Tarta cu peşte afumat şi boabe de rodie, am facut-o prima dată ca ruladă. Cineva mi-a dat reţeta de ruladă cu sardine din conservă şi unt . M-am gandit că ar fi mai delicios cu ceva afumat şi am cumpărat macrou. Pentru că tot îmi plac variaţiile pe reţete clasice, am zis de ce unt, mai bine mascarpone. La sfarsit, pentru că era cam anostă vizual, am auncat şi câteva boabe de rodie.
A fost foarte , foarte apreciată de cei ce au gustat-o şi etapa următoare a fost să o montez într-o tartă.
Retetă
Blatul:
- 500 gr. făină
- 250 gr. unt
- 1 gălbenuş
- 1, 2 linguri de apă foarte, foarte rece (depinde de făină)
- puţină sare
- suplimentar un cub mic de unt pentru uns tava în care coaceţi tarta
Umplutura:
- 3 peşti afumati (eu am folosit macrou)
- 400 gr. mascarpone
- zeama de la o lămâie
-puţină sare, în funcţie de cât de sărat este peştele
-puţină sare, în funcţie de cât de sărat este peştele
- o rodie pentru ornat
Cum pregătim blatul? Simplu şi rapid! Untul trebuie să fie rece, tăiat cubuleţe.
Amestecaţi
făina cu sarea, iar la final, cu vârful degetelor
încorporaţi untul până obţineţi un amestec nisipos, care va arăta cam
aşa:
Adunaţi făina şi untul într-o bilă, cu ajutorul părţii umede,
gălbenuşul-( apa foarte rece, numai dacă este cazul, pentru a nu obţine
ceva lipicios, dar dacă totuşi aţi greşit, nu-i bai, mai adăugaţi puţină
făină). Nu insistaţi cu frământatul, pentru a nu dezvolta glutenul,
aluatul devenind tare la copt în acest caz, ceea ce nu ne dorim. Bila
obţinută se înveleşte în folie de plastic şi la frigider, pentru cel
puţin 30 minute.
Cât stă aluatul la frigider, vă puteţi pregăti tava în care veţi coace blatul, stergându-i foarte bine pereţii cu unt.
După ce s-a odihnit şi răcit aluatul la frigider, încercaţi să-l
întindeti pe planşetă într-o foaie, pe care o rulaţi pe sucitor şi apoi o
puneţi în tavă. Surplusul tăiaţi-l cu un cuţit şi apoi cu o furculiţă
înţepaţi bine şi pe fundul tăvii şi pe pereţii ei. Foarte important, atunci
cănd introduceţi blatul în cuptor, peste el puneţi o foaie de copt,
acoperită cu fasole, mazăre uscată sau bile ceramice, pentru a impiedica
cresterea acestuia (de fapt şi înţeparea cu furculiţa are acelaşi rol).
Cuptorul să fie rece, nu preîncălzit, pentru a evita căderea blatului pe pereţii laterali.
Verificaţi coacerea acestuia şi când observaţi că marginea prinde o
culoare arămie, puteţi ridica folia cu greutăţi şi mai lăsaţi până se
coace şi baza tartei.
Scoateţi tava din cuptor, lăsaţi-o pe planşetă câteva ore, până se
răceşte bine şi apoi puteţi scoate cu atenţie blatul, fixându-l
pe platoul de servire.
Peştele se rupe fâşii mici, alegându-se în acelaşi timp si oasele. Nu-l
pasaţi, pentru că amestecat apoi cu crema mascarpone, devine o masă
cleioasă, inestetic, dar şi neplăcut gustativ.Umplutura:
Separat frecaţi bine crema mascarpone pentru a o omogeniza
În final amestecaţi crema cu fâşiile de peşte şi zeama de lămâie apoi umpleţi tarta
Lăsaţi tarta cateva ore la rece, pentru a se combina gusturile, apoi ornaţi cu boabe de rodie si o puteţi servi!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Asteptam comentariile dumneavoastra!