Treceți la conținutul principal

Postări

Tartă cu cremă de dovleac

      Dovleacul este extrem de versatil, putându-se pregăti din el diferite preparate culinare, de la aperitive, fel principal, până la dulciuri.       Atunci când tai un dovleac mai mare, îi curâţ coaja şi-l coc tot , urmând apoi ca piureul obţinut să-l porţionez în pungi, pe care le depozitez în congelator. Din acest piure decongelat voi găti iarna supe, gnocchi sau diverse diulciuri.                       După cum vedeţi, am copt felii de dovleac, apoi la blender am făcut pulpa, pe care am porţionat-o în pungi, pentru a fi congelate. Am oprit 500 gr. pentru plăcintă! Iarna când scoateţi o punguţă congelată, iniţial o lasaţi în frigider peste noapte, a doua zi, o puneţi într-o sită şi abia apoi o folosiţi la prepararea diferitelor reţete.       Retetă         Blatul:          - 500 gr. făină          - 250 gr. unt            - 1 gălbenuş          - 1, 2  linguri de apă foarte, foarte rece (depinde de făină)          - puţină sare          - suplim

Tartă vegană cu cacao şi cafea instant

        Pentru iubitorii de ciocolată şi nu numai, pentru vegani şi nu numai, pentru cei care ţin post şi nu numai, tarta cu pere şi ciocolată este o alegere reuşită, care v-a completa cu succes meniul dumneavoastră, în lunile reci de iarnă.         Aluatul uşor şi răcoros, alături de perele delicioase, sunt o îmbinare perfectă, pe care  merită din plin  să o încercaţi. Puteţi folosi orice varietate de pere, cu recomandarea mea este ca acestea să aibă o consistenţă mai dură, adică să nu fie foarte coapte. REŢETĂ:         - 12-14 pere, depinde de mărimea cestora         - 60 gr. făină de grâu         - 180 gr. făină de migdale         - 2 linguri de cafea instant         - 80 gr. pudră de cacao         - 200 gr. zahăr brun         - 60 gr. miere de albine          - 390 ml apă fierbinte         - 90 ml ulei de floarea soarelui         - 2 linguriţe bicarbonat de sodiu         - 2 linguri de oţet         - un vârf de linguriţă de sare         - o

Prăjitură cu mac

        Această prăjitură , cu foi fragede umplute cu mac, din caietul cu reţete al mamei mele, este deosebit de fină şi extrem de gustoasă. Aluatul cu unt, în reţeta clasică nu conţinea făină de migdale şi ghimbir. Am modificat puţin compoziţiile, rezultatul încântându-mă şi multumindu-mă peste aşteptări. Când eram mică, la Crăciun, din acest aluat fraged, mama făcea foile pentru  tort. Crema cu care asambla tortul, o să o postez altă dată, pot să vă spun acum doar numele lui din carneţel -Tort Bettica.         Revenind la pâjitura noastră, trebuie să vă precizez că este umplută cu cremă de mac, deci aveţi nevoie de o maşină pentru măcinat macul. Vă sfatuiesc să nu fie dat la râşniţă electrică, pentru că iese prea fin şi crema devine o pastă, care la coacere se transformă într-o budincă.         Acestea fiind precizate, putem trece la descrierea paşilor. REŢETĂ CREMĂ:        - 500 gr. mac         - 500 gr. rahat        - 500 ml. lapte        - 5 linguri de

Budincă de ciocolată cu sos de clementine

        Crăciunul se apropie cu paşi repezi, hai să ne lăsăm pătrunşi de spiritul acestuia. Aseară m-au vizitat persoane dragi sufletului meu, am petrecut clipe minunate împreună şi evident că am pregătit o surpriză dulce, ceva care să dea startul colindelor, împodobirii bradului, vremurilor nostalgice cu iz de copilarie.         Această budincă de ciocolată, este perfectă, pentru tot ceea ce înseamnă Sărbători de iarnă şi de ce nu, o idee pentru cei ce doresc să întîmpine frumos pe Moşul.         Nu este reţetă inventată de mine, este după o idee Jamie Oliver, cu mici variaţiuni.         Pentru că această tartă are o compoziţie foarte densă, concentrată, este bine să nu fie mai înaltă decât cea din imagine, aşa încât vă sfătuiesc să folosiţi întocmai cantităţile pe care vi le dau în reţetă, nu uitând însă să folosiţi tava în care o coaceţi, de exact 28 cm. Odată punctate aceste mici amănunte, haideţi să vă descriu paşii.        Reţetă:             - 250 gr. unt  

Coroniţă cu ghimbir şi migdale

              In Humuleşti, pe 20 noiembrie se merge la cimitir pentru pomenirea morţilor. Fiecare duce o colivă  şi pentru că este post, m-am găndit să fac o coroniţă , babă se numeşte in Bucovina, din aluat de chec. Este un aluat foarte aromat, uşor de făcut, practic se amestecă toate ingredientele.           Reţetă:     - o cană de zahăr     -  o jumătate cană ulei     - o cană apă     - 2 căni făină de grâu ( când măsurăm a doua cană cu făină, scoatem două linguri de făină cu       vârf   şi completăm cu făină de migdale)     - o jumătate de linguriţă de coajă de portocale macerate cu zahăr ( dacă nu aveţi, esentă)     - un pliculeţ cu praf de copt     - 2 linguri de cacao neagră     - o linguriţă de ghimbir praf ( dacă nu aveţi folosiţi proaspăt)     - 2 linguri de dulceaţă ( eu am folosit de vişine)     - 3 linguri de nucă de cocos     - un  sfert de linguriţă de sare             Glazura:    - 4 linguri de cacao     - 5 linguri de zahăr  

Tartă cu peşte afumat şi boabe de rodie-Tarta Corina

                  Tarta cu peşte afumat şi boabe de rodie, am facut-o prima dată ca ruladă. Cineva mi-a dat reţeta de ruladă cu sardine din conservă şi  unt . M-am gandit că ar fi mai delicios cu ceva afumat şi am cumpărat macrou. Pentru că tot îmi plac variaţiile pe reţete clasice, am zis de ce unt, mai bine mascarpone. La sfarsit, pentru că era cam anostă vizual, am auncat şi câteva boabe de rodie. A fost foarte , foarte apreciată de cei ce au gustat-o şi etapa următoare a fost să o montez într-o tartă.                              Retetă              Blatul:                       - 500 gr. făină                       - 250 gr. unt                         - 1 gălbenuş                       - 1, 2  linguri de apă foarte, foarte rece (depinde de făină)                       - puţină sare                       - suplimentar un cub mic de unt pentru uns tava în care coaceţi tarta                   Umplutura:                        - 3 peşti afumati (