O nouă prietenie este asemeni unui fruct necopt; ea poate deveni fie o lămâie, fie o portocală.
-citat din Emma Stacey.Această postare, este o pledoarie pentru prietenie. Mai exact pentru cele două prietene, la care mă gândesc acum.
Ţi-am dăruit o portocala! - te salut Dănuţa şi să nu uiţi ....ziua bună, se cunoaşte de dimineaţa !
Exact aşa am cunoscut-o eu, ieri dimineaţa, când m-a vizitat Coca (prietena venită din Murcia-Spania), cu portocale proaspete de mai, din gradina ei.
De mult doream să-mi prepar un borcănel de dulceaţă din coji de portocale, pentru ornat torturi sau alte dulciuri mai deosebite.
Am spălat şase portocale, cele de mai sunt mai mici şi mai acrişoare.
Le-am tăiat în patru, apoi cu un cuţit subţire, am scos miezul.
.
Miezul de portocale l-am separat în alt vas, pentru că nu am vrut să-l mâncăm, gândindu-mă să fac o dulceaţă.
In fine, să termin acţiunea cojilor. Am încercat apoi să scot cât mai bine partea albă, tăindu-le şi mai subţiri. Arătau cam ca în poza de mai jos.
Le-am spălat şi le-am lăsat într-un bol cu apă rece o noapte. In acest timp de odihnă a cojilor, le-am schimbat apa de câteva ori.
Dulceaţa de portocale:
Cum vă spuneam , din miez, am făcut o dulceaţă de portocale.
- 600 gr. portocale
- 600 gr. zahăr
- 600 ml. apă
Am pregătit un sirop din apă şi zahăr şi când a avut o consistenţă lipicioasă, am adăugat portocalele.
Le-am fiert 15 minute la foc mic, nu le-am amestecat. Am închis focul şi cu o lingură am curăţat spuma formată, apoi am legat un prosop umed peste vas şi le-am dat la rece peste noapte.
Până dimineaţă bucăţelele de portocale s-au întărit şi confiat foarte bine. Am separat din nou siropul de bucăţelele de portocale, l-am fiert separat câteva minute pâna s-a mai întarit, am adăugat iar portocalele şi am mai ţinut pe foc mic dulceaţa 12 minute. La ultima etapă a fierberii am adăugat şi câteva cuişoare.
Am sterilizat în cuptor câteva borcănele mici şi le-am umplut cu dulceaţă fierbinte. Le-am pus capace şi le-am aşezat în pătură, cu gura în jos.
Dulceaţa din coji de portocale
Să nu uităm, această dulceaţă a fost de fapt mobilul preparării portocalelor.
Cojile, curăţate de partea albă, au stat la rece toată noaptea, cu schimbarea apei din când în când.
Le-am scurs bine de apă , am pregătit o aţă rezistentă şi un ac. Am răsucit fiecare coajă, sub forma unui melc, apoi am trecut acul prin ea, încercând să creez o ghirlandă.
Am mutat ghirlanda într-un vas , am completat cu apă şi am ţinut-o 25 minute, cronometrate din momentul fierberii. După acestă etapă, am aruncat apa, am schimbt-o cu alta rece şi am repetat procedeul de trei ori. La final, am scos ghirlanda din apă, am lasat-o să se răcească şi să se scurgă de apă şi am tras melcişorii de pe aţă.
Cât au stat melcii la odihnă, am pregătit siropul.
Reţeta pentru dulceaţă :
- 450 gr. coji de portocale, de fapt melcii rulaţi
- 450 gr. zahăr
- 450 ml. apă
- 2 linguri zeamă de lămâie
Se încălzeşte apa cu zahărul şi când acesta din urmă este topit complet şi siropul ajunge la punctul de fierbere, se adauga melcişorii.
Din acel moment se cronometrează 20 minute. Se opreşte focul şi dulceaţa se lasă să se răcească complet.
Următoarea etapă este adăugarea sucului de lămâie în dulceaţa răcită şi fierberea ei încă 30 minute. Dulceaţa este preparată!
O parte din melcişori i-am confiat. Metoda este simplă. Se pudrează cu zahăr tos şi se lasă pe hărtii de copt, până se usucă bine.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Asteptam comentariile dumneavoastra!