Această prăjitură , cu foi fragede umplute cu mac, din caietul cu reţete al mamei mele, este deosebit de fină şi extrem de gustoasă. Aluatul cu unt, în reţeta clasică nu conţinea făină de migdale şi ghimbir. Am modificat puţin compoziţiile, rezultatul încântându-mă şi multumindu-mă peste aşteptări. Când eram mică, la Crăciun, din acest aluat fraged, mama făcea foile pentru tort. Crema cu care asambla tortul, o să o postez altă dată, pot să vă spun acum doar numele lui din carneţel -Tort Bettica.
Revenind la pâjitura noastră, trebuie să vă precizez că este umplută cu cremă de mac, deci aveţi nevoie de o maşină pentru măcinat macul. Vă sfatuiesc să nu fie dat la râşniţă electrică, pentru că iese prea fin şi crema devine o pastă, care la coacere se transformă într-o budincă.
Acestea fiind precizate, putem trece la descrierea paşilor.
REŢETĂ CREMĂ:
- 500 gr. mac
- 500 gr. rahat
- 500 ml. lapte
- 5 linguri de zahăr
- un baton de vanilie
- un vârf de linguriţă cu sare
Macul se macină la masină de măcinat :
REŢETĂ ALUAT:
- 430 gr. făină de grâu
- 70 gr. făină de migdale
- 250 gr. unt
- 230 gr. zahăr
- o jumatate linguriţă bicarbonat de sodiu
- o jumătate linguriţă de bicarbonat de amoniu stins cu oţet
- o linguriţă pudră de ghimbir
- două ouă întregi
- o tavă de 25 cm. x 45 cm. ai căror pereţi se sterg bine cu unt
MOD DE LUCRU
Aluatul se lucrează celmai bine şi mai rapid la robot. Untul care nu trebuie să fie rece, se bate spumă cu zahărul, apoi se adaugă treptat câte un ou, sarea, bicarbonatul şi amoniacul şi în final ghimbirul. Făina de grâu se amestecă cu cea de migdale şi se adaugă toată peste amestecul din bol. Când se omogenizează aluatul, se adună intr-o bilă şi se dă la rece a frigider cam 30 minute.
După ce aluatul s-a răcit, se scoate de la frigider şi se montează prăjitura în tava de copt.
Vom impărţi aluatul în trei, pentru că vom avea trei foi.
Rulăm cu sucitorul bine infăinat prima foaie, care se montează în tava bine unsă cu unt. Peste foaie se adaugă jumătate din compoziţia de cremă cu mac. apoi bucăţele de rahat, cum puteţi vedea în foto.
Macul se întinde bine pe foaia de aluat, apoi bucăţele de rahat, cum puteţi vedea în foto.
Se întide foaia a doua, se montează peste prima, apoi restul cremei peste aluat şi bucăţele de rahat.
Pe ultima foaie se aruncă câţiva fulgi de migdale, se inţeapă apoi cu o furculiţă si la cuptor, la 180 grade , timp de 50-60 minute.
Prâjitura se scoate din cuptor şi se lasă să se răcească bine înainte de a o tăia.
Este delicioasă alături de o cească cu lapte sau ceai. Nu te simţi prost chiar dacă o serveşti lângă o cafea amară.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Asteptam comentariile dumneavoastra!