Treceți la conținutul principal

Postări

Pricomigdale cu cocos şi susan

      Aceste minunate pricomigdale, sunt inspirate dintr-o retetă suedeză tradițională, care conţine doar făină de migdale, nucă de cocos şi susan. Un dulce pentru cei cu intoleranţă la gluten, ce se poate servi cu o ceaşcă de cafea sau ceai.                  Raportul gramajului de făină este absolut alegerea dumneavoastră. Daca doriţi să fie mai uscate şi crocante, în combinaţie vor predomina cocosul şi susanul. Dacă doriţi mai fragede şi moi, predominantă va fi făina de migdale. Indiferent de alegerea făcută, fiţi siguri că aţi optat pentru un dulce sănătos, pe care veţi dori să-l mai repetaţi din când în când. Moţul acestor pricomigdale este de ciocolată albă, dar puteţi opta şi pentru varianta cu ciocolată amăruie. Eu am în casă doi consumatori de ciocolată albă, deci câstigătoare a fost aceasta.        REŢETA :        - 170 gr. făină de migdale       -  150 gr. cocos       - 80 gr. susan       - 3 ouă       - 150 gr. unt       - 80 gr. zahăr brun       -

Tartă cu cremă de dovleac

      Dovleacul este extrem de versatil, putându-se pregăti din el diferite preparate culinare, de la aperitive, fel principal, până la dulciuri.       Atunci când tai un dovleac mai mare, îi curâţ coaja şi-l coc tot , urmând apoi ca piureul obţinut să-l porţionez în pungi, pe care le depozitez în congelator. Din acest piure decongelat voi găti iarna supe, gnocchi sau diverse diulciuri.                       După cum vedeţi, am copt felii de dovleac, apoi la blender am făcut pulpa, pe care am porţionat-o în pungi, pentru a fi congelate. Am oprit 500 gr. pentru plăcintă! Iarna când scoateţi o punguţă congelată, iniţial o lasaţi în frigider peste noapte, a doua zi, o puneţi într-o sită şi abia apoi o folosiţi la prepararea diferitelor reţete.       Retetă         Blatul:          - 500 gr. făină          - 250 gr. unt            - 1 gălbenuş          - 1, 2  linguri de apă foarte, foarte rece (depinde de făină)          - puţină sare          - suplim

Tartă vegană cu cacao şi cafea instant

        Pentru iubitorii de ciocolată şi nu numai, pentru vegani şi nu numai, pentru cei care ţin post şi nu numai, tarta cu pere şi ciocolată este o alegere reuşită, care v-a completa cu succes meniul dumneavoastră, în lunile reci de iarnă.         Aluatul uşor şi răcoros, alături de perele delicioase, sunt o îmbinare perfectă, pe care  merită din plin  să o încercaţi. Puteţi folosi orice varietate de pere, cu recomandarea mea este ca acestea să aibă o consistenţă mai dură, adică să nu fie foarte coapte. REŢETĂ:         - 12-14 pere, depinde de mărimea cestora         - 60 gr. făină de grâu         - 180 gr. făină de migdale         - 2 linguri de cafea instant         - 80 gr. pudră de cacao         - 200 gr. zahăr brun         - 60 gr. miere de albine          - 390 ml apă fierbinte         - 90 ml ulei de floarea soarelui         - 2 linguriţe bicarbonat de sodiu         - 2 linguri de oţet         - un vârf de linguriţă de sare         - o

Prăjitură cu mac

        Această prăjitură , cu foi fragede umplute cu mac, din caietul cu reţete al mamei mele, este deosebit de fină şi extrem de gustoasă. Aluatul cu unt, în reţeta clasică nu conţinea făină de migdale şi ghimbir. Am modificat puţin compoziţiile, rezultatul încântându-mă şi multumindu-mă peste aşteptări. Când eram mică, la Crăciun, din acest aluat fraged, mama făcea foile pentru  tort. Crema cu care asambla tortul, o să o postez altă dată, pot să vă spun acum doar numele lui din carneţel -Tort Bettica.         Revenind la pâjitura noastră, trebuie să vă precizez că este umplută cu cremă de mac, deci aveţi nevoie de o maşină pentru măcinat macul. Vă sfatuiesc să nu fie dat la râşniţă electrică, pentru că iese prea fin şi crema devine o pastă, care la coacere se transformă într-o budincă.         Acestea fiind precizate, putem trece la descrierea paşilor. REŢETĂ CREMĂ:        - 500 gr. mac         - 500 gr. rahat        - 500 ml. lapte        - 5 linguri de

Budincă de ciocolată cu sos de clementine

        Crăciunul se apropie cu paşi repezi, hai să ne lăsăm pătrunşi de spiritul acestuia. Aseară m-au vizitat persoane dragi sufletului meu, am petrecut clipe minunate împreună şi evident că am pregătit o surpriză dulce, ceva care să dea startul colindelor, împodobirii bradului, vremurilor nostalgice cu iz de copilarie.         Această budincă de ciocolată, este perfectă, pentru tot ceea ce înseamnă Sărbători de iarnă şi de ce nu, o idee pentru cei ce doresc să întîmpine frumos pe Moşul.         Nu este reţetă inventată de mine, este după o idee Jamie Oliver, cu mici variaţiuni.         Pentru că această tartă are o compoziţie foarte densă, concentrată, este bine să nu fie mai înaltă decât cea din imagine, aşa încât vă sfătuiesc să folosiţi întocmai cantităţile pe care vi le dau în reţetă, nu uitând însă să folosiţi tava în care o coaceţi, de exact 28 cm. Odată punctate aceste mici amănunte, haideţi să vă descriu paşii.        Reţetă:             - 250 gr. unt