Păstrăvul îmbrăcat în crusta de sare, este un peşte pregătit practic în suc propriu, extrem de aromat şi fraged. Deşi folosim o cantitate mare de sare , pentru a zidi în jurul lui un iglu, paradoxal, peştele nu este deloc sărat, ba chiar vă recomand să - l asezonaţi cu sare şi piper în burtă, aşa cum procedaţi la orice altă reţetă. Dar haideţi să vă descriu cum am procedat eu pas cu pas. În descrierea reţetei am folosit doi păstrăvi, evisceraţi şi spălaţi bine, şterşi chiar şi uscaţi apoi cu un prosop de hârtie absorbantă şi în interior şi exterior.
Reţetă:
- 1 peşte proaspăt ( al meu avea cam 1 kg)
- 1 kg de sare ( calculaţi cam kg. sare / kg. peşte)
- 200- 250 ml apă (apa depinde de tipul de sare dar şi de umezeala acesteia. Practit combinând apa cu sarea trebuie să obţinem un amestec maleabil, cu care să îmbrăcăm peştele de jur împrejur). Sunt reţete în care acest amestec este făcut cu albuş de ou bătut, în loc de apă. Eu am folosit apă şi după cum vedeţi în imaginile de mai jos s-a comportat foarte bine la copt, practic nu s-a descompus.
- un sfert de linguriţă de piper
- un sfert de linguriţă de sare
- 1/ 2 legătură fenicul verde
- 2 crenguţe de salvie
Mod de preparare:
Peştele eviscerat şi foarte bine spălat, este şters cu prosop de hârtie până este perfect uscat. Observaţie : Daca folosiţi alt peşte cu solyi, puteţi să nu mai dati solzii joş. Eu de obicei curăţ şi solzii, asta depinde de gustul fiecăruia.
Peştele odată uscat bine, este asezonat cu sare şi piper doar pe interior , apoi se umple cu salvia şi feniculul verde. Pentru că eu am avut suficientă verdeaţă, am pus mai multă, aşa încât am prins apoi burta cu un bâţ de frigăruie. Am combinat apoi sarea cu apă, şi pe o tavă cu hârtie de copt, am zidit amestecul de sare în jurul păstrăvului. Cum v-am spus, eu am avut doi păstrăvi, deci reţeta de mai sus am dublat-o!
Tava se introduce în cuptor şi se lasă până sarea se întăreşte şi devine puţin galbenă pe margini. Aproximativ 25 minute la 190-200 grade în cazul peştilor mei. Am scos tava din cuptor şi am lăsat cam 10 minute să se răcească peştii.
Am pregătit apoi un platou, tot cu verdeaţă de care am pus şi în burta peştelui şi am mutat păstrăvul, păstrând crusta de sare.
Crusta de sare se sparge destul de greu, dar după ce decupaţi o ferestră, veţi descoperi o minunăţie de peşte, aromat şi suculent, sărat cât trebuie. Eu l-am servit cu un sos de usturoi verde, sare, ulei de măsline şi multă lămâie, date toate la blender.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Asteptam comentariile dumneavoastra!