Faptul că sunt îndrăgostită de roşii, nu mai este o noutate. Am încercat să nu risipesc ultimele cherry, încercănd o tartă nouă, cu blat de cheddar cheese, dupa o reţetă prezentată de Ana Olson. Nu am fost prea riguroasă în urmarea paşilor din reţeta originală, având unele adaptări personale.
Tarta nu este un quiche, deoarece blatul are multă brânză cheddar, ceea ce-l face extrem de crocant şi gustos.
REŢETĂ BLAT:
- 250 gr. făină de grâu
- 115 gr. unt
- 230 gr. brânză cheddar
- un sfert de linguriţă piper
- un sfert de linguriţă sare, dacă brânza este sărată
- una,două linguri de apă foarte rece, în functie de făina folosită
UMPLUTURA:
- 250 gr. brânză mascarpone sau brânză de vacă
- 230 gr. cheddar
- o ceapă de 25 gr.
- câteva roşii uscate
- 50 ml. oţet balsamic sau aromat
- 50 ml. ulei măsline
- un ardei iute roşu (opţional)
- sare, piper- câte un sfert de linguriţă
- un ou şi un gălbenuş
- cherry pentru ornat, câteva crenguţe
PREPARARE:
Iniţial pregătim aluatul pentru blat, după medoda clasică a unui blat cu unt rece. Intr-un bol, amestecăm făina, sarea şi piperul. Untul tăiat cubuleţe, se rupe cu varful degetelor, până obţinem o consistenţă nisipoasă.
Adăugăm brânza cheddar dată pe răzătoare cât mai fin.
In timpul răcirii aluatului la frigider şi precoacerea lui parţială, pregătim umplutura. Se taie ceapa julienne şi se caramelizează în tigaia cu ulei şi otet, la foc mic, cel puţin 25 minute. Aveţi grijă să nu se ardă, iar dacă oţetul se evaporă rapid şi ceapa este tare, adăugaţi câte puţină apă. Spre finalul caramelizării se adaugă ardeiul iute şi roşiile uscate în ulei, tăiate fâşii subţiri.
Separat, într-un vas, amestecăm bine brânzeturile (mascarpone, cheddar dată pe răzătoare ) cu ouăle, sarea şi piperul.
Pregătirea finală a tartei. Scoatem din cuptor tava cu aluatul precopt parţial. Montăm umplutura astfel:
- pe blatul se pune un strat foarte subţire de brânză şi apoi ceapa cu roşiile caramelizate
- peste ceapă se pune restul brânzei şi se ornează cu crenguţe de cherry.
Tava se dă din nou la cuptor, până se rumeneşte frumos brânza. Se serveşte rece !
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Asteptam comentariile dumneavoastra!