Ce poate fi mai sănătos, decât un aliment neprocesat, natural? De ce unt de arahide? Pentru că am observat, tot mai mulţi cumpără unt de arahide la borcan şi de ce nu ar fi mai indicat şi mai ieftin, să ni-l pregătim singuri ?
Nu vă trebuie decât un blender, cu paletele mai mari şi nucile: arahide, fistic, migdale. Zilele trecute am postat o reţetă vegană, Batoane energizante din curmale.
Untul folosit a fost făcut de mine şi vă spun sincer, gustul nu a fost deloc mai prejos decât cel din comerţ, ba pot să afirm cu tărie, chiar mai bun.
O alternativă pentru untul de arahide, este cel de migdale sau fistic. Alegerea vă aparţine şi ţine de preferinţă.
Cum vă explicam , se prepară în maxim cinci minute şi procedeul este foarte simplu. Faptul că nu conţine conservanţi sau alte substante chimice, este un argument solid să vă facă să vă mobilizaţi şi să încercaţi, chiar şi din curiozitate.
Foarte indicat, indiferent ce tip de unt preparaţi , să vă păjiţi puţin boabele, apoi încălzite să le blenduiţi. E bine pentru că le eliminaţi umezeala, dar le intensificaţi aroma şi consistenţa.
Eu am pregătit unt de arahide, de migdale în coajă şi fistic. Am pus nucile pe hârtie de copt, în tava în cuptor şi le-am lasat câteva minute, până am vazut că s-au uscat bine. Când am simţit şi că au început să miroase frumos, le-am scos din cuptor.
Unt de fistic
Am pus cam 200 gr. de boabe călduţe, proaspăt prăjite la cuptor , în cupa mixerului şi le-am râşnit cam un minut, până s-au făcut ca o făină. In acest stadiu, aveţi făina de fistic, pe care o puteţi de asemenea folosi, la diverse alte reţete.
Eu am vrut unt. Ce am făcut ? Am mixat în continuare. După aproape două minute, am oprit şi am văzut în cupa blenderului, ceva compact, greoi şi cu o consistenţă de argilă udă. Am desprins cu o lingură fisticul de pe pereţi, am lăsat putin mixerul să se răcorească, cam unu, două minute. Ce v-am descris, arăta cam aşa:
In poză, am scos paleta, pentru a se vedea mai bine cum arată fisticul în faza de preunt! Această consistenţă argiloasă, ar cam trebui să descurajeze, să abandonaţi, să credeţi greşit că nu poate mixerul să mai învârtă, că e un eşec. Tocmai atunci se produce miracolul. Deodată, totul devine onctuos, uleiurile încep să se vadă, apare emulsia şi gata, untul este ajuns la consistenţa dorită. Iată-l!
Intreg procesul de preparare, în sine, este absolut magic. Practic fără să adaugi ulei, apă sau altă substanţă care să emulsioneze, deci doar o simplă mixare de maxim patru, cinci minute, transformă nişte boabe în ceva untos, uleios, deosebit, tartinabil.
Folosind aceeasi metodă, mi-am făcut unt de migdale. Migdalele nu le-am curăţat de coajă.
Iar în final, untul de arahide!
Nu vă doresc decât curaj şi baftă în prepararea untului preferat!
Salut! Ne poți spune și ce Blender ai folosit?
RăspundețiȘtergereSigur, cel vertical, cu o cupă mai mică, pentru că am făcut cantităţi mici. De fapt cred că mai corect e robotul vertical, pentru a nu se confunda cu blenderul vertical de lichide.
RăspundețiȘtergere