Ideea de a confia gutui, mi-a venit absolut întamplător. Am dorit să reactualizez pozele la ghimbirul confiat, pentru că atunci când am postat prima dată eram novice în ale fotografiei. Fiind într-o perioadă cu un program mai lejer am decis să trec la fapte.
Ghimbir nu mai aveam în casă, deoarece în perioada iernii, consum la ceaiuri destul de mult. Aflându-mă în magazin la cumpărături am găsit gutui, deşi era luna februarie. Am cumpărat câteva , pentru că arătau prea bine. Ajunsă acasă, le-am spălat şi apoi le-am ţinut în apă cu bicarbonat câteva ore, pentru a elimina cât de cât din pesticidele cu care au fost stropite.
Pentru că tot eram în plină acţiune de feliere a ghimbirului şi tot mă jucam cu răzătoarea tip mandolină, am decis să feliez câteva bucăţi.
Mi-am pregătit şi un vas cu apă, în care am stors o lămâie. Am ţinut în apă pentru a nu se oxida feliile de gutui , întrucât nici nu ştiam sigur ce voi face cu ele.
Cum v-am spus, pe aragaz deja confiam ghmbir, (Ghimbir confiat ), deci vă imaginaţi ce mirosuri m-au ademenit să confiez şi gutuile.
Rețeta este următoarea:
- o parte gutui ( 500 gr. felii de gutui)
- o parte zahăr (500 gr. zahăr)
- o parte apă (500 ml. apă )
Am adăugat în cratiță apoi bucățelele de gutui, am dat focul la minim și am lăsat să fiarbă încet cam 15 minute, până s-au înmuiat bine .
Am luat vasul de pe foc, am acoperit cu un prosop umed şi am lăsat gutuile la infuzat, în sucul în care au fiert, peste noapte. A doua zi, am scos feliuţele de gutui din sirop şi le-am aşezat pe grătar.
Pentru că erau destul de fragile, am decis să le ţin şi câteva ore, cam trei ore, în uscătorul de fructe, la 45 de grade. După ce s-au uscat bine, le-am scos şi pentru că mi-a plăcut cum arătau şi erau şi foarte flexibile, am încercat să le rulez, venindu-mi pe loc ideea de a face un trandafir. Petalele într-o primă etapă, le-am fixat cu scobitori
Trandafirasii i-am lăsat apoi câteva ore, pe o farfurioară, cu scobitorile fixate, pentru ca feliile de gutui să capete forma finală.
Ultima etapă a fost scoaterea scobitorilor. Iată-i , în toată spendoarea lor ! Pot să-i folosesc la ornat torturi sau voi mai vedea eu în ce alte aranjamente.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Asteptam comentariile dumneavoastra!