Nimic nu se compară cu mirosul de portocală sau lamâie adevărată. Când spun adevărată, mă refer la acele lămâi sau portocale, culese din copacii nestropiți, proaspete și bine hidratate. Dacă mai adăugăm și avantajul de a avea o prietenă, care te poate aproviziona cu asemenea raritați în țara noastră, se cheama că ești o norocoasă. Ei bine, eu sunt una din puținele norocoase, care au primit asemenea fructe și evident că am încercat să nu le irosesc.
Sa revenim la ceea ce numim impropriu "tartă cu lamâie". Dacă spun "paradis de tartă" nu exagerez. Combinația de miros, culoare și gust, atinge un asemena grad de exaltare a simțurilor noastre, încât zici ca ai ajuns pe nori plutitori.
Prepararea tartei:
Ingredientele blatului pentru o tava de 28 cm:
- 250 gr. faină
- 125 gr. unt cu cel putin 80% grăsime, foarte rece
- un galbenuș
- 2 linguri de zahăr
- câteva linguri de apă rece (cantitate variabilă, în funcție de cerința aluatului).
Ingrediente pentru cremă:
- 6 oua
- 240 gr. zahar
- 180 ml. suc lămâie
- 150 ml smântână
- coaja rasă de la 5 lamâi
Inițial se pregătește blatul
Metoda este identică cu cea folosită pentru pregătirea unui blat cu unt rece.
Intr-un bol, se adaugă făina şi untul tăiat cubulețe și cu vârful degetelor, care trebuie să fie reci, se fărimițiază totul, până amestecul devine un nisip.
Se formează un cuib în acest nisip, unde se încorporează gălbenușul, zahărul și 1,2 linguri de apă rece. Se adună totul într-un bol, încercând să se dea o consistență omogenă, dar nu insistând prea mult cu framântatul, pentru a nu dezvolta glutenul din făină.
Adunam totul într-o minge , împăturim în folie alimentară și-l ducem la frigider cel puțin 30 minute.
Pregatim tava în care coacem aluatul, prin ungerea pereților acesteia cu unt. După ce aluatul s-a odihnit la frigider, îl scoatem, îl intindem într-o foaie cât mai uniformă, îl rulăm pe sucitor și-l așezăm pe tava de copt.
Surplusul îl tăiem cu cuțitul. Introducem tava în cuptor, cu o folie de hârtie deasupra aluatului, peste care se adaugă fasole, mazăre sau bile ceramice. Rolul acestora este de a nu lăsa aluatul să crească.
Când culoarea blatului are o nuanță de ușor copt, scoatem tava din cuptor și o lăsăm să se răcească.
Răcirea trebuie să fie făcută, pentru a putea scoate blatul din forma în vederea căptușirii tăvii cu hârtie și apoi introducerea din nou a blatului în tavă. Ceva cam asa:
Pregatirea cremei este simplă.
Se bat ouăle foarte bine cu zahărul, până se albesc, se amestecă cu restul ingredientelor și totul se toarnă pe blatul de tartă pregatit mai sus.
Se coace până se simte ușor tare, dupa care se oprește focul și se scoate din cuptor.
Se lasa în tavă până se răcește.
Bonus!
Vă explicam la început că am încercat să nu pierd ceva din comoara de lămâi și portocale primite.
O parte au fost trase pe răzătoare și coaja pusă în borcane:
Extra bonus!!!
.....însă cele mai multe au fost murate.
Rețeta de lămâi murate sau mai exact , rețeta de lămâi marocane.
Se spală evident lămâile, apoi cu un cuțit subțire se cresteaza în patru, până aproape de bază,
lăsându-le totuși puțin prinse.Intre bucățile de lămâi astfel formate, se pune o cantitate substanțială de piper boabe, muștar boabe și sare de mare.
Apoi lămâile se introduc într-un borcan, presându-le exact ca pe castraveții pregătiți pentru murat.Se completează cu apă fiartă cu sare sau cu zeamă de lămâie. Eu am optat pentru varianta cu zeamă de lamâie.
Borcanul se ține la rece sau în frigider, încercând să-l agităm zilnic, în prima săptămână. Lămâile sunt murate după circa o lună.
Le puteți folosi la orice rețetă de mâncare (ciorbă, gulaș, tocănițe) eu chiar și când pregatesc o friptură.
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Asteptam comentariile dumneavoastra!