In această primăvară am răsădit şi ceapă roşie în grădina mea de zarzavat şi legume. Din păcate a plouat zilnic, aşa încât ceapa mea nu a mai ajuns la maturitate. Zilele trecute, am găsit la o bătrânică în piaţă, mult doriţii bulgări roşii, i-am cumpărat şi am ajuns acasă nerăbdătoare să prepar această dulceaţă, pentru prima dată, dar de mult plănuită.
REŢETĂ
- 1 kg. cepă roşie
- 500 gr. zahăr
- 250 ml. oţet balsamic
- 250 ml. vin alb
- 1 ardei roşu iute
- 2 frunze dafin, o crenguţă de rozmarin
- un sfert de linguriţă de sare, puţin piper
PREGĂTIRE
Puteţi începe pregătirea dulceţei seara, pentru că trebuie să stea o noapte la temperatura camerei, la macerat. Asta însemnă că veţi tăia ceapa julienne şi olăsaţi într-un bol, alături de frunzele de dafin, rozmarin, ardeiul iute tăiat bucăţele mici, sare, zahăr.
Ceapa astfel pregătită se lasă la macerat până a doua zi , când se mută în vasul în care o vom coace. Acesta e preferbil să fie o cratiţă care poate fi băgată în cuptor, pentru că dulceaţa nu se prepară pe flacără directă, ci în cuptor, la o temperatură de maxim 160 grade.
Adăugaţi în cratiţă oţetul balsamic, vinul şi la cuptor. Din când în când o verificaţi să nu se ardă. O lăsţi până scade şi ajunge la consistenţa dorită. Eu am scăzut-o mai mult, pentru că am dorit să fie tartinabilă .
Se serveşte rece, alaturi de brânzeturi sărate sau o bucăţică de carne.
Incercaţi reţeta şi nu veţi regreta!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Asteptam comentariile dumneavoastra!