Seria tarte cu fructe proaspete continuă. O combinaţie interesantă, este crema de vanilie cu struguri. Profitând de faptul că pieţele abundă de struguri aromaţi, gustoşi şi dulci, am zis de ce nu?
Ce a rezultat, nu am cuvinte!
REŢETĂ:
Blatul:
- 400 gr. făină
- 200 gr. unt
- 115 gr. zahăr
- 1 gălbenuş
- 1, 2 linguri de apă foarte, foarte rece (depinde de făină)
- puţină sare
- suplimentar un cub mic de unt pentru uns tava în care coaceţi tarta
Crema:
- 8 gălbenuşuri
- 200 gr .zahăr
- 60 gr. amidon de porumb
- 1 litru lapte
- 100 grame de unt
- un sfert de linguriţă de sare
- 100 grame de unt
- un sfert de linguriţă de sare
- un baton de vanilie
Cum pregătim blatul? Simplu şi rapid! Untul trebuie să fie rece, tăiat cubuleţe.
Amestecaţi
făina cu zahărul şi sarea, iar la final, cu vârful degetelor
încorporaţi untul până obţineţi un amestec nisipos, care va arăta cam
aşa:
Adunaţi făina şi untul într-o bilă, cu ajutorul părţii umede,
gălbenuşul-( apa foarte rece, numai dacă este cazul, pentru a nu obţine
ceva lipicios, dar dacă totuşi aţi greşit, nu-i bai, mai adăugaţi puţină
făină). Nu insistaţi cu frământatul, pentru a nu dezvolta glutenul,
aluatul devenind tare la copt în acest caz, ceea ce nu ne dorim. Bila
obţinută se înveleşte în folie de plastic şi la frigider, pentru cel
puţin 30 minute.
Cât stă aluatul la frigider, vă puteţi pregăti tava în care veţi coace blatul, stergându-i foarte bine pereţii cu unt.
După ce s-a odihnit şi răcit aluatul la frigider, încercaţi să-l
întindeti pe planşetă într-o foaie, pe care o rulaţi pe sucitor şi apoi o
puneţi în tavă. Surplusul tăiaţi-l cu un cuţit şi apoi cu o furculiţă
înţepaţi bine şi pe fundul tăvii şi pe pereţii ei. Foarte important, atunci
cănd introduceţi blatul în cuptor, peste el puneţi o foaie de copt,
acoperită cu fasole, mazăre uscată sau bile ceramice, pentru a impiedica
cresterea acestuia (de fapt şi înţeparea cu furculiţa are acelaşi rol).
Cuptorul să fie rece, nu preîncălzit, pentru a evita căderea blatului pe pereţii laterali.
Verificaţi coacerea acestuia şi când observaţi că marginea prinde o
culoare arămie, puteţi ridica folia cu greutăţi şi mai lăsaţi până se
coace şi baza tartei.
Scoateţi tava din cuptor, lăsaţi-o pe planşetă câteva ore, până se
răceşte bine şi apoi puteţi scoate cu atenţie blatul, fixându-l totodată
pe platoul de servire.
Este foarte indicat să respectaţi aceşti timpi, pentru a vă reuşi etapa următoare, umplerea blatului cu crema fierbinte.
Pregătirea cremei se face după ce aţi scos blatul din cuptor , cât acesta practic se răceşte.
Se pune laptele să fiarbă. Batonul de vanilie se secţionează, se scot seminţele şi se adaugă în laptele care fierbe, împreună cu sarea. Cât se încălzeşte laptele, într-un bol se freacă gălbenuşurile cu zahărul, apoi cu amidonul. După ce laptele a dat în clocot, se stinge focul şi se adaugă compoziţiei de ouă, în fir subţire, pentru a nu coagula ouăle. Transferăm vasul în care a fiert laptele din nou pe foc şi punem în acesta toată compozitia de ouă, amidon şi lapte pentru a o fierbe. Amestecăm continuu, fiind atenţi când începe să se ingroaşe.
Din acel moment mai lăsăm să fiarbă, 2, 3 minute. Oprim focul, crema este gata. Tragem vasul de pe foc, dăm drumul la unt în crema caldă, batem bine să-l încorporăm, apoi turnăm crema fierbinte pe blat.
A doua zi, ridicăm folia şi ornăm cu struguri. Eu am folosit două culori, am împărţit blatul cu scobitori, pentru a putea fixa strugurii simetric.
Deliciosa tartă cu struguri este gata!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Asteptam comentariile dumneavoastra!