Treceți la conținutul principal

Postări

Roşii cu mozzarela şi busuioc

      Pentru că zilele trecute v-am propus un mic dejun cu roşii, azi vă prezint o idee de meniu pentru o cină  de toamnă- Roşii cu mozzarela la cuptor .     Reţeta:       - 4, 5 roşii       - 2 bulgăraşi de mozzarela       - 5,6 căţei de usturoi       - parmezan ras ( 2, 3 linguri)       - 10, 12 frunze de salvie       - 10, 12 frunze de busuioc       - ulei de măsline       - sare       - pâine pentru servit- cine doreşte       Preparare:       Mai întâi, spălaţi bine roşiile (dacă sunt cumpărate indicat este să le lasaţi după spălare vreo zece minute chiar în apă cu bicarbonat pentru a elimina toate pesticidele).       Pregătiţi tava în care le coaceţi, punând în ea o hârtie de pergament, unsă cu puţin ulei de masline. Eu am folosit o tavă de sticlă şi nu a fost cazul.       Roşiile după ce le scoateţi din apă, le stergeţi bine şi apoi le feliaţi mai gros, cam 2 cm.       Presăraţi  sare pe ele, apoi tăiaţi felii de mozzarela pe care le pune

Tarta cu prune şi cremă de migdale

             E toamnă! 1 septembrie şi prunele s-au copt! Am hotărât azi să fac o tartă cu prune şi cremă de migdale ! O tartă ce conţine un aluat subţire- blat, apoi un strat cremos şi aromat cu sucul de la prune. O reţetă care îmbină toate gusturile şi preferinţele, pot să afirm cu certitudine, un dulce perfect. Reţetă:  Blatul:                       - 400 gr. făină                       - 200 gr. unt                         - 115 gr. zahăr                       - 1 gălbenuş                       - 1, 2  linguri de apă foarte, foarte rece (depinde de făină)                       - puţină sare                       - suplimentar un cub mic de unt pentru uns tava în care coaceţi tarta                      - reţeta este pentru o tavă de 28 cm. Crema :                      - 250 gr. unt                      - 250 gr. zahăr                      - 250 gr. făină de migdale                      - 50  gr. făină albă                      - 2 ouă      

Shakshuka

     Dacă a trecut vara şi nu aţi mâncat o shakshuka, nu ştiţi ce aţi pierdut. Aroma şi mirosul legumelor, adunate într-o farfurie, alături de un ou poşat. Un mic dejun copios, după o reţetă tradiţională evreiască, pregătit într-un week end, este tot ce vă trebuie, pentru a vă revigora şi a vă reda pofta de viaţă. Preparaţi o shakshuka chiar azi sau mâine, căt mai sunt legume proaspete în piaţă şi o să mă pomeniţi. Reţeta          - 50 ml ulei de măsline         - sare după gust         - o ceapă         - doi ardei capia         -un gogoşar         -4 sau 5 roşii bine copte ( cam 800 gr.)         - 5,6 căţei de usturoi         - o crenguţă de cimbru         - un ardei iute         - 4 ouă         - pătrunjel verde       Intr-o tigaie  puneţi uleiul de măsline, ceapa tocată julienne şi sarea. Lăsaţi să se înăbuşe puţin, până se înmoaie ceapa.             Cât ceapa este pe foc, curăţaţi kapia şi gogoşarul, feliaţi şi adăugaţi şi pe aceştia în cra

Roşii confiate

                  Mergând pe ideea că orice se poate confia şi având în vedere că roşia este un fruct, m-am hotărât să confiez şi câteva roşii cherry, mai ales că le aveam în grădină, proaspete şi bine coapte.                   Roşia confiată, un dulce mai neconveţional, întrucât conţine zahăr, dar şi  piper, ardei iute, busuioc, ceea ce ne apropie de combinaţia tip aperitiv, cu brânză sărată sau o felie de carne afumată. Evident că puteţi încerca şi alte  asocieri, chiar vă rog să-mi scrieţi ce idei aţi mai avut .                  Pentru că am folosit roşii cherry, le-am lăsat întregi, chiar cu codiţă, pentru un efect vizual mai deosebit. In lichidul de confiere, am aruncat şi o mână de alune de pădure, tot din grădina mea, fără coajă, simplu de altfel de curăţat, pentru că sunt abia la începutul coacerii. Reţeta             - 500 gr.roşii             - 500 gr. zahăr             - 150 ml. apă                    - 2 linguri oţet  din vin- aromat de mine            

Tartă cu brânză, vinete şi roşii

          Toate culorile şi aromele sfârşitului de vară, în această minunată tartă. Dacă doriţi să vă impresionaţi musafirii sau  familia, preparaţi această delicioasă plăcintă cu brânză , ornată cu felii de roşii.           Brânza folosită, poate fi ricotta,  brânză de vacă, telemea, ce aveţi în frigider, în combinaţiile pe care le doriţi. Pur şi simplu  jucaţi-vă cu gusturile, dând frâu liber imaginaţiei ! Eu am folosit brânză de vacă şi o telemea sărată. REŢETA :                   - o vânătă mică ( maxim 250 grame vânătă tăiată cubuleţe)                   - 50 ml ulei de măsline                   - 3 sau 4 căţei de usturoi                   - 3 frunze de salvie verde                   - o crenguţă oregano                   - 5 roşii uscate                   - o lingură de seminţe de floarea soarelui                   - o lingură de seminţe de dovleag şi în plus câteva pentru ornat tarta                   - 2 linguri cu măsline tocate grosier.    

Chec cu brânză şi roşii cherry

            Un chec cu brânză şi roşii, uşor de făcut, dar şi mai uşor de mâncat, alături de prieteni, familie şi un pahar cu vin alb. Reţeta:         - 300 gr. făină         - 3 ouă         - 50 ml. ulei de floarea soarelui         - 130 ml. apă         - 150 gr. brânză telemea sau caş         - 3 linguri parmezan         - o jumătate de pacheţel de drojdie uscată         - sare, chiar dacă folosiţi telemea         - puţin praf de ardei iute şi piper, dacă vă place mai picant         - 4 roşii cherry pentru ornat         - frunze de rozmarin, salvie, măghiran pentru ornat         - o tavă de chec de 26 / 10 cm.         - puţin unt pentru şters pereţi tăvii de chec sau hârtie cerată    Mod de preparare :            Preîncălziţi cuptorul la 180 grade.            Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.            Se bat cu telul  ouăle neseparate gălbenuş de albuş, adăugând treptat uleiul, ca la maioneză. Se cerne  făina împreună cu dr

Roşii uscate în ulei de măsline

             Stiţi prea bine, ce scump este un borcănel de roşii deshidratate sau uscate bine la soare, în ulei de măsline. Aşa gândeam şi eu, dar după ce am pregătit primul borcan, am ajuns la concluzia că de multe ori e bine să fiu mai reţinută atunci când comentez despre preţuri.              In nici un caz, în zona de munte unde locuiesc, nu pot usca roşiile la soare, deci singura solutie era să apelez la tehnologia modernă. Mi-am comandat aparatul magic şi am pornit bateriile!              Roşiile bine spălate, se feliază în grosime cam de un centimetru, se sărează cu sare neiodată şi se pun pe tăviţele deshitratorului, cât mai apropiate, după cum puteţi vedea:              După ce am terminat aranjarea roşiilor, am mutat tăviţele în aparat si l-am setat la 55 grade, pentru 22 ore.             A doua zi roşcovele mele arătau aşa:                Roşiile uscate, pot fi păstrate în pungi de hârtie sau săculeţi din bumbac, depozitaţi în camară. Dacă nu aveţ

Dulceaţă de ceapă roşie

        In această primăvară am răsădit şi ceapă roşie în  grădina mea de zarzavat şi legume. Din păcate a plouat zilnic, aşa încât ceapa mea nu a mai ajuns la maturitate. Zilele trecute, am găsit la o bătrânică în piaţă, mult doriţii bulgări roşii, i-am cumpărat şi am ajuns acasă nerăbdătoare să prepar această dulceaţă, pentru prima dată, dar de mult plănuită.        REŢETĂ                       - 1 kg. cepă roşie                       - 500 gr. zahăr                       - 250 ml. oţet balsamic                       - 250 ml. vin alb                       - 1 ardei roşu iute                       - 2 frunze dafin, o crenguţă de rozmarin                       - un sfert de linguriţă de sare, puţin piper      PREGĂTIRE                          Puteţi începe pregătirea dulceţei seara, pentru că trebuie să stea o noapte la temperatura camerei, la macerat. Asta însemnă că veţi tăia ceapa julienne şi olăsaţi într-un bol, alături de frunzele de dafin, rozm

Tarta cu ciocolată şi zmeură

               Am aşteptat cu nerăbdare coacerea zmeurii, pentru că de mult timp îmi propusesem să pregătesc această delicioasă tartă cu ciocolată.                Când aţi  mai făcut o vizită  la piaţă? Eu vara cumpăr fructe şi legume doar de acolo, pentru că abundă tarabele cu  coacaze, agrişe, ciuperci, zmeură, afine, fragi, etc. Ultima dată am luat caise, agrişe şi evident două caserole cu zmeură, pentru mult râvnita mea tartă. Din caise, am confiat câteva, o parte la gem si ce mi-a mai rămas, le-am transformat într-o frumoasă tartă Tatin ( reţeta şi pozele aici    Tarta Tatin cu caise ) . Agrişele le-am confiat ( vezi aici Vişine confiate ).                 Dar să revenim la ciocolată, la zmeură şi aluat fraged, cele trei componente de bază ale tartei.                Tava folosită de mine pentru a coace blatul de aluat fraged, a fost cu diagonala de 30 cm.      Retetă              Blatul:                       - 400 gr. făină                       - 200