Cred că fiecare dintre voi aveţi o reţetă de granola, cu
seminţe sănătoase şi delicioase. Granola mea conţine caju, fistic, migdale,
cocos, susan, seminţe de dovleac, toate îmbălsămate cu cardamon şi curmale.
Nu am folosit
zahăr, în schimb nu lipseşte mierea de albine. Este uşor de preparat şi nu
necesită coacere, doar încălzirea pe flacără a seminţelor, pentru a elibera
uleiurile din compoziţia acestora.
Un baton de
granola, dimineaţa la micul dejun, pentru cei ce adoră dulciurile, este
suficient pentru a vă asigura energia necesară începerii unei zile de muncă în
forţă.
Cantităţile pe
care vi le recomand sunt pur orientative, de fapt eu nici nu le-am cântărit, am
folosit o cupă de măsură, cea de 100 ml!
Dacă nu aveţi,
folosiţi un pahar de 200 ml.
Reţetă:
- 4 cupe de curmale fără sâmburi ( aproximativ 240 grame)
- 4 cupe cu apă clocotită ( 400 ml.)
- 4 cupe migdale ( circa 240 grame)
- 4 cupe caju ( circa 240 grame)
- 1 cupă fistic ( cam 100 grame)
- 1 cupă de susan ( 70 grame)
- 1 cupă de seminţe de dovleac ( 70 grame)
- 2 cupe de cocos ( 120 grame)
- 2 cupe de merişor uscat ( 140 grame)
- 2 cupe de fulgi de ovăz ( 130 grame)
- 1 cupă de miere lichidă ( 100 ml)
- o jumătate linguriţă de sare
- un sfert de linguriţă seminţe de cardamon
- hârtie de copt
- o tavă de 32x 24 cm ( pentru cantitatea din reţetă )
Preparare:
Pentru început, trebuie să vă înmuiaţi curmalele. Le puneţi într-un bol şi turnaţi apă fierbinte peste ele. Le lăsaţi vreo trei ore, să se hidrateze bine.
Între timp vă cântăriţi seminţele şi fulgii de ovăz. Prima dată, încălziţi fulgii de ovăz într-o tigaie pe flacără, să se prăjescă uşor.( atenţie să nu-i ardeţi !)
Râşniţi ovăzul, împreună cu seminţele de cardamon, până obţineţi o făină. O mutaţi într-un bol şi o lăsaţi în aşteptare, cât timp vă ocupaţi de seminţe.
Seminţele, caju, migdale, fistic, dovleac, susan, cocos, le combinaţi într-o tigaie şi le lasaţi să se încălzească , pentru a-şi elibera uleiurile, însă amestecaţi-le permanent, pentru a nu se arde. Le mutaţi şi pe acestea într-un bol, în aşteptare.
După ce au trecut cele trei ore, curmalele cu tot cu apa în care au stat, le daţi la blender, pentru a obţine un piure.
Luaţi din nou o tigaie, răsturnaţi în ea piureul de curmale şi pe flacăra aragazului îl fierbeţi puţin să devină mai dens.
Când piureul este legat, adăugaţi seminţele şi amestecaţi rapid să nu se ardă. Nu trebuie să insistaţi mult, doar până se omogenizează. Adăugaţi sarea, merisorele uscate şi făina de ovăz.
Amestecaţi bine, apoi stingeţi flacăra. Adăugaţi mierea şi rapid transferaţi amestecul într-o tavă pregătită cu hârtie de copt. Cu o spatulă niteziţi suprafaţa exterioară.
Granola o daţi la recce câteva ore, apoi o scoateţi uşor din tavă, prinzând de capetele hârtiei. Un truc pentru a o felia uşor, tineţi tava 30 minute în congelator.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Asteptam comentariile dumneavoastra!