Treceți la conținutul principal

Postări

Tartă cu brânză, vinete şi roşii

          Toate culorile şi aromele sfârşitului de vară, în această minunată tartă. Dacă doriţi să vă impresionaţi musafirii sau  familia, preparaţi această delicioasă plăcintă cu brânză , ornată cu felii de roşii.           Brânza folosită, poate fi ricotta,  brânză de vacă, telemea, ce aveţi în frigider, în combinaţiile pe care le doriţi. Pur şi simplu  jucaţi-vă cu gusturile, dând frâu liber imaginaţiei ! Eu am folosit brânză de vacă şi o telemea sărată. REŢETA :                   - o vânătă mică ( maxim 250 grame vânătă tăiată cubuleţe)                   - 50 ml ulei de măsline                   - 3 sau 4 căţei de usturoi                   - 3 frunze de salvie verde                   - o crenguţă oregano                   - 5 roşii uscate                   - o lingură de seminţe de floarea soarelui                   - o lingură de seminţe de dovleag şi în plus câteva pentru ornat tarta                   - 2 linguri cu măsline tocate grosier.    

Chec cu brânză şi roşii cherry

            Un chec cu brânză şi roşii, uşor de făcut, dar şi mai uşor de mâncat, alături de prieteni, familie şi un pahar cu vin alb. Reţeta:         - 300 gr. făină         - 3 ouă         - 50 ml. ulei de floarea soarelui         - 130 ml. apă         - 150 gr. brânză telemea sau caş         - 3 linguri parmezan         - o jumătate de pacheţel de drojdie uscată         - sare, chiar dacă folosiţi telemea         - puţin praf de ardei iute şi piper, dacă vă place mai picant         - 4 roşii cherry pentru ornat         - frunze de rozmarin, salvie, măghiran pentru ornat         - o tavă de chec de 26 / 10 cm.         - puţin unt pentru şters pereţi tăvii de chec sau hârtie cerată    Mod de preparare :            Preîncălziţi cuptorul la 180 grade.            Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.            Se bat cu telul  ouăle neseparate gălbenuş de albuş, adăugând treptat uleiul, ca la maioneză. Se cerne  făina împreună cu dr

Roşii uscate în ulei de măsline

             Stiţi prea bine, ce scump este un borcănel de roşii deshidratate sau uscate bine la soare, în ulei de măsline. Aşa gândeam şi eu, dar după ce am pregătit primul borcan, am ajuns la concluzia că de multe ori e bine să fiu mai reţinută atunci când comentez despre preţuri.              In nici un caz, în zona de munte unde locuiesc, nu pot usca roşiile la soare, deci singura solutie era să apelez la tehnologia modernă. Mi-am comandat aparatul magic şi am pornit bateriile!              Roşiile bine spălate, se feliază în grosime cam de un centimetru, se sărează cu sare neiodată şi se pun pe tăviţele deshitratorului, cât mai apropiate, după cum puteţi vedea:              După ce am terminat aranjarea roşiilor, am mutat tăviţele în aparat si l-am setat la 55 grade, pentru 22 ore.             A doua zi roşcovele mele arătau aşa:                Roşiile uscate, pot fi păstrate în pungi de hârtie sau săculeţi din bumbac, depozitaţi în camară. Dacă nu aveţ

Dulceaţă de ceapă roşie

        In această primăvară am răsădit şi ceapă roşie în  grădina mea de zarzavat şi legume. Din păcate a plouat zilnic, aşa încât ceapa mea nu a mai ajuns la maturitate. Zilele trecute, am găsit la o bătrânică în piaţă, mult doriţii bