Mergând pe ideea că orice se poate confia şi având în vedere că roşia este un fruct, m-am hotărât să confiez şi câteva roşii cherry, mai ales că le aveam în grădină, proaspete şi bine coapte.
Roşia confiată, un dulce mai neconveţional, întrucât conţine zahăr, dar şi piper, ardei iute, busuioc, ceea ce ne apropie de combinaţia tip aperitiv, cu brânză sărată sau o felie de carne afumată. Evident că puteţi încerca şi alte asocieri, chiar vă rog să-mi scrieţi ce idei aţi mai avut .
Pentru că am folosit roşii cherry, le-am lăsat întregi, chiar cu codiţă, pentru un efect vizual mai deosebit. In lichidul de confiere, am aruncat şi o mână de alune de pădure, tot din grădina mea, fără coajă, simplu de altfel de curăţat, pentru că sunt abia la începutul coacerii.
Reţeta
- 500 gr.roşii- 500 gr. zahăr
- 150 ml. apă
- 2 linguri oţet din vin- aromat de mine
- zeama de la o lămâie
- boabe de piper negru,alb, roşu
- un baton de scorţisoară
- un ardei iute roşu, tăiat bucăţele mici
- 2 crenguţe mici de busuioc
-o mână de alune de pădure
Fiind un proces de confiere, se realizează pe parcursul mai multor zile.
Ziua 1
Se fierbe apa ( 150 ml) cu zahărul (500 grame), până se dizolvă complet zahărul şi se formează un sirop. Nu insistaţi prea mult cu această etapă, este suficient să se dizolve zahărul şi să dea un clocot.
Se curăţă bine spuma formată şi se dă drumul la roşii.
Din momentul în care lichidul cu roşii ( la foc mic), începe să fiarbă, cronometraţi trei minute, opriţi flacăra, acoperiţi cu un prosop umed şi la rece până a doua zi, lăsaţi-le cam 24 ore.
Se curăţă bine spuma formată şi se dă drumul la roşii.
Din momentul în care lichidul cu roşii ( la foc mic), începe să fiarbă, cronometraţi trei minute, opriţi flacăra, acoperiţi cu un prosop umed şi la rece până a doua zi, lăsaţi-le cam 24 ore.
Ziua 2
Reluăm
procesul de confiere, iniţial prin decojirea roşiilor de pieliţă( se face foarte uşor şi rapid), apoi se adaugă în cratiţă batonul de vanilie, piperul, otetul, busuiocul, alunele curăţate şi se fierb iar
la foc mic trei, patru minute (calculate din momentul fierberii). Se închide flacăra, vasul se trage de pe
plită, se acoperă cu un prosop umed şi se lasă din nou cel putin 24 ore
la rece.
Ziua 3
In
această zi, roşiile doar se fierb 3,4 minute, la foc
mic. Se inchide flacara, se acoperă vasul cu prosop umed şi la loc
răcoros cu el!
Ziua 4
Fierbem 2,3 minute roşiile la foc mic, stingem flacăra , acoperim cu prosop umed şi în camară!
Sper că nu v-aţi plictisit şi abandonaţi, pentru că a cincea zi roşiile vor arăta cam aşa în borcănele!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Asteptam comentariile dumneavoastra!