O plăcintă rustică, cu fructe de sezon. Gustul aluatului fraged dar şi crocant, este bine completat de glazura de nucă caramelizată.
REŢETA
- o cană făină grâu - am folosit o cană de 200 ml.
- un sfert de cană făină de porumb
- 115 gr. unt rece tăiat cuburi
- un gălbenuş de ou
- 2 linguri de apă foarte, foarte rece
- un vârf cuţit sare
- un kilogram de fructe asortate sau un singur tip de fructe
- un baton vanilie
- o lingură cu varf amidon de porumb
- o lingură sau două zahăr brun( în funcţie cât de dulci sunt fructele)
- 100 gr. miez de nucă
- 2, 3 linguri zahăr tos pentru caramel
Aluatul se pregăteşte la fel ca cel pentru tarte. Iniţial amestecăm cele două tipuri de făină cu sarea.
Cu vărful degetelor sau mixerul pe funcţia pulsatorie, amestecăm făina cu untul, până devine un nisip.
Batem gălbenuşul cu cele două linguri de apă rece
Amestecăm lichidul cu nisipul de făină, tot pe funcţia pulsatorie a robotului, pâna se adună aluatul într-o bilă. Nu insistaţi cu bătutul pentru a nu dezvolta glutenul din făina de grâu. Bila se înveleşte în folie alimentară si se ţine în frigider cel puţin 30 minute.
Pregătim fructele: le spălăm, le uscăm pe hârtie absorbantă şi le amestecăm cu amidonul, vanilia şi zahărul brun.
Aluatul rece, se întinde într-o foaie atât cât putem.Nu trebuie să ne conformăm să fie prea simetric, pentru că e o plăcintă rustică.
Foaia de aluat se mută în tava unde o coacem, în mijloc asezăm fructele şi ridicăm marginile aluatului asfel încât să formăm un săculeţ.
Se coace plăcinta până se rumeneşte bine.
Cât se coace plăcinta, pregătim nuca. Intr-o tigaie, se arde zaharul caramel cu putină apă, cănd considerăm că trebuie stins focul, dăm drumul la nucă, apoi totul răsturnăm pe o tava acoperita cu hârtie de copt.
Lăsăm să se răcească nuca şi apoi o tocăm cu cuţitul sau la robot, pe functia pulsatorie. Nuca o vom folosi drept glazură la plăcintă.
Plăcinta scoasă din cuptor, se mută pe grătar şi se lasă la răcit foarte bine.
După ce s-a răcit, se acoperă fructele cu nucă şi se poate tăia.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Asteptam comentariile dumneavoastra!