Respectând linia clasică a quiche-ului, am realizat această variantă, care este o infuzie de vitamine şi fier, în perioadele în care tendinţa de a consuma proteine din carne este mai tentantă.
Quiche-ul pe care -l voi prezenta, conţine nutrienţii necesari a fi consumaţi într-o zi normală, astfel încât o felie poate constitui felul principal la prânz, alături de o salată, dar la fel de bine poate fi şi gustarea de la cină. Indiferent de opţiunea voastră pentru momentul zilei în care o veţi consuma, vă garantez că este o alegere de succes.
Retetă
Blatul:
- 500 gr. făină
- 250 gr. unt
- 1 gălbenuş
- 1, 2 linguri de apă foarte, foarte rece (depinde de făină)
- puţină sare
- o ligură de muştar
- o ligură de muştar
- suplimentar un cub mic de unt pentru uns tava în care coaceţi tarta
Umplutura:
- 500 gr. spanac
- 23-30 ml ulei de măsline
- două cuburi de unt pentru caramelizat la final ceapa
- o ceapă
- 50 gr. seminţe de floarea soarelui
- 50 gr. seminţe de dovleag
- 8-9 bucăţi de nucă
- 3-4 roşii uscate în ulei
- 3 linguri de oţet balsamic
- 3 ouă
- 200 gr. smântână
- 130 gr. brânză cheddar
- 100 gr. brânză de capră
Am copt 15 minute cu nucile pe hărtie, apoi am luat de pe blat şi hârtia şi nucile şi am copt în continuare, pâna aluatul a fost uşor rumenit. Am scos tava şi am lasat se răcească puţin.
Preparare
Cum pregătim blatul? Simplu şi rapid! Untul trebuie să fie rece, tăiat cubuleţe.
Amestecaţi
făina cu sarea, iar la final, cu vârful degetelor
încorporaţi untul până obţineţi un amestec nisipos, care va arăta cam
aşa:
Adunaţi făina şi untul într-o bilă, cu ajutorul părţii umede,
muştarul şi gălbenuşul-( apa foarte rece, numai dacă este cazul, pentru a nu obţine
ceva lipicios, dar dacă totuşi aţi greşit, nu-i bai, mai adăugaţi puţină
făină). Nu insistaţi cu frământatul, pentru a nu dezvolta glutenul,
aluatul devenind tare la copt în acest caz, ceea ce nu ne dorim. Bila
obţinută se întinde între două folii de hârtie de copt, pe planşeta de lucru.
Planşeta cu aluatul întins, se dă la rece, cel puţin o oră. După trecerea timpului în care blatul s-a răcit bine, se întinde în tava în care vom coace quiche-ul. După ce se presează bine în tavă, se înţeapă cu o furculiţă, pentru a se evita creşterea aluatului în timpul coacerii.
Blatul înainte de a-l coace, se acoperă cu o hărtie, peste care se pun greutăţi ( fiecare ce doreşte: boabe de fasole, năut, bile ceramice). Eu am pus nuci.
Planşeta cu aluatul întins, se dă la rece, cel puţin o oră. După trecerea timpului în care blatul s-a răcit bine, se întinde în tava în care vom coace quiche-ul. După ce se presează bine în tavă, se înţeapă cu o furculiţă, pentru a se evita creşterea aluatului în timpul coacerii.
Blatul înainte de a-l coace, se acoperă cu o hărtie, peste care se pun greutăţi ( fiecare ce doreşte: boabe de fasole, năut, bile ceramice). Eu am pus nuci.
Am copt 15 minute cu nucile pe hărtie, apoi am luat de pe blat şi hârtia şi nucile şi am copt în continuare, pâna aluatul a fost uşor rumenit. Am scos tava şi am lasat se răcească puţin.
Pregătirea umpluturii:
Spanacul se ţine în apă cu bicarbonat, una două ore, pentru a se elimina eventualele pesticide. Se clăteşte bine. Eu am scos frunzele de pe codiţe. Acestea din urmă le-am tocat mărunt.
Intr-o tigaie, am pus uleiul de măsline, sarea şi ceapa , împreună cu câteva bucăţele de ardei iute. Am acoperit cu un capac, lâsând să fiarbă înăbuşit la foc mic, circa 15 minute
Am amestecat din când în când, până ceapa s-a caramelizat uşor şi am
stins cu oţetul balsamic. În ceapa caramelizată am adăugat codiţele tocate, împreună cu 2 linguriţe de unt şi puţin piper. Am fiert din nou totul, la foc mic, până s-au înmuiat şi codiţele de spanac.
Compoziţia am mutat-o într-un bol, iar în grăsimea din tigaie, am înăbuşit spanacul, împreună cu roşiile uscate. Nu am prăjit spanacul prea mult, lăsându-l pe foc doar până s-a înmuiat puţin.
În alt bol, am bătut ouăle cu smântâna, apoi am amestecat totul cu branza ceddar dată pe răzătoare. Următoarea etapă, montarea tartei.
Pe blatul precopt, am montat primul strat, cel de ceapă, cu codiţe tocate şi seminţele de floarea soarelui.
Următorul strat a fost cel cu ouă, brânză şi smântână:
Ultimul strat, spanacul, seminţele de dovleag, nucile şi brânza de capră ruptă în bucătele mici.
Se coace la 170-180 grade, în jur de 45 minute.
Am scos tarta din cuptor şi am lasat-o să se răcească.
Puteţi servi o felie din acest aromat quiche, simplu, fără nimic alături, deoarece are legume, acreala dată de ceapa caramelizată cu oţetul balsamic, brânză. Mie îmi place să am alături si o salată . Indiferent în ce mod veţi prefera să o faceţi, să ştiţi că veţi mai repeta experienţa.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Asteptam comentariile dumneavoastra!