Păstrăvul îmbrăcat în crusta de sare, este un peşte pregătit practic în suc propriu, extrem de aromat şi fraged. Deşi folosim o cantitate mare de sare , pentru a zidi în jurul lui un iglu, paradoxal, peştele nu este deloc sărat, ba chiar vă recomand să - l asezonaţi cu sare şi piper în burtă, aşa cum procedaţi la orice altă reţetă. Dar haideţi să vă descriu cum am procedat eu pas cu pas. În descrierea reţetei am folosit doi păstrăvi, evisceraţi şi spălaţi bine, şterşi chiar şi uscaţi apoi cu un prosop de hârtie absorbantă şi în interior şi exterior.
Reţetă:
- 1 peşte proaspăt ( al meu avea cam 1 kg)
- 1 kg de sare ( calculaţi cam kg. sare / kg. peşte)
- 200- 250 ml apă (apa
depinde de tipul de sare dar şi de umezeala acesteia. Practit
combinând apa cu sarea trebuie să obţinem un amestec maleabil, cu care
să îmbrăcăm peştele de jur împrejur). Sunt reţete în care acest amestec
este făcut cu albuş de ou bătut, în loc de apă. Eu am folosit apă şi
după cum vedeţi în imaginile de mai jos s-a comportat foarte bine la
copt, practic nu s-a descompus.
- un sfert de linguriţă de piper
- un sfert de linguriţă de sare
- 1/ 2 legătură fenicul verde
- 2 crenguţe de salvie
Mod de preparare:
Peştele
eviscerat şi foarte bine spălat, este şters cu prosop de hârtie până
este perfect uscat. Observaţie : Daca folosiţi alt peşte cu solyi,
puteţi să nu mai dati solzii joş. Eu de obicei curăţ şi solzii, asta
depinde de gustul fiecăruia.
Peştele odată uscat bine, este asezonat cu sare şi piper doar pe interior , apoi
se umple cu salvia şi feniculul verde. Pentru că eu am avut suficientă
verdeaţă, am pus mai multă, aşa încât am prins apoi burta cu un bâţ de
frigăruie. Am combinat apoi sarea cu apă, şi pe o tavă cu hârtie de
copt, am zidit amestecul de sare în jurul păstrăvului. Cum v-am spus, eu
am avut doi păstrăvi, deci reţeta de mai sus am dublat-o!
Tava se introduce în cuptor şi se lasă până sarea se întăreşte şi
devine puţin galbenă pe margini. Aproximativ 25 minute la 190-200
grade în cazul peştilor mei. Am scos tava din cuptor şi am lăsat cam 10
minute să se răcească peştii.
Am pregătit apoi un platou, tot cu verdeaţă de care am pus şi în burta peştelui şi am mutat păstrăvul, păstrând crusta de sare.
Crusta de sare se sparge destul de greu, dar după ce decupaţi o ferestră, veţi
descoperi o minunăţie de peşte, aromat şi suculent, sărat cât trebuie.
Eu l-am servit cu un sos de usturoi verde, sare, ulei de măsline şi
multă lămâie, date toate la blender.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Asteptam comentariile dumneavoastra!