Crăciunul se apropie cu paşi repezi, hai să ne lăsăm pătrunşi de spiritul acestuia. Aseară m-au vizitat persoane dragi sufletului meu, am petrecut clipe minunate împreună şi evident că am pregătit o surpriză dulce, ceva care să dea startul colindelor, împodobirii bradului, vremurilor nostalgice cu iz de copilarie.
Această budincă de ciocolată, este perfectă, pentru tot ceea ce inseamnă Sărbători de iarnă şi de ce nu, o idee pentru cei ce doresc să întimpine frumos pe Moşul.
Nu este reţetă inventată de mine, este după o idee Jamie Oliver, cu mici variaţiuni.
Pentru că această tartă are o compoziţie foarte densă, concentrată, este bine să nu fie mai înaltă decât cea din imagine, aşa încât vă sfătuiesc să folosiţi întocmai cantităţile pe care vi le dau în reţetă, nu uitând însă să folosiţi tava în care o coaceţi, de exact 28 cm. Odată punctate aceste mici amănunte, haideţi să vă descriu paşii.
Reţetă:
- 250 gr. unt
- 250 gr. zahăr
- 7 ouă
- 400 gr. ciocolată fină amăruie
- un vârf de linguriţă cu sare
Pentru sosul de clementine:
- 20 clementine foarte bine coapte
- o lingură de zahăr
Budinca se prepară foarte rapid şi uşor. Iniţial vă pregătiţi o cratiţă cu apă, peste care aşezaţi un vas în care topiţi untul împreună cu ciocolata, la bain marie.
După ce s-au topit bine untul şi ciocolata şi s-au şi omogenizat, se lasă puţin să se răcească....
...... şi pregătiţi restul compoziţiei .
În bolul de la robot spargeţi ouăle şi le bateţi uşor câteva minute, cu puţină sare.
Adăugaţi zahărul şi lăsaţi robotul să-şi facă treaba până acesta din urmă se va topi şi ouăle îşi vor dubla volumul.
Vă pregătiţi tava, adică stergeţi pereţii bine, bine cu unt, iar pe fundul acesteia, puneţi un cerc de hârtie.
Când ouăle sunt bine bătute cu zahărul, adăugaţi în ele compoziţia de ciocolată cu unt şi amestecaţi uşor cu o lingură, pentru a le combina. Răsturnaţi totul în tava în care le coaceţi, aceasta o puneţi în altă tava mai mare, în care turnaţi apă ( exact cum procedaţi la crema de zahăr ars) şi le introduceţi în cuptorul preîncălzit la 120 grade, timp de 45-50 minute.
Budinca este în cuptor, deci puteţi pregăti sosul de clementine. Este de fapt o reducţie , a sucului obţinut din stoarcerea clementinelor, trecut prin sită.
Fierbeţi sucul cu lingura de zahăr, la foc mare sau mediu, până ajunge de consistenţa unei smântâni.
După ce ati scos budinca din cuptor, lăsaţi-o să se răcească bine, apoi o răsturnaţi-o pe un platou şi o ornaţi, fiecare după gust şi imaginaţie. Eu am folosit bucăţele de coji de portocale (dulceaţă), pregătite tot de mine, cu altă ocazie şi frunzuliţe de mentă.
Se serveşte cu sos de clementine, o combinaţie super delicoasă.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Asteptam comentariile dumneavoastra!