Treceți la conținutul principal

Postări

Omletă cu leuştean şi salată de lobodă

                  E vară, soare, weekend ! Hai să facem un mic dejun, de sămbată linistită, în familie!                  Azi am preparat omletă, cu tot felul de ierburi, culese din grădina mea de zarzavaturi. Evident că nu am uitat garnitura,  o salată cu multă lamâie şi un strop de ulei de măsline. Omleta -reţeta pentru 4 persoane -  6 ouă   - 3 linguri de lapte - 50 grame de şuncă tip kaizer - o mâna de cozi de ceapa verde - o mână bună de frunze de leuştean, mărar şi pătrunjel - 3 fire de usturoi verde ( şi partea alba şi cea verde) - câteva frunzuliţe de cimbru - sare, piper proaspăt măcinat, puţin praf de ardei iute                Intr-o tigaie încinsă, am adăugat un strop de ulei, şunca tăiată fâşii şi am prăjit-o uşor. Cât timp s-au format crutoanele de kaizer, am tăiat cele trei fire de usturoi şi la tigaie!                                      Am lăsat usturoiul să se înmoaie puţin şi am tocat restul zarzavatului.                

Tartă cu brânză

O tartă pentru prepararea căreia  folosiţi toate brânzeturile pe care le aveţi în frigider. Deosebit de gustoasă şi rece şi caldă, alături de un pahar de vin şi mai ales în compania prietenilor. Blatul: Pentru ca am folosit o tava de 28 si destul de înaltă, am dublat reţeta blatului. - 200 gr. unt - 360 gr. făină - 2 linguri oţet - sare - 4,5 linguri apă foarte rece Mi-am pregatit planseta de lucru. Am pus făina cu sarea şi în centrul ei untul foarte rece, tăiat cubuleţe. Cu vârful degetelor am rupt bucăţelele de unt, frecându-le cu făina, până am obţinut o compoziţie nisipoasă. In final, aluatul se omogenizează cu ajutorul apei, într-o bilă, care se împachetează în folie şi se dă la frigider 30 minute. Pregatirea compoziţiei cu care umplem tarta noastră. Cum vă aminteam, puteţi folosi tot felul de brânzeturi, cele pe care le aveţi de obicei în casă pentru consumul propriu. - 200 gr. smantâna pe care am bătut-o cu un ou sau 125 gr. mascarpone

Gem şi sirop de păpădie

           Nu ştiu dacă în această primăvară au fost multe zile cu soare, în care păpădia să-şi etaleze pufoasele flori galbene, astfel încât, culegerea lor a fost o adevarată luptă pentru mine.              " Păpădia reprezintă o plantă medicinală apreciată pentru proprietățile ei terapeutice: curăță organismul, stimulează activitatea ficatului, vindecă diabetul. Rădăcinile de păpădie sunt considerate un remediu natural în tratamentul unor variate afecțiuni datorită acțiunii acestora asupra organismului: depurativă, sudorifică, diuretică, stimulatorie, fiind utilizate și ca tratament cosmetic pentru un ten mai luminos. Păpădia ajută și la vindecarea: anemiei, acneei, celulitei, varicei, reumatismului, hemoroizilor, fermentațiilor intestinale, tulburărilor de metabolism, eczemelor, inflamației ganglionilor, gutei, litiazei biliare, litiazei renale. Salata de frunze proaspete de păpădie curăță organismul de toxine. Decoctul de păpădie se recomandă în a

Păstrăv la cuptor

       Luna mai a început cu ieşirile la iarbă verde. Depinde dacă aţi prins zile frumoase să mergeţi la picnic, dar tot au  fost câteva. De ce să nu ne pregătim coşul  acasă şi acolo doar să scoatem gustările, bucurându-ne cât mai mult de natură, renuntând în acest mod la ritualul grătarelor la marginea pădurii. Un astfel de pacheţel vă propun eu azi.                                                      Păstrăv  la cuptor         Păstrăvii proaspeţi, evisceraţi, spălaţi bine sunt apoi lăsaţi pe prosoape de hârtie să se zvânte. Între timp, pregătim tava în care îi vom coace, cu hârtie cerată, peste care vom pune puțin ulei, nu mult, doar cât să nu fie uscată. Presărăm şi puţină sare şi oregano sau cimbru, depinde ce preferați. Fiecare pește uscat, este șters pe interior cu putină sare, cimbru. Se mai lasă așa sărați peștii într-o farfurie la frigider, cam 15 minute, nu mai mult să nu se deshidrateze şi să-şi piardă suculenţa prin coacere.          Păstrăvii s

