Ideea de a combina gălbiorii într-o tartă, alături de ceapă, cu morcovul, a fost pur întâmplătoare. De mult timp cochetam cu dorinţa de a pregăti o Tatin cu ciuperci şi ceapă. Faptul că am avut disponibili acei morcovi fragezi şi dulci, m-a făcut să nu-i irosesc aiurea şi să-i adaug, desăvârşind incredibil de reuşit gustul acestei minunate tarte.
Nu o să vă mint şi din start voi recunoaşte că foietajul l-am cumpărat. Am evitat până acum să postez preparate în care contribuţia mea era doar pe jumătate, dar de ce să nu ne bucurăm de ceva bun, chiar dacă efortul nu este total al celui ce găteşte. Atât mai adaug legat de foietaj, dacă îl cumpăraţi, optaţi pentru unul cu unt. Când găsiţi acest sortiment, e bine să vă faceţi o provizie în congelator, iar atunci când doriţi să pregătiţi tarta, jumătate din munca pentru reţetă constă doar în decongelarea blatului.
De obicei, tarta Tatin se lucrează în cratiţa în care se şi coace în cuptor, deci alegeţi o cratiţă a cărui mâner să reziste la temperaturi de 190-200 grade.
Eu nu am folosit pentru preparare tava în care am copt-o, pentru că am dorit să o ornez puţin mai atent, aşa ca pentru prezentarea de pe blog.
Reţetă:
- 1 kg. ciuperci ( eu am folosit gălbiori)
- 2 cepe roşii (cu un diametru mai mic )
- 8-10 morcovi foarte, foarte subţiri ( ca cei din imagine, dar este opţional)
- 50 ml ulei de măsline
- 30 ml oţet alb
- 2 linguriţe de miere de albine
- sare
- piper
- 50 gr. parmezan
- 5, 6 căţei de usturoi
- 2, 3 crenguţe de oregano, salvie sau cimbru
- un rulou de aluat tip foietaj
Mod de preparare:
Pasul 1. Am încins o tigaia şi am fript ciupercile sărate şi piperate, cu faţa în jos, până s-au înmuiat bine. Insist , spunându-vă că pentru a nu le strivi, le-am călit în tranşe.
Pasul 2. Am înăbuşit morcovul în ulei de măsline, sare, oţet, piper, verdeaţă, usturoi şi miere de albine.
Pasul 3. Am scos morcovul din tigaie şi usturoiul, am tăiat ceapa rondele şi am înâbuşit-o şi pe ea.
Pasul 4. În tava în care am copt tarta, am aranjat pe fundul ei, ciupercile ( doar pălăriile), rondelele de ceapă şi morcovul .
Pasul 6. Se taie un rotund din foietaj, puţin mai mare decât tava în care se coace tarta ( puţin mai mare, pentru că marginile se fixează cu coada unei furculiţe pe interiorul tăvii ). Acest aluat se pune peste stratul de ciuperci, ceapă, morcov, parmezan
Pasul 7. Se coace tarta, la 180 grade, până foietajul este bine rumenit. Imediat după ce o scoateţi din cuptor, o întoarceţi cu faţa în sus pe un platou.
Tatin cu ceapă, morcov şi ciuperci este bună atât rece cât şi caldă , cu un iaurt sau o salată alături, sau pur şi simplu fără! Merită să o încercaţi.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Asteptam comentariile dumneavoastra!