In Humuleşti, pe 20 noiembrie se merge la cimitir pentru pomenirea morţilor. Fiecare duce o colivă şi pentru că este post, m-am găndit să fac o coroniţă , babă se numeşte in Bucovina, din aluat de chec. Este un aluat foarte aromat, uşor de făcut, practic se amestecă toate ingredientele.
Reţetă:
- o cană de zahăr
- o jumătate cană ulei
- o cană apă
- 2 căni făină de grâu ( când măsurăm a doua cană cu făină, scoatem două linguri de făină cu
vârf şi completăm cu făină de migdale)
vârf şi completăm cu făină de migdale)
- o jumătate de linguriţă de coajă de portocale macerate cu zahăr ( dacă nu aveţi, esentă)
- un pliculeţ cu praf de copt
- 2 linguri de cacao neagră
- o linguriţă de ghimbir praf ( dacă nu aveţi folosiţi proaspăt)
- 2 linguri de dulceaţă ( eu am folosit de vişine)
- 3 linguri de nucă de cocos
- un sfert de linguriţă de sare
Glazura:
- 4 linguri de cacao
- 5 linguri de zahăr
- 2 linguri ulei
- 6 linguri apă
- o lingură de rom
Mod de preparare:
In bolul de mixer am adaugat toate ingredientele din reţetă, fără cacao.
Cât robotul a omogenizat amestecul, am pregătit tava. Am sters bine cu ulei pereţii şi apoi am tapetat cu făină de migdale.
Am completat cu restul aluatului colorat cu cacao...
....cu un beţisor am amestecat cele două aluaturi pentru un efect marmorat.
Am ornat cu câteva bastonaşe de migdale şi la copt, timp de 45 minute, la 170 grade.
După ce am scos tarta din cuptor, am lasat-o să se răcească şi am pregătit glazura.
Pregătirea glazurei a fost extrem de simplă, la fel ca şi aluatul de chec.
Intr-o cratiţă mică, am amestecat toate componentele acesteia, am lăsat să fiarbă câteva minute până s-a îngroşat şi apoi am lasat-o să se răcească. Am turnat glazura rece, dar neîntărită total şi am ornat din nou cu fulgi de migdale.
O feliuţă de babă, cu drag!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Asteptam comentariile dumneavoastra!