Dovleacul este extrem de versatil, putându-se pregăti din el diferite preparate culinare, de la aperitive, fel principal, până la dulciuri.
Atunci când tai un dovleac mai mare, îi curâţ coaja şi-l coc tot , urmând apoi ca piureul obţinut să-l porţionez în pungi, pe care le depozitez în congelator. Din acest piure decongelat voi găti iarna supe, gnocchi sau diverse diulciuri.
După cum vedeţi, am copt felii de dovleac, apoi la blender am făcut pulpa, pe care am porţionat-o în pungi, pentru a fi congelate. Am oprit 500 gr. pentru plăcintă! Iarna când scoateţi o punguţă congelată, iniţial o lasaţi în frigider peste noapte, a doua zi, o puneţi într-o sită şi abia apoi o folosiţi la prepararea diferitelor reţete.
Retetă
Blatul:
- 500 gr. făină
- 250 gr. unt
- 1 gălbenuş
- 1, 2 linguri de apă foarte, foarte rece (depinde de făină)
- puţină sare
- suplimentar un cub mic de unt pentru uns tava în care coaceţi tarta
Umplutura:
- 250 gr. brânză de vacă
- 500 gr. piure de dovleac
- 200 gr. zahăr brun
- o lingură miere de albine
- 50 gr. unt moale
- un ou întreg plus încă două gălbenuşuri
- 200 ml. smântână pentru frişcă
- puţină sare
- o lingură miere de albine
- 50 gr. unt moale
- un ou întreg plus încă două gălbenuşuri
- 200 ml. smântână pentru frişcă
- puţină sare
- o păstaie de vanilie sau extract vanilie o linguriţă
- o lingură de scorţisoară
- o jumătate linguriţă de ghimbir pudră
- o jumătate de linguriţă de cuişoare pudră
- o lingură de scorţisoară
- o jumătate linguriţă de ghimbir pudră
- o jumătate de linguriţă de cuişoare pudră
Cum pregătim blatul? Simplu şi rapid! Untul trebuie să fie rece, tăiat cubuleţe.
Amestecaţi
făina cu sarea, iar la final, cu vârful degetelor
încorporaţi untul până obţineţi un amestec nisipos, care va arăta cam
aşa:
Adunaţi făina şi untul într-o bilă, cu ajutorul părţii umede,
gălbenuşul-( apa foarte rece, numai dacă este cazul, pentru a nu obţine
ceva lipicios, dar dacă totuşi aţi greşit, nu-i bai, mai adăugaţi puţină
făină). Nu insistaţi cu frământatul, pentru a nu dezvolta glutenul,
aluatul devenind tare la copt în acest caz, ceea ce nu ne dorim. Bila
obţinută se înveleşte în folie de plastic şi la frigider, pentru cel
puţin 30 minute.
Cât stă aluatul la frigider, vă puteţi pregăti tava în care veţi coace blatul, stergându-i foarte bine pereţii cu unt.
După ce s-a odihnit şi răcit aluatul la frigider, încercaţi să-l
întindeti pe planşetă într-o foaie, pe care o rulaţi pe sucitor şi apoi o
puneţi în tavă. Surplusul tăiaţi-l cu un cuţit şi apoi cu o furculiţă
înţepaţi bine şi pe fundul tăvii şi pe pereţii ei. Foarte important, atunci
cănd introduceţi blatul în cuptor, peste el puneţi o foaie de copt,
acoperită cu fasole, mazăre uscată sau bile ceramice, pentru a impiedica
cresterea acestuia (de fapt şi înţeparea cu furculiţa are acelaşi rol).
Cuptorul să fie rece, nu preîncălzit, pentru a evita căderea blatului pe pereţii laterali.
Coaceţi blatul , dar nu total, să fie bine, bine întărit. Scoateti-l din cuptor şi lăsaţi-l să se răcească. În timpul acesta puteţi pregăti compoziţia.
Adăugaţi pulpa de dovleac, smântâna bătută cu ouăle, sarea, ghimbirul, vanilia, cuişoarele , scorţişoara.Coaceţi blatul , dar nu total, să fie bine, bine întărit. Scoateti-l din cuptor şi lăsaţi-l să se răcească. În timpul acesta puteţi pregăti compoziţia.
PREGĂTIREA CREMEI
În bolul de la robot, bateţi brânza spumă cu zahărul, untul şi mierea de albine.
Compoziţia obţinută o răsturnaţi peste blatul răcit, o introduceţi în cuptorul preîncălzit.
O coaceţi în cuptor aproximativ 60 minute, la o temperatură de 170 grade, până observaţi că s-a întărit la suprafaţă.
O puteţi servi după ce s-a răcit bine, aşa încât o lăsaţi în tavă după ce aţi scos-o din cuptor, cel puţin 6 ore.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Asteptam comentariile dumneavoastra!