Checurile sunt dulciurile care necesită cele mai mici eforturi în pregătirea lor, dar trebuie să recunoaştem că sunt delicioase. Ciocolătosul meu cu cacao, a depăşit puţin latura anostă, pentru că este îmbălsamat, la propriu, cu fulgi de ardei iute, atât în compoziţie cât şi în glazură. De ce ciocolătos? Glazura este din multă ciocolată albă, o tabletă întreagă, deci pot afirma cu tărie că o felie de chec, conţine suficientă ciocolată, care să ne satisfacă pofta pentru încă o zi.😉 Glazura conţine şi multe alune de pădure, culese din alunii mei şi pe care le-am prăjit iniţial în cuptor, la 250 grade, timp de 7 minute. Coaja în felul ăsta s-a curăţat extrem de uşor. După coacere, le-am dat la robot, pe funcţia pulsatorie, pentru a le fărâmiţa. O altă modalitate ar fi să le tocaţi grosier cu un cuţit. E pur alegerea fiecăruia, modul în care o face .
Cum spuneam, modul de preparare este o joacă, dacă aveţi şi un robot. O să vă scriu reţeta şi paşii ce trebuie să-i urmaţi, pentru a obţine un chec aromat şi deosebit de pufos.
Reţetă:
- 4 ouă mari
- 135 grame zahăr brun brut ( puteţi folosi şi alb, rafinat)
- 100 ml ulei
- 90 grame gem de căpşune sau de care aveţi şi preferaţi
- 100 ml lapte
-225 grame făină de grâu
- 35 grame cacao
- o lingură de cafea instant
- un vârf de linguriţă de sare
- o jumătate pliculeţ de praf de copt
- o treime linguriţă bicarbonat
- un vârf de linguriţă de praf ardei iute (puteţi renunţa)
- o linguriţă de esenţă de vanilie . Eu mi-am preparat-o din vodcă şi batoane vanilie.Macerarea un an la cea din imagine.
Glazură:
- 100 grame de ciocolată albă sau cu lapte
- 100 grame alune de pădure sau caju ( cum preferaţi).
Mod de preparare:
Iniţial mi-am spart ouăle în cupa robotului, am adăugat sare şi zahăr, apoi le-am bătut la turaţie maximă, până au devenit pufoase. La sfârşit am stropit cu esenţa de vanilie.
Cât robotul şi-a facut treba, am cernut făina, cafeaua, cacaoa, ardeiul iute, bicarbonatul şi praful de copt într-un bol.
Am fixat turaţia la treapta 1 şi am început să adaug în compoziţia de ouă, în fir subţire, uleiul şi laptele şi în final componentele uscate, în ploaie. Compoziţia gata de pus în tavă arăta aşa:
Am pregătit tava în care am copt checul, ungându-i foarte bine pereţii cu unt. Am preîncâlzit cuptorul la 170 grade, am răsturnat compoziţia în tava de chec şi am lasa-o la copt cam 60 minute.
Checul la copt va crăpa, deoarece are şi bicarbonat şi praf de copt. Nu vă faceţi probleme, pentru că va fi glazurat cu ciocolată. Il scoateţi din tavă şi îl mutaţi pe un grătar . Cât se răcoreşte puţin, rupeţi o ciocolată într-o crătiţă mică, pe care o aşezaţi pe o baie de apă, la foc minim şi topiţi ciocolata.
Cu glazura de ciocolată, acoperiţi checul pe partea superioară, dar checul să fie cald, nu rece, pentru a se prelinge mai bine glazura în partea crăpată a checului. Pe glazura călduţă, presăraţi şi câţiva fulgi de ardei iute.
Finalizaţi decorarea cu alune de pădure .
Lăsaţi checul pe grătar să se răcească bine, astfel încât alunele să fie bine fixate în glazură şi apoi feliaţi-l.
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Asteptam comentariile dumneavoastra!