O prăjitură incredibil de aromată, care s-a născut dintr-un joc, practic o provocare pe grupul nostru culinar. Tânărul al cărui nume îl poartă tarta, a fost ales aleatoriu, să decidă trei ingrediente , evident pe lângă altele, pentru pregătirea unui preparat. Alin a ales, ciudată alegere ce-i drept: curry, suc de roşii şi ciocolată.
Prima tentaţie a fost să pregătesc un fel principal, chiar pe loc mi-a trăsnit o idee , dar nu aveam tot ce-mi trebuia şi oricât de tentant era să am o postare de succes, faptul că suntem în plină pandemie, m-a liniştit.
A doua idee a fost să fac păjitura cu foi cu sos de roşii şi cremă de griş cu multă lămâie, dar nu am avut unt.😢
Varianta trei, ultima şi dusă până la capăt cum se vede, a fost această brăjitură, tartă, chec, struţo-cămilă sau ce o fi ea. Rezultatul, a fost cu mult peste aşteptări. Morcovul a dat o notă de uşor umed, compozitie cremoasă, astfel încât toţi care au gustat-o mi-au spus că doresc să o repet. Timpul de pregătire este foarte redus, practic depinde de cât de rapizi sunteţi în adunarea ingredientelor. Restul e o joacă de copii. Chiar puteţi în această perioadă în care petreceţi mult timp împreună în familia reunită să o înceracţi. Eu am copt-o în acea formă, babă numită în Bucovina, dar cred că foarte bine ar fi să o coaceţi într-o formă de chec.
REŢETA:
- 240 gr. făină
- 100 gr. făină de migdale
- 100 gr. ciocolată
- 260 gr. morcov
- 220 gr. zahăr
- 4 ouă
- 100 ml. ulei
- 50 ml. suc de roşii
- curry cât se ia pe un vârf de cuţit
- un sfert de linguriţă praf de ghimbir
- un sfert de linguriţă de sare
- câţiva fulgi de ardei iute
- un praf de copt
GLAZURA:
- 100 gr. ciocolată neagră
- 100 gr. ciocolată albă
- 100 ml. lapte
SUPLIMENTAR:
- o linguriţă de unt pentru şters bine pereţii tăvii în care coaceţi tarta
- 20 gr. făină de migdale pentru tapetat pereţii tavii în care o coaceţi
- câţiva fulgi de migdale, asta numai dacă doriţi, nu este obligatoriu, tot pentru tapetat tava.
Preparare
1. Prima dată vă pregătiţi tava în care coaceţi tarta. Ungeţi bine pereţii cu unt, apoi făina de migdale. Eu am aruncat pe fundul tăvii şi câţiva fulgi de migdale.
2. Radeţi morcovul cât mai fin, apoi adăugaţi uleiul, sucul de roşii şi le blenduiţi bine. În final pasta rezultată o amestecaţi cu ciocolata mărunţită. Mai jos pozele:
3. Bateţi bine ouăle cu zahărul şi sarea până îşi dublează volumul.
4. Amestecaţi cele două tipuri de făina, cu curry, ghimbir, praful de copt şi ardeiul iute.
5. Amestecaţi ouăle bătute cu făina şi amestecul de morcov, nu la robot ci cu mişcări uşoare făcute cu o paletă de lemn sau silicon.
7. Pregătiţi glazura din ciocolată neagră plus 50 ml de lapte. Ciocolata se rupe bucăţi mici într-un bol, împreună cu laptele, pe baie de apă. Turnaţi glazura pe tartă, insistând ca stratul să fie mai gros sus, pentru contrastul vizual.
8. Pregătiţi glazura de ciocolată albă plus restul de 50 ml. lapte, la fel cum aţi procedat la glazura neagră. Turnaţi peste tartă.
Dacă doriţi, puteţi să clazuraţi întâi cu alb şi apoi cu negru. Asta voi alegeţi. Indiferent cum o veţi face, ceea ce rezultă este mai mult decât delicios.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Asteptam comentariile dumneavoastra!