Probabil dacă aveţi un dispozitiv de scos sâmburii e mai simplu, deşi mă îndoiesc să fie prea util în cazul vişinelor , care nu sunt aşa cărnoase.
Eu am avut un băţ de frigăruie şi cum puteţi vedea a fost destul de eficientă metoda. Pe farfurie sunt vişinuţele mele fără sâmburi!
Reţetă
- 350 grame vişine fără sâmburi
- 350 grame zahăr + 70 grame
- zeamă de la o limetă
- 140 ml apă
Cum v-am explicat la început, metoda de confiere, se realizează pe parcursul mai multor zile.
Ziua 1
Se fierbe apa ( 140 ml) cu zahărul (350 grame), până se dizolvă complet zahărul şi se formează un sirop.
Când siropul începe să clocoteasca bine, dăm drumul la vişine şi le lăsăm să fiarbă la foc mic 3, 4 minute. După acest clocot , închidem flacăra , acoperim vasul cu un prosop umed şi lăsăm vişinele cel putin 24 ore într-un loc răcoros sau cămară.
Ziua 2
Reluăm procesul de confiere, iniţial prin strecurarea siropului şi lasarea vişinelor în alt vas. Siropul obţinut se completează ză cu încă 70 grame de zahăr şi zeamă de lămâie, se reia fierberea acestuia şi cănd zahărul este complet dizovat se mai ţine 6-7 minute, pentru îngroşare. După trecerea acestor minute, se răstoarnă din nou vişinele şi se fierb iar la foc mic două ,trei minute. Se închide flacăra, vasul se trage de pe plită, se acoperă cu un prosop umed şi se lasă din nou cel putin 24 ore la rece.
Ziua 3
In această zi, vişinele nu se strecoara, doar se fierb 3,4 minute, la foc mic. Se inchide flacara, se acoperă vasul cu prosop umed şi la loc răcoros cu el!
Ziua 4
Fierbem 2,3 minute vişinele la foc mic, stingem flacăra , acoperim cu prosop umed şi în camară!
Sper că nu v-aţi plictisit şi abandonaţi, pentru că a cincea zi veti avea o surpriză!
Cam aşa arătau vişinele mele :
Puteţi confia şi alte fructe.
Coacăze albe confiate
Coacăze roşii confiate
Agrişe confiate
Caise confiate
Prune confiate
La iarnă voi orna cu aceste biluţe minunate, torturi, prăjituri,îngheţate!
Roşii confiate
Mergând pe ideea că orice se poate confia şi având în vedere că roşia este un fruct, m-am hotărât să confiez şi câteva roşii cherry, mai ales că le aveam în grădină, proaspete şi bine coapte.
Reţeta este aceeaşi , prezentată mai sus, cu singura modificare, a doua zi nu am mai fiert sucul cu încă 100 gr. zahăr, doar am dezlipit pieliţa de pe roşii şi am adăugat la roşiile fierte cu o zi înainte următoarele:
- 2 linguri oţet balsamic
- zeama de la o lămâie
- bobe de piper negru,alb, roşu
- un baton de scorţisoară
- un ardei iute roşu,tăiat bucăţele mici
Am vrut să adaug şi o crenguţă de busuioc, dar am uitat!
Se curăţă spuma pemanent şi în a treia zi, după confiere, se stinge focul şi se toarnă fierbinte în borcănele. Rezultatul este ceva greu de redat în cuvinte.
Aceste roşii, se pot servi, lângă un platou de brânzeturi sau friptură sau de ce nu, chiar şi lângă o farfurioară cu Dulceaţă de ceapă roşie
În sfârșit v-am descoperit! Vă admir și vă urmăresc cu interes! Mult succes!
RăspundețiȘtergereVa mulțumesc pentru apreciere!
ȘtergereE ceva ce doream sa încep de mult, dar nu știam de unde sa pornesc. Învăț din mers!