Nu ştiu dacă în această primăvară au fost multe zile cu soare, în care păpădia să-şi etaleze pufoasele flori galbene, astfel încât, culegerea lor a fost o adevarată luptă pentru mine.
" Păpădia reprezintă o plantă medicinală apreciată pentru proprietățile ei terapeutice: curăță organismul, stimulează activitatea ficatului, vindecă diabetul. Rădăcinile de păpădie sunt considerate un remediu natural în tratamentul unor variate afecțiuni datorită acțiunii acestora asupra organismului: depurativă, sudorifică, diuretică, stimulatorie, fiind utilizate și ca tratament cosmetic pentru un ten mai luminos.
Păpădia ajută și la vindecarea: anemiei, acneei, celulitei, varicei, reumatismului, hemoroizilor, fermentațiilor intestinale, tulburărilor de metabolism, eczemelor, inflamației ganglionilor, gutei, litiazei biliare, litiazei renale.
Salata de frunze proaspete de păpădie curăță organismul de toxine. Decoctul de păpădie se recomandă în afecțiunile circulatorii, hepatice, renale, gută, obezitate, diabet. Din acest decoct se beau zilnic, două trei căni pentru rezultate eficiente" -Wikipedia
Gemul de păpădie
Reţeta:
- 125 gr. petale de păpădie cântărite înainte de spălare
- 750 ml apă
- 750 gr. zahăr
- coajă rasă de portocale
- o linguriţă de ghimbir candel
- zeama de la o lămâie şi feliile de la încă una
Iniţial am cules floricelele într-un coş, dar nu le-am spălat în această etapă.
Am rupt doar petalele galbene, până am avut cantitatea necesară pentru gem. Ulterior le-am spălat şi le-am lăsat in sită.
Cât s-au scurs petalele, am pregătit siropul, din apă, zahăr, ghimbir, portocale şi lămâi.
L-am lăsat să fiarbă până s-a legat, am scos feliile de lamâie si am dat drumul la petale. Am mai fiert 30 minute la foc mic, apoi am acoperit vasul cu un prosop umed şi l-am lăsat până a doua zi în camară.
Rece fiind, l-am pus în borcane sterilizate.
Siropul de păpădie
Reţeta:
-1 kg. flori de papadie
-1 kg zahăr
-1250 ml apă
- zeama de la 2 lămâi
Intr-un vas mai mare, punem 1250 ml apă şi o lăsăm până ajunge la punctul de fierbere.
In paralel, spălăm bine florile de păpădie şi le lăsăm în sita să se zvânte.
Când apa fierbe, dăm drumul la flori si le lăsăm să clocotească 30 minute.
Oprim focul , acoperim vasul şi... la rece până a doua zi.
A doua zi, scurgem sucul, adăugăm zahărul, amestecăm uşor din când în când pentru dizolvarea acestuia şi-l fierbem până ajunge la consistenţa unei melase mai subţiri . Pregătim sticle curate si sterilizate pe care le umplem cu suc fierbinte. Se lasă sticlele în pături până la răcirea completă.
Bonus-floricele de păpădie în aluat de bere
Am cules floricelele de păpădie fără să le cântăresc. Pentru că mi-au mai rămas multe, după ce le-am folosit la gem şi suc, m-am gândit să le prăjesc restul, trase printr-un aluat de bere.
Am pregătit aluatul, la fel ca cel pentru clătite: făină,ou, bere, sare, praf de ardei iuţi, piper proaspăt măcinat. Le-am trecut floricelele prin aluatul de clătite, una cate una, apoi le-am dat drumul într-o cratiţă cu mai mult ulei incins. Le-am lăsat la prăjit, până s-au rumenit şi apoi cu o paletă le-am scos pe serveţele absorbante. Sunt delicioase lângă un pahar de bere.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Asteptam comentariile dumneavoastra!