Umblând în lada de la frigider, am constatat că tot ce era ghimbir, trebuia consumat cât mai rapid.
Așa că, într-o primă etapă l-am curațat, cochetând cu ideea de a-l mura sau confia.
pregăti și un borcănel de murătură ghimbirească.
Bănuiesc că nu este o noutate pentru voi, ghimbirul e una din cele mai sănătoase rădăcini, ca să nu mai vorbim de versatilitatea acesteia.
Se folosește ghimbir ca medicament, deosebit de util în accelerarea proceselor digestive și a
metabolismului. In combinație cu lămâia, este deosebit de eficient în combaterea răcelii și gripei, ajutând în mod real și la procesul de termoreglare.
In bucătărie, ghimbirul este folosit drept condiment, atât în prepararea diferitelor rețete de bucate, cât și în potențarea cu succes a gustului dulce. Acestea fiind amintite, nu întâmplător, am ales să confiez ghimbir și în același timp să pregatesc și un borcănel de ”dulceață”. Impropriu spus dulceață, pentru că sunt de fapt bucățele de ghimbir în sirop dulce.
Zis și decis, am curățat cum v-am arătat mai sus toate bucățile de ghimbir pe care le aveam, cu marginea unei lingurițe. Este metoda cea mai ușoară şi economică de curățare. L-am spălat si
l-am tăiat apoi în feliuțe cât mai subțiri cu o răzătoare tip mandolină.
- o parte ghimbir ( 500 gr. ghimbir)
- o parte zahăr (500 gr. zahăr)
- o parte apă (500 ml. apă )
Am adăugat în cratiță apoi bucățelele de ghimbir, am dat focul la minim și am lăsat să fiarbă încet cam 50 minute, până s-a înmuiat bine ghimbirul.
Am acoperit cratița cu un prosop umed și am ținut-o până azi în camară, la rece. Ideea era să se infuzeze bine siropul cu ghimbir.
Astăzi cu o paletă am scos bucățelele de ghimbir din cratiță. Siropul a fost din nou încălzit și lăsat să fiarbă până s-a îngroșat (testul picaturii de sirop în apă rece). Feliile de ghimbir le-am pus la zvântat vreo două ore , pe grătare.
Ghimbirul confiat:
O parte din feliuţele de ghimbir separate de sirop, cele mai frumoase, după ce au fost puţin uscate pe grătar, le-am trecut prin zahăr cristalizat și le-am lăsat din nou pe grătar la uscat (vor sta cel putin 48 ore).
După ce au trecut cele două zile, ghimbirul este perfect pentru a fi consumat!😊
Dulceața de ghimbir:
Restul bucățelelor de ghimbir , pentru că nu toate au fost confiate, le-am conservat în borcan, în siropul îngroşat. Aceste feliuţe din dulceaţă sunt excelente, tăiate subţiri, în budinci, diverse aluaturi sau prăjituri. De ce să folosim esenţe fabricate, când avem aceste minunăţii naturale!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Asteptam comentariile dumneavoastra!