Un desert tradiţional al bucătăriei franceze, Clafoutis este şi budincă şi tartă, extrem de aromat, cu multeeee prune coapte si zemoase. Evident, dacă doriţi să nu fie atât de însiropat, puteţi folosi prune mai puţin coapte care sunt şi mai tari.
Pe internet veţi gasi zeci, chiar sute de variante, de reţete, în toate limbile, în diferite forme de prezentare. Am încercat să adaptez, ceva ce a fost pe placul meu, adică mai mult fruct, renunţând la aspectul impecabil, în favoarea gustului.
Reţetă
- 44-46 prune medii foarte bine coapte
- 25 grame de unt- plus o lingură de unt pentru sters bine tava în care se coace Clafoutis
- 150 gr. făină
- 280 ml. lapte
- 75 gr. zahăr
- 6 ouă
- un vârf de linguriţă sare
- 2 linguri fulgi de migdale
- o lingură de zahăr pudră
- jumătate linguriţă de scorţişoară
- o tavă de copt, fără pereţi detaşabili (la reţeta de mai sus am folosit una cu diametrul de 28 cm)
Preparare
Prunele spălate bine, se taie lateral, pentru scoaterea sâmburilor, încercând să nu le rupem prea tare, păstându-le forma cât mai bine. Dacă doriţi un Clafoutis mai puţin suculent, puteţi să păstraţi sâmburii în pune.
Lăsaţi prunele pe o hărtie absorbantă, căteva minute şi între timp pregătiţi tava de copt, stergând pereţii bine cu unt.
Prunele se pun în tavă, încercând să lasaţi cât mai mult spaţiu liber între ele, apoi le pudraţi cu scorţişoară.
Următorul pas, pregătirea aluatului care va lega prunele, de o consistenţă densă după coacere, dar destul de fluidă, înainte de a introduce tava în cuptor, ceva asemănător aluatului de clătite.
Intr-un bol mai mare, amestecaţi cu un tel făina, zahărul, sarea, laptele şi untul, bătând bine, până nu mai rămân cocoloaşe, obtinând un aluat de clătite mai gros.
Separat bateţi bine ouăle , fără a separa gălbenuşul de albuş.
Amestecaţi aluatul de clatite cu ouăle bătute şi turnaţi compozitia peste prune.
Introduceţi tava în cuptor, la o temperatură de 170 grade, circa 70-80 minute. Cu câteva minute înainte de a scoate tava din cuptor, aruncaţi peste prune, migdalele feliate. Clafoutis iniţial va creşte în timpul coacerii, dar spre final şi cât se mai răceşte scade vizibil. Este normal, pentru că nu e un aluat aerat, este de fapt o budincă mai mult.
Clafoutis cu prune, se serveşte călduţ, alături de o cupă cu îngheţată sau rece de la frigider, cu o cană de lapte călduţ.
Indiferent de modul în care veţi savura o felie din acest minunat desert de toamnă, nu uitaţi, că este o mare pierdere, sărirea peste plăcerea de a -l preparara. Mirosul de scorţisoară, combinat cu cel prună coaptă este ceva de neratat.
Respectând tradiţia franceză, nu pot decât să vă doresc
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Asteptam comentariile dumneavoastra!