Mai
aveţi vişine rătăcite prin congelator sau albuş congelat? Vă sugerez să le folosiți, pentru a coace acest
dulce aromat şi nepretenţios. Puteţi folosi merişoare sau caise, dar şi alte fructe deshidratate, însă
vişinele, credeţi-mă, fac diferenţa. Faptul că reţeta conţine doar albuşul, este un
avantaj pentru gospodinele care pregătesc des cozonaci şi îl au de regulă
congelat.
Recunosc că de multe ori albusul meu din punga în care îl
congelez, nu este etichetat cam de la ce număr de ouă provine, dar în această
reţetă, unitatea de măsură este cana de lapte. Nu contează câţi mililitri are , pentru că trebuie să
păstraţi doar proporţiile. Eu am folosit una de 250 ml., pentru că după ce am
decongelat albuşurile, atât am avut exact o cească!
Vişinele le-am scos de la congelator, le-am lăsat peste
noapte în frigider, apoi le-am ținut într-o sită pentru a se scurge bine tot excesul de lichid. Le-am tamponat cu serveţele de hărtie albă şi
le-am deshidratat la 70 grade, vreo 4 ore. Când le-am folosit la reţetă nu erau complet
uscate, dar nu m-am cramponat de acest mic amănunt. Dacă nu aveţi un deshidrator, puteţi să
folosiţi cuptorul setat la vreo 90 grade, dar atenţie, urmăriţi-le des, pentru
a nu le arde. Ideea este să nu conţină mult lichid.
Reţeta:
- o cană de albuşuri
- o cană de făină
- o cană de zahăr
- o cană de vişine deshidratate plus câteva caise deshidratate
- o cană cu mix de migdale, caju, nuci, etc. tocate grosier
- 100 ml ulei
- un vârf linguriţă cu sare
- coaja rasă de la o portocală
- 2 linguri cu mac
- 2 linguri cu făină pentru a amesteca fructele tăiate şi nucile
- puţin unt pentru a şterge vasul în care coaceţi prăjiturăa și o lingura de mac pentru a cerne deasupra
Mod de lucru:
Bateţi albuşul bine, bine, apoi îl întăriţi cu zahărul.
Eu am folosit robotul, deci am avut timp suficient ca în paralel să tai nucile şi caisele şi să le pudrez cu o lingură de făină, dar şi vişinele.
Pereţii vasului în care am copt dulcele, i-am şters cu unt bine, bine şi apoi în loc de făină, am presărat puţin mac.
Din albuşul bătut, am separat cam jumătate în alt vas, apoi l-am amestecat uşor cu uleiul, macul, făina şi în final alunele şi vişinele, totul uşor, cu o spatulă de silicon.
La final am adăugat şi restul de albuş, am răsturnat compoziţia în vasul de copt şi l-am introdus în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru circa 50 minute.
Este gata când o scobitoare introdusă în prăjitură este uscată.
Lăsaţi în vas prăjitura după ce o scoateţi din cuptor, până se răcoreşte puţin , apoi transferati-o pe un grătar.
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Asteptam comentariile dumneavoastra!