Quiche cu leurdă

                                                                                                                                                                                                                     Din repertoriul clasic al bucătăriei franceze, quiche-a poate fi declinată în toate variantele după pofte, dar și după conținutul frigiderului, ingredientele de bază ale acesteia fiind aluatul fraged și o umplutură care conține un amestec de smântână (sau lapte) și ou turnat peste ingrediente ce variază. Acest lucru o diferențiază de tarte care sunt mai „uscate”.            Primăvara aceasta am vrut să testez varianta cu leurdă, denumirea sa din franceză, „ail des ours”, Allium Ursinum în latină, s-ar traduce prin „usturoiul urșilor” în română, ducându-mă cu gândul la poveștile copilăriei, dar și la ieșirea din hibernare și bucuria verdețurilor proaspete. © IoZ _Fotografiile pot fi folosite doar cu acordul autorului ©     Wikimedia Commons          

Biscuiţi cu rozmarin

          V-a anunţat soţul că mâine veţi avea  prieteni invitaţi la un pahar cu bere? In locul  snacks-urilor sau clasicilor covrigei, puteţi pregăti câţiva biscuiţi săraţi, cu rozmarin proaspăt. Reţeta este deosebit de simplă.                                                           Biscuiţi cu rozmarin - 250 gr.făină - 200 gr.unt - 200 gr. parmezan - 3,4 linguri de rozmarin proaspăt tocat - piper proaspăt râşnit - sare (atenţie, parmezanul este destul de sărat, deci sare mai putină) - 3,4 linguri de apă - câteva frunze proaspete de rozmarin, salvie, busuioc,pătrunjel, care vor fi aplicate pe biscuiţi Am pregătit ingredientele, planşeta de lucru şi am început prepararea delicioşilor biscuiţi. Indiferent ce metodă de pregătire pentru aluat veţi folosi, trebuie să fiţi atenţi, să rezulte unul omogen. Eu l-am lucrat manual.  Am amestecat untul cu făina (în care am încorporat piperul şi sarea), am adăugat apoi brânza şi verdeţurile, rezultând în final aceasta

Dulceaţă din coji de portocale

O nouă prietenie este asemeni unui fruct necopt; ea poate deveni fie o lămâie, fie o portocală. -citat din Emma Stacey. Această postare, este o pledoarie pentru prietenie. Mai exact pentru cele două prietene, la care mă gândesc acum.  Ţi-am dăruit o portocala! - te salut Dănuţa şi să nu uiţi ....ziua bună, se cunoaşte de dimineaţa ! Exact aşa am cunoscut-o eu, ieri dimineaţa, când m-a vizitat Coca (prietena venită din Murcia-Spania), cu portocale proaspete de mai, din gradina ei. De mult doream să-mi prepar un borcănel de dulceaţă din coji de portocale, pentru ornat torturi sau alte dulciuri mai deosebite. Am spălat şase portocale, cele de mai sunt mai mici şi mai acrişoare. Le-am tăiat în patru, apoi cu un cuţit subţire, am scos miezul. . Miezul de portocale l-am separat în alt vas, pentru că nu am vrut să-l mâncăm, gândindu-mă să fac o dulceaţă. In fine, să termin acţiunea cojilor. Am încercat  apoi să scot cât mai bine partea albă, tăindu-le şi mai subţiri

Pesto de lobodă

Loboda, regină pentru o zi!             Cred că nu este persoană  care să nu poftească primăvara o ciorbă de lobodă sau o salată de lobodă.             Loboda este o plantă ce conţine multe minerale (potasiu, fosfor, fier ), vitamine ( A,C,K,B2 ), betacaroteni, clorofilă, acid oxalic, glucide. Loboda detoxifică organismul şi după aceste zile cu mâncare consistentă şi cu multe dulciuri, o cură de lobodă este de apreciat. De ce să nu o includem şi pe modesta lobodă, în randul delicateselor, încoronând aceste frunze roşii  şi sănătoase pe post de regine la masa noastră?             Pentru că toţi nutriţioniştii ne recomandă să consumăm loboda neprelucrată termică, vă propun o reţetă încercată de mine, mai exact o idee personală, care a avut succes şi chiar am fost rugată să o mai prepar. Vreau să vă arăt pas cu pas cum am procedat.                       Am spălat loboda bine în câteva ape, am lăsat-o să se scurgă şi între timp   mi-am pregatit o cratiţă pentru  paste , î