Am aşteptat cu nerăbdare coacerea zmeurii, pentru că de mult timp îmi propusesem să pregătesc această delicioasă tartă cu ciocolată.
Când aţi mai făcut o vizită la piaţă? Eu vara cumpăr fructe şi legume doar de acolo, pentru că abundă tarabele cu coacaze, agrişe, ciuperci, zmeură, afine, fragi, etc. Ultima dată am luat caise, agrişe şi evident două caserole cu zmeură, pentru mult râvnita mea tartă.
Din caise, am confiat câteva, o parte la gem si ce mi-a mai rămas, le-am transformat într-o frumoasă tartă Tatin ( reţeta şi pozele aici Tarta Tatin cu caise) .
Agrişele le-am confiat ( vezi aici Vişine confiate ).
Dar să revenim la ciocolată, la zmeură şi aluat fraged, cele trei componente de bază ale tartei.
Tava folosită de mine pentru a coace blatul de aluat fraged, a fost cu diagonala de 30 cm.
Retetă
Blatul:
- 400 gr. făină
- 200 gr. unt
- 115 gr. zahăr
- 1 gălbenuş
- 1, 2 linguri de apă foarte, foarte rece (depinde de făină)
- puţină sare
- suplimentar un cub mic de unt pentru uns tava în care coaceţi tarta
Crema:
- 340 gr. ciocolată neagră
- 200 gr. ciocolată cu lapte
- 275 gr. smântână
- 100 ml. lapte
- un lingură de unt
Cum pregătim blatul? Simplu şi rapid! Untul trebuie să fie rece, tăiat cubuleţe.
Amestecaţi făina cu zahărul şi sarea, iar la final, cu vârful degetelor încorporaţi untul până obţineţi un amestec nisipos, care va arăta cam aşa:
Adunaţi făina şi untul într-o bilă, cu ajutorul părţii umede, gălbenuşul-( apa foarte rece, numai dacă este cazul, pentru a nu obţine ceva lipicios, dar dacă totuşi aţi greşit, nu-i bai, mai adăugaţi puţină făină). Nu insistaţi cu frământatul, pentru a nu dezvolta glutenul, aluatul devenind tare la copt în acest caz, ceea ce nu ne dorim. Bila obţinută se înveleşte în folie de plastic şi la frigider, pentru cel puţin 30 minute.
Cât stă aluatul la frigider, vă puteţi pregăti tava în care veţi coace blatul, stergându-i foarte bine pereţii cu unt.
După ce s-a odihnit şi răcit aluatul la frigider, încercaţi să-l întindeti pe planşetă într-o foaie, pe care o rulaţi pe sucitor şi apoi o puneţi în tavă. Surplusul tăiaţi-l cu un cuţit şi apoi cu o furculiţă înţepaţi bine şi pe fundul tăvii şi pe pereţii ei. Foarte important, atunci cănd introduceţi blatul în cuptor, peste el puneţi o foaie de copt, acoperită cu fasole, mazăre uscată sau bile ceramice, pentru a impiedica cresterea acestuia (de fapt şi înţeparea cu furculiţa are acelaşi rol).
Cuptorul să fie rece, nu preîncălzit, pentru a evita căderea blatului pe pereţii laterali.
Verificaţi coacerea acestuia şi când observaţi că marginea prinde o culoare arămie, puteţi ridica folia cu greutăţi şi mai lăsaţi până se coace şi baza tartei.
Scoateţi tava din cuptor, lăsaţi-o pe planşetă câteva ore, până se răceşte bine şi apoi puteţi scoate cu atenţie blatul, fixându-l totodată pe platoul de servire.
Este foarte indicat să respectaţi aceşti timpi, pentru a vă reuşi etapa următoare, umplerea blatului cu crema fierbinte.
Prepararea cremei este foarte simplă. Rupeţi ciocolata în bucăţele mici, într-un bol rezistent la căldură. Separat, într-o cratiţă, aduceţi la punctul de fierbere, smântâna, laptele şi untul. La primele semne de fierbere, stingeţi flacăra şi turnaţi totul peste ciocolată. Aşteptaţi un minut sau două, apoi cu un tel, amestecaţi usor la început, apoi mai energic, până compoziţia are un aspect clar de ciocolată lichidă. Aşa caldă, o turnaţi imediat peste blat şi lasaţi-o să se răcească bine, câteva ore, dar nu la frigider. Eu am râşnit şi puţină sare de mare peste ciocolată. Lăsată din nou până se raceşte.
Cea mai frumoasă etapă, cea de ornare cu bobiţe de zmeură.
Este delicioasă!!!
Vă invit să pregătiţi în plin sezon al zmeurii această prăjitură!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Asteptam comentariile dumneavoastra!