Delicioasa ruladă cu bezea, reţetă preluată din bucataria internaţională, întâlnită în diferite variante şi combinaţii. Bezeaua dulce, în combinaţie cu crema acrişoară de lămâie, este de departe cea mai reuşită şi ademenitoare îmbinare de gusturi, care satisface pretenţiile şi celui mai cârcotaş degustător. Elementul crocant este dat de fistic, care vă invit sa-l folosiţi în varianta crudă. Eu nu am avut atunci cănd am făcut rulada pentru postare şi în final s-au rumenit puţin mai mult, dar nu în defavoarea gustului, ci doar al aspectului.
Această ruladă, este o idee eccelentă, dacă sunteţi iubitori de bezea. O puteţi umple şi cu o cremă de ciocolată, cu cremă de vanilie şi fructe. Este o reţetă extrem de versatilă, care vă permite să vă jucaţi cu ingredientele pe care le preferaţi şi pe care le aveţi în camară.
Acestea fiind precizate, să trec la explicarea modului în care o prepar eu, punctând din experienţă şi câteva detalii, pentru a avea o reuşită deplină, când vă hotărâţi să o preparaţi.
Reţetă blat bezea:
- 5 ouă ( doar albuşul de la ele )
- 280 gr. zahăr tos
- un vârf de linguriţă sare fină
- o mână de fistic crud
- o lingură cu vârf de zahăr pudră
- o tavă pentru copt, cu dimensiunea de 22 x 38 cm.
Reţetă crema de lămâie:
- 5 ouă (doar gălbenuşurile)
- 3, 4 lâmâi de la care folosiţi zeama şi coaja de la una ( cam 300 ml zeamă)
- 100 gr. unt la temperatura camerei
- 230 gr. zahăr
Reţetă frişcă:
- 200 gr. smântână pentru frişcă
- 100 gr zahăr
Mod de preparare:
Iniţial eu pregătesc crema. Intr-o cratiţă, bat pe baie de apă, gălbenuşurile, zahărul, zeama de lămâie şi untul. Sunt foarte multe idei cum să se facă această cremă de lămâie. Mie cel mai bine aşa mi-a reuşit, toate ingredientele, la aceeaşi temperatură, le pun la un loc deodată şi le bat cum am spus pe baie de apă, până ating acea consistenţă de cremă fermă. La final adaug coaja rasă de la o lămâie.
Crema o dau la rece şi pregătesc frişca, de fapt bat smântâna cu zahărul, până devine frişcă.
Cât se răceşte crema de lămâie şi după ce am finalizat şi frişca, îmi pregătesc blatul de meringue. Intr-un bol curat, fără cea mai mică urmă de grăsime, dacă vreţi să vă iasă o bezea reuşită, bateţi albuşul de la cele cinci ouă, până se întăreşte puţin, apoi turnaţi zahărul şi sarea, câte puţin. Dacă folosiţi un robot, mai lăsaţi câteva minute după ce aţi adăugat zahărul, până bezeaua devine lucioasă şi fermă.
Pregătiţi tava în care veţi coace bezeaua, o tapetaţi cu o hârtie de copt şi apoi răsturnaţi bezeaua în tavă.
Cu o spatulă, o nivelaţi într-un strat uniform.
La final pudraţi suprafaţa bezelei cu o mână de fistic, tăiat grosier. Din imagine se vede că fisticul meu era deja copt, dar voi vă sfătuiesc să folosiţi fistic crud.
Bezeaua o introduceţi în cuptor preîncălzit la 200 grade sau 180 grade în cel cu ventilaţie.
O lăsaţi la această temperatură exact 8 minute, apoi scadeţi temperatura la 160 grade sau 140 minute cuptor cu ventilaţie şi o mai ţineţi încă 15 minute.
Cât bezeaua este la cuptor, vă pregătiţi o hartie de copt, pe care presăraţi lingura de zahăr pudră.
Scoateţi bezeaua din cuptor şi o răsturnaţi pe hârtia pudrată cu zahăr , cu partea cu fistic în jos. Deci partea care era în cuptor bază, devine suprafaţă.
O lăsaţi pe hârtie să se răcească bine, pentru a nu înmuia crema când montaţi tarta. Nu durează mult, cam 20-30 minute.
Montarea ruladei:
Pe blatul care s-a răcit pe hârtia pudrată, se intinde crema de lămâie, apoi din loc în loc bulgări de frişcă.
Cu un băţ de frigăruie, se amestecă cele două creme, realizând un aspect marmorat.
La final rulaţi rulada. Dacă doriţi să fie mai groasă o puteţi rula pe parte mică, dacă preferaţi mai subţire, pe partea lungă.
O puteţi orna cu fructe sau flori confiate. Eu am folosit Trandafiri din gutui confiate.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Asteptam comentariile dumneavoastra!