa in care a stat in asteptare. Am oparit practic spanacul cam un minut si apoi cu paleta l-am trecut rapid in vasul cu apa rece, pentru a opri procesul fierberii si a-i pastra si culoarea superba. L-am scos din apa si l-am stors bine, ce a rezultat puteti vedea
Indiferent ca ati optat pentru o varianta sau alta ( in cazul folosirii spanacului), ceea ce urmeaza, este practic pregatirea propriu-zisa a umpluturii.
Intr-o tigaie se incalzeste putin ulei de masline, in care se tine cateva secunde catelul de usturoi. Acesta se scoate rapid, cand uleiul incepe sa se incinga si se adauga spanacul.
Se soteaza spanacul cateva minute, apoi se muta intr-o strecuratoare unde se lasa putin, timp in care se si raceste, pentru ca trebuie iarasi stors si tocat mai marunt, daca vi se par coditele sau frunzele maricele.
Eu nu am insistat prea mult cu tocatul, pentru ca nu am vrut sa fie piure.
Am batut cele doua oua, le-am adaugat la domnul verde, am framantat urda si am adaugat-o si pe ea.
Parmezanul l-am dat pe razatoare
si am preparat o salsa de usturoi, in final rezultand o combinatie deosebit de aromata.
Evident ca am sarat si piperat in functie de gustul meu.
Scoatem aluatul de la frigider si-l impartim in patru bucati, doua mai mari si doua mai mici.
Pregatim tava in care vom coace placinta, o ungem bine cu un unt de calitate .
Intindem prima bucata mai mare de aluat, foarte, foarte subtire, apoi o rulam pe sucitor si o asezam in tava, cu marginile astfel incat sa depasesca peretii tavii. O ungem cu ulei de masline si apoi o intindem si pe cea de a doua bucat mai mare de aluat. O suprapunem pe prima foaie si ungem cu o pana un galbenus de ou, cea de a doua foaie de aluat. Am folosit acest artificiu cu galbenusul de ou, pentru ca fiind foarte multa compozitie, atunci cand coacem tarta, e posibil ca blatul de pe fundul tavii sa ramana crud.
In tava astfel pregatita, adaugam bunatatea de spanac, imbalsamat cu usturoi si branzeturi, care deja este pregatit si ne asteapta cuminte sa-si intre in rol.
In acest moment intervine creativitatea si atentia dumneavoastra.
Puteti folosi oua fierte sau crude, eu am optat pentru varinta nefierte.
Am facut cateva cuiburi in compozitie si le-am umplut cu ce vedeti.
Pe masa de lucru mai avem doua bucatele de aluat crud, pe care incercam sa le indindem foarte subtiri, ele devenind capace la cuibul nostru de oua. Evident ca nu trebuie sa uitam sa le ungem cu putin ulei de masline intre ele.
Ornam tarta cum dorim, eu am presarat doar putin susan negru si o ducem la cuptor.
Este gata cand trece testul scobitorii si cand capacul cuibusorului s-a rumenit putin.
Cum spuneam si la inceput, este o varianta pentru traditionalul drob sau varianta de drob pentru vegetarieni.
Paşte cu lumină şi fericire!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Asteptam comentariile dumneavoastra!