Treceți la conținutul principal

Postări

Coroniţă cu ghimbir şi migdale

              In Humuleşti, pe 20 noiembrie se merge la cimitir pentru pomenirea morţilor. Fiecare duce o colivă  şi pentru că este post, m-am găndit să fac o coroniţă , babă se numeşte in Bucovina, din aluat de chec. Este un aluat foarte aromat, uşor de făcut, practic se amestecă toate ingredientele.           Reţetă:     - o cană de zahăr     -  o jumătate cană ulei     - o cană apă     - 2 căni făină de grâu ( când măsurăm a doua cană cu făină, scoatem două linguri de făină cu       vârf   şi completăm cu făină de migdale)     - o jumătate de linguriţă de coajă de portocale macerate cu zahăr ( dacă nu aveţi, esentă)     - un pliculeţ cu praf de copt     - 2 linguri de cacao neagră     - o linguriţă de ghimbir praf ( dacă nu aveţi folosiţi proaspăt)     - 2 linguri de dulceaţă ( eu am folosit de vişine)     - 3 linguri de nucă de cocos     - un  sfert de linguriţă de sare             Glazura:    - 4 linguri de cacao     - 5 linguri de zahăr  

Tartă cu peşte afumat şi boabe de rodie-Tarta Corina

                  Tarta cu peşte afumat şi boabe de rodie, am facut-o prima dată ca ruladă. Cineva mi-a dat reţeta de ruladă cu sardine din conservă şi  unt . M-am gandit că ar fi mai delicios cu ceva afumat şi am cumpărat macrou. Pentru că tot îmi plac variaţiile pe reţete clasice, am zis de ce unt, mai bine mascarpone. La sfarsit, pentru că era cam anostă vizual, am auncat şi câteva boabe de rodie. A fost foarte , foarte apreciată de cei ce au gustat-o şi etapa următoare a fost să o montez într-o tartă.                              Retetă              Blatul:                       - 500 gr. făină                       - 250 gr. unt                         - 1 gălbenuş                       - 1, 2  linguri de apă foarte, foarte rece (depinde de făină)                       - puţină sare                       - suplimentar un cub mic de unt pentru uns tava în care coaceţi tarta                   Umplutura:                        - 3 peşti afumati (

Tartă cu cremă de vanilie şi struguri

          Seria tarte cu fructe proaspete continuă. O combinaţie interesantă, este crema de vanilie cu struguri. Profitând de faptul că pieţele abundă de struguri aromaţi, gustoşi şi dulci, am zis de ce nu?           Ce a rezultat, nu am cuvinte!                   REŢETĂ:           Blatul:                       - 400 gr. făină                       - 200 gr. unt                         - 115 gr. zahăr                       - 1 gălbenuş                       - 1, 2  linguri de apă foarte, foarte rece (depinde de făină)                       - puţină sare                       - suplimentar un cub mic de unt pentru uns tava în care coaceţi tarta                 Crema:                       - 8 gălbenuşuri                       - 200 gr .zahăr                       - 60 gr. amidon de porumb                       - 1 litru lapte                       - 100 grame de unt                       - un sfert de linguriţă de sare                       - u

Tartă cu blat de brânză cheddar

          Faptul că sunt îndrăgostită de roşii, nu mai este o noutate. Am încercat să nu risipesc ultimele cherry, încercănd o tartă nouă, cu blat de cheddar cheese, dupa o reţetă prezentată de Ana Olson. Nu am fost prea riguroasă în urmarea paşilor din reţeta originală, având unele adaptări personale. Tarta nu este un quiche, deoarece blatul are multă brânză cheddar, ceea ce-l face extrem de crocant şi gustos. REŢETĂ BLAT:             - 250 gr. făină de grâu             - 115 gr. unt             - 230 gr. brânză cheddar             - un sfert de linguriţă piper             - un sfert de linguriţă sare, dacă brânza este sărată             - una,două linguri de apă foarte rece, în functie de făina folosită UMPLUTURA:               - 250 gr. brânză mascarpone sau brânză de vacă               - 230 gr. cheddar                - o ceapă de 25 gr.               - câteva roşii uscate               - 50 ml. oţet balsamic sau aromat               - 50 ml.

Clafoutis cu prune

       Un desert tradiţional al bucătăriei franceze, Clafoutis este şi budincă şi tartă, extrem de aromat, cu multeeee prune coapte si zemoase. Evident, dacă doriţi să nu fie atât de însiropat, puteţi folosi prune mai puţin coapte care sunt  şi  mai tari.        Pe internet veţi gasi zeci, chiar sute de variante, de reţete, în toate limbile, în diferite forme de prezentare. Am încercat să adaptez, ceva ce a fost pe placul meu, adică mai mult fruct, renunţând la aspectul impecabil, în favoarea gustului.        Reţetă        - 44-46 prune medii foarte bine coapte        - 25 grame de unt- plus o lingură de unt pentru sters bine tava în care se coace Clafoutis        - 150 gr. făină        - 280 ml. lapte        - 75 gr. zahăr        - 6 ouă        - un vârf de linguriţă sare        - 2 linguri fulgi de migdale        - o lingură de zahăr pudră        - jumătate linguriţă de scorţişoară        - o tavă de copt, fără pereţi detaşabili (la reţeta de mai

Roşii cu mozzarela şi busuioc

      Pentru că zilele trecute v-am propus un mic dejun cu roşii, azi vă prezint o idee de meniu pentru o cină  de toamnă- Roşii cu mozzarela la cuptor .     Reţeta:       - 4, 5 roşii       - 2 bulgăraşi de mozzarela       - 5,6 căţei de usturoi       - parmezan ras ( 2, 3 linguri)       - 10, 12 frunze de salvie       - 10, 12 frunze de busuioc       - ulei de măsline       - sare       - pâine pentru servit- cine doreşte       Preparare:       Mai întâi, spălaţi bine roşiile (dacă sunt cumpărate indicat este să le lasaţi după spălare vreo zece minute chiar în apă cu bicarbonat pentru a elimina toate pesticidele).       Pregătiţi tava în care le coaceţi, punând în ea o hârtie de pergament, unsă cu puţin ulei de masline. Eu am folosit o tavă de sticlă şi nu a fost cazul.       Roşiile după ce le scoateţi din apă, le stergeţi bine şi apoi le feliaţi mai gros, cam 2 cm.       Presăraţi  sare pe ele, apoi tăiaţi felii de mozzarela pe care le pune