Falafel, aceste minunate chiftele din năut crud, atât de îndrăgite în ultimul timp şi de mine. Reţeta pe care vreau să v-o împărtăşesc, este aceeaşi pe care o prepar de câţiva ani. E preferata familiei şi dacă citiţi şi aveţi una mai bună sau un mic secret, pe care nu-l găsiţi aici, vă rog să-mi spuneţi.
Eu când pregătesc falafel, îmi pun la înmuiat năut cât să prepar apoi şi humusul, pentru că falafel fără humus, e ca orice chiftea fără sos. Deci îmi pun la înmuiat 500 gr. de năut crud, care trebuie să stea în apă cel puţin 12 ore, de obicei în seara premergătoare zilei în care pregătesc chiftelele. Cu aceste mici precizări şi cu reamintirea că nu ştiţi ce pierdeţi dacă nu încercaţi această reţetă acasă, să vă descriu cum fac eu falafel.
Reţetă:
- 500 gr. naut
- o ceapă albă sau roşie
- 5 căţei de usturoi
- un ardei iute (opţional)
- o mână bună de pătrunjel ( codiţele groase eliminate )
- 50 grame de făină de migdale ( puteţi folosi şi făină de grâu )
- 1 jumătate linguriţă bicarbonat de sodiu, stins cu puţin oţet
- sare, nucşoară, piper după gust
Mod de preparare:
Năutul se lasă la înmuiat cel puţin 12 ore.
Din cele 500 gr. năut, opresc separat 100 gr. pentru humus.
Restul, cele 400 gr. le pun în cupa de la mixerul de bucătărie , împreună cu ceapa, ardeiul iute, usturoiul şi pătrunjelul. Mixez până ce amestecul arată aşa:
Următoarea etapă, scot mixul din bolul robotului, şi-l pun într-un vas, unde-l amestec cu restul componentelor, în următoarea ordine:
1. făina, este necesară pentru a lega ingredientele chiftelelor şi a le ţine unite în timpul prăjirii. Eu pun de migdale, dar când nu am folosesc şi de grâu.
2. bicarbonatul (stins cu oţet sau câteva picături de lămâie), pentru a da o consistenţă aerată falafelor.
3. la final sare, nucşoară, piper după gust
Prăjirea o fac în baie de ulei, din două motive. Unul forma sferică, care poate fi păstrată doar cu acest tip de prăjire si al doilea, cel mai important, trag mai puţin ulei prin această metodă. Baia de ulei, este una artizanală, improvizată de mine. O cratiţă în care las uleiul să ajungă la temperatura de frigere. Mai jos câteva fotografii din timpul prăjirii falafelor.
Atenţie! Nu prăjiţi decât 4, 5 bucăţi odată, pentru a nu scădea prea mult temperatura uleiului când le introduceţi în cratiţă . Falafele sunt prăjite când se ridică la suprafaţă. Pe măsură ce le scoateţi, asezaţi-le pe prosoape de hârtie şi lăsaţi-le să se răcească pe acestea. Sunt minunate, îşi păstrează culoarea verde de la pătrunjel şi suculente, iar datorită făinii de migdale, au un gust deosebit.
Le serviţi cum am spus, alături de humus. Reţeta de humus, într-o postare viitoare!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Asteptam comentariile dumneavoastra!