Treceți la conținutul principal

Falafel




             Falafel, aceste minunate chiftele din năut crud, atât de îndrăgite în ultimul timp şi de mine.  Reţeta pe care vreau să v-o împărtăşesc, este aceeaşi pe care o prepar de câţiva ani. E preferata familiei şi dacă citiţi şi aveţi una mai bună sau un mic secret, pe care nu-l găsiţi aici, vă rog să-mi spuneţi.
             Eu când pregătesc falafel, îmi pun la înmuiat năut cât să prepar apoi şi humusul, pentru că falafel fără humus, e ca orice chiftea fără sos. Deci îmi pun la înmuiat 500 gr. de năut crud, care trebuie să stea în apă cel puţin 12 ore, de obicei în seara premergătoare zilei în care pregătesc chiftelele. Cu aceste mici precizări şi cu reamintirea că nu ştiţi ce pierdeţi dacă nu încercaţi această reţetă acasă, să vă descriu cum  fac eu falafel.

    Reţetă:

          - 500 gr. naut 
          - o ceapă albă sau roşie
          - 5 căţei de usturoi
          - un ardei iute (opţional)
          - o mână bună de pătrunjel ( codiţele groase eliminate )
          - 50 grame de făină de migdale ( puteţi folosi şi făină de grâu )
          - 1 jumătate linguriţă bicarbonat de sodiu, stins cu puţin oţet
          - sare, nucşoară, piper după gust 

    Mod de preparare:

          Năutul se lasă la înmuiat cel puţin 12 ore.

   
              Din cele 500 gr. năut, opresc separat 100 gr. pentru humus.
              Restul, cele 400 gr. le pun în cupa de la mixerul de bucătărie , împreună cu ceapa, ardeiul iute, usturoiul şi pătrunjelul. Mixez până ce amestecul arată aşa:


               Următoarea etapă, scot mixul din bolul robotului, şi-l pun într-un vas, unde-l amestec cu restul componentelor, în următoarea ordine: 
                 1. făina, este necesară pentru a lega ingredientele chiftelelor şi a le ţine unite în timpul prăjirii. Eu pun de migdale, dar când nu am folosesc şi de grâu.
                 2. bicarbonatul (stins cu oţet sau câteva picături de lămâie), pentru a da o consistenţă aerată falafelor.
                 3. la final sare, nucşoară, piper după gust
      
              Amestec bine pentru a repartiza uniform totul şi las compoziţia la rece cam o oră. Arată cam aşa:


               După ce trece timpul de odihnă, pregătesc chiftelele pentru prăjit.

         
         
               Prăjirea o fac în baie de ulei, din două motive. Unul forma sferică, care poate fi păstrată doar cu acest tip de prăjire si al doilea, cel mai important, trag mai puţin ulei prin această metodă. Baia de ulei, este una artizanală, improvizată de mine. O cratiţă în care las uleiul să ajungă la temperatura de frigere. Mai jos câteva fotografii din timpul prăjirii falafelor.



                  

                  Atenţie! Nu prăjiţi decât 4, 5 bucăţi odată, pentru a nu scădea prea mult temperatura uleiului când le introduceţi în cratiţă . Falafele sunt prăjite când se ridică la suprafaţă. Pe măsură ce le scoateţi, asezaţi-le pe prosoape de hârtie şi lăsaţi-le să se răcească pe acestea. Sunt minunate, îşi păstrează culoarea verde de la pătrunjel şi suculente, iar datorită făinii de migdale, au un gust deosebit.
                 Le serviţi cum am spus, alături de humus. Reţeta de humus, într-o postare viitoare!


          

              Poftă bună!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Granola

          Cred că fiecare dintre voi aveţi o reţetă de granola, cu seminţe sănătoase şi delicioase. Granola mea conţine caju, fistic, migdale, cocos, susan, seminţe de dovleac, toate îmbălsămate cu cardamon şi curmale. Nu am folosit zahăr, în schimb nu lipseşte mierea de albine. Este uşor de preparat şi nu necesită coacere, doar încălzirea pe flacără a seminţelor, pentru a elibera uleiurile din compoziţia acestora. Un baton de granola, dimineaţa la micul dejun, pentru cei ce adoră dulciurile, este suficient pentru a vă asigura energia necesară începerii unei zile de muncă în forţă.   Cantităţile pe care vi le recomand sunt pur orientative, de fapt eu nici nu le-am cântărit, am folosit o cupă de măsură, cea de 100 ml! Dacă nu aveţi, folosiţi un pahar de 200 ml.                   Reţetă:             - 4 cupe de curmale fără sâmburi ( aproximativ 240 grame)             - 4 cupe cu apă clocotită ( 400 ml.)             - 4 cupe migdale ( circa 240 grame)             - 4 cupe caju (

Vişine confiate

       Pentru a confia vişine, vă trebuie doar răbdareeee....Procedeul durează mai multe zile, nu este complicat, dar etapa iniţială, scosul sâmburilor, cere foarte multă atenţie şi calm.        Probabil dacă aveţi un dispozitiv de scos sâmburii e mai simplu, deşi mă îndoiesc să fie prea util în cazul vişinelor , care nu sunt aşa cărnoase.       Eu am avut un băţ de frigăruie şi cum puteţi vedea a fost destul de eficientă metoda. Pe farfurie sunt vişinuţele mele fără sâmburi!               Reţetă   - 350 grame vişine fără sâmburi   - 350 grame zahăr + 70 grame    - zeamă de la o limetă    - 140 ml apă           Cum v-am explicat  la început, metoda de confiere, se realizează pe parcursul mai multor zile. Ziua 1      Se fierbe apa ( 140 ml) cu zahărul (350 grame), până se dizolvă complet zahărul şi se formează un sirop.              Când siropul începe să clocoteasca bine, dăm drumul la vişine şi le lăsăm să fiarbă la foc mic 3, 4 minute. D

Pesto de lobodă

Loboda, regină pentru o zi!             Cred că nu este persoană  care să nu poftească primăvara o ciorbă de lobodă sau o salată de lobodă.             Loboda este o plantă ce conţine multe minerale (potasiu, fosfor, fier ), vitamine ( A,C,K,B2 ), betacaroteni, clorofilă, acid oxalic, glucide. Loboda detoxifică organismul şi după aceste zile cu mâncare consistentă şi cu multe dulciuri, o cură de lobodă este de apreciat. De ce să nu o includem şi pe modesta lobodă, în randul delicateselor, încoronând aceste frunze roşii  şi sănătoase pe post de regine la masa noastră?             Pentru că toţi nutriţioniştii ne recomandă să consumăm loboda neprelucrată termică, vă propun o reţetă încercată de mine, mai exact o idee personală, care a avut succes şi chiar am fost rugată să o mai prepar. Vreau să vă arăt pas cu pas cum am procedat.                       Am spălat loboda bine în câteva ape, am lăsat-o să se scurgă şi între timp   mi-am pregatit o cratiţă pentru  paste , î

Unt de arahide, migdale si fistic

      Ce poate fi mai sănătos, decât un aliment neprocesat, natural? De ce unt de arahide? Pentru că am observat, tot mai mulţi cumpără unt de arahide la borcan şi de ce nu ar fi mai indicat şi mai ieftin, să ni-l pregătim  singuri ?       Nu vă trebuie decât un blender, cu paletele mai mari şi nucile: arahide, fistic, migdale. Zilele trecute am postat o reţetă vegană, Batoane energizante din curmale.       Untul folosit a fost făcut de mine şi vă spun sincer, gustul nu a fost deloc mai prejos decât cel din comerţ, ba pot să afirm cu tărie, chiar mai bun.       O alternativă pentru untul de arahide, este cel de migdale sau fistic. Alegerea vă aparţine şi ţine de preferinţă.       Cum vă explicam , se prepară în maxim cinci minute şi procedeul este foarte simplu. Faptul că nu conţine conservanţi sau alte substante chimice, este un argument solid să vă facă să vă mobilizaţi şi să încercaţi, chiar şi din curiozitate.       Foarte indicat, indiferent ce tip de unt preparaţi , s

Pricomigdale cu cocos şi susan

      Aceste minunate pricomigdale, sunt inspirate dintr-o retetă suedeză tradițională, care conţine doar făină de migdale, nucă de cocos şi susan. Un dulce pentru cei cu intoleranţă la gluten, ce se poate servi cu o ceaşcă de cafea sau ceai.                  Raportul gramajului de făină este absolut alegerea dumneavoastră. Daca doriţi să fie mai uscate şi crocante, în combinaţie vor predomina cocosul şi susanul. Dacă doriţi mai fragede şi moi, predominantă va fi făina de migdale. Indiferent de alegerea făcută, fiţi siguri că aţi optat pentru un dulce sănătos, pe care veţi dori să-l mai repetaţi din când în când. Moţul acestor pricomigdale este de ciocolată albă, dar puteţi opta şi pentru varianta cu ciocolată amăruie. Eu am în casă doi consumatori de ciocolată albă, deci câstigătoare a fost aceasta.        REŢETA :        - 170 gr. făină de migdale       -  150 gr. cocos       - 80 gr. susan       - 3 ouă       - 150 gr. unt       - 80 gr. zahăr brun       -

Batoane energizante din curmale

      Viaţa modernă ne face să consumăm alimente cu un conţinut caloric ridicat, dar şi mai grav, cu un conţinut  glucidic, peste normalul şi necesarul zilnic. In aceste condiţii, de exces caloric şi glucidic, dulciurile fără zahăr procesat, pot deveni idealul alimentaţiei noastre.       Aceste minunate batoane cu curmale, datorită compoziţiei, sunt plăceri nevinovate, dar care nu ne distrug sănătatea, ba chiar ne-o îmbunătăţesc. Reţeta nu îmi aparţine, este după a celebrei Donna Hay.       Curmalele        Curmalele au extrem de multe beneficii nutritionale. Dacă consumaţi câteva curmale pe zi, nu trebuie să mai luaţi suplimenţi alimentari, pentru că vă asiguraţi necesarul de cupru, potasiu, fibre, mangan, vitamina B6 și magneziu. Conţinând atât de mult magneziu, curmalele sunt analgezice şi antiinflamatoare.       Funcţionarea sistemului digestiv este mult îmbunătâţită, chiai scade riscul de cancer de colon datorită consumului de curmale, prin conţinutul ridicat

Chec cu fistic şi roşii uscate

          Un chec delicios, care este  varianta salvatoare pentru  gustarea de la micul dejun. O felie de chec, o cafea sunt suficiente pentru a începe ziua cu forţe proaspete. Reţeta este foarte uşor de modificat, în funcţie de ce aveţi prin frigider şi de dispoziţia dumneavoastră sau mai exact poftele ce vă inspiră. Eu am folosit fistic, pe care îl puteţi înlocui cu migdale sau nuci. Roşiile pot fi prune prune sau ananas. Brânza de capră a fost varianta aleasă de mine, dar l-am copt şi cu brânză feta . Opţiunile pot fi multiple, de multe ori şi în funcţie de ce mai aveţi prin frigider.          REŢETA:       - 4 ouă       - 150 ml ulei de măsline       - 100 ml lapte       - 50 gr iaurt       - 100 gr. fistic       - 250 gr. făină       - 1 pachet de praf de copt       - 150 cremă de brânză de capră       - 100 gr. roşii uscate conservate în ulei        -  un sfert de linguriţă de sare ( mai puţină daca brânza pe care o folosiţi este sărată)      

Tartă cu cremă de vanilie şi struguri

          Seria tarte cu fructe proaspete continuă. O combinaţie interesantă, este crema de vanilie cu struguri. Profitând de faptul că pieţele abundă de struguri aromaţi, gustoşi şi dulci, am zis de ce nu?           Ce a rezultat, nu am cuvinte!                   REŢETĂ:           Blatul:                       - 400 gr. făină                       - 200 gr. unt                         - 115 gr. zahăr                       - 1 gălbenuş                       - 1, 2  linguri de apă foarte, foarte rece (depinde de făină)                       - puţină sare                       - suplimentar un cub mic de unt pentru uns tava în care coaceţi tarta                 Crema:                       - 8 gălbenuşuri                       - 200 gr .zahăr                       - 60 gr. amidon de porumb                       - 1 litru lapte                       - 100 grame de unt                       - un sfert de linguriţă de sare                       - u

Ruladă de bezea cu cremă de lămâie

          Delicioasa ruladă cu bezea, reţetă preluată din bucataria internaţională, întâlnită în diferite variante şi combinaţii. Bezeaua dulce, în combinaţie cu crema acrişoară de lămâie, este de departe cea mai reuşită şi ademenitoare îmbinare de gusturi, care satisface pretenţiile şi celui mai cârcotaş degustător. Elementul crocant este dat de fistic, care vă invit sa-l folosiţi în varianta crudă. Eu nu am avut atunci cănd am făcut rulada pentru postare şi în final s-au rumenit puţin mai mult, dar nu în defavoarea gustului, ci doar al aspectului.           Această ruladă, este o idee eccelentă, dacă sunteţi iubitori de bezea. O puteţi umple şi cu o cremă de ciocolată, cu cremă de vanilie şi fructe. Este o reţetă extrem de versatilă, care vă permite să vă jucaţi cu ingredientele pe care le preferaţi şi pe care le aveţi în camară.           Acestea fiind precizate, să trec la explicarea modului în care o prepar eu, punctând din experienţă şi câteva detalii, pentru a avea o re