Pentru că am încercat toată gama fructelor în aluat de pandispan ( vezi aici Tarta cu caise), azi am făcut aceasta tartă, cu caisele răsturnate, după renumita Tatin cu mere.
Reţetă:
- 25-30 caise (depinde de mărimea acestora, practic câte vă intră pe fundul tăvii în care o coaceţi)
- 250 gr. zahăr pentru caramel
- puţină sare
- un cubuleţ de unt pentru uns pereţii laterali ai tăvii
- 10 ouă
- 250 gr. zahăr pentru pandispan
- 250 gr. făină
- o linguriţă coajă de portocală rasă
- zeama de la o jumătate de lămâie
- zeama de la o jumătate de lămâie
Mod de preparare:
Pregătiţi caramelul din 250 de gr. zahăr, apoi turnati-l în tava în care coaceţi tarta, lasaţi-l să se răcească bine. Nu vă faceţi probleme dacă mai rămân bobiţe albe, la coacere se dizolvă.
Se duce tava în cuptor, unde se lasă cca. 15 minute, până se înmoie caisele.
Cât se prepară caisele, pregătim un aluat de pandispan ( vezi aici Tarta cu caise).
Se ung pereţii laterali ai tăvii cu unt şi peste caisele calde scoase din cuptor, se pune aluatul pregătit din cele 10 ouă, după reţeta indicată.
Se coace totul, până trece testul scobitorii. Trebuie să arate cam aşa:
Pregătiţi platoul de servire şi prezentare a tartei, care trebuie să aibă un diametru mai mare decât al tăvii în care s-a copt prăjitura. Acesta se fixează peste tavă şi cu o mişcare energică şi hotărâtă, răsturnati tava . Totul se face imediat ce ati scos-o din cuptor, pentru a nu se îngroşa caramelul. În felul acesta, rezolvaţi şi insiroparea pandispanului.
Lăsaţi să se răcească acestă minunată Tatin cu caise , tăiaţi o felie şi serviţi-o cu o linguriţă de smantănă rece de la frigider sau pur şi simplu fără.
TATIN CU PIERSICI ŞI LAVANDĂ
In aluatul de pandispan, am adăugat cateva floricele de lavandă. Singura aromă !
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Asteptam comentariile dumneavoastra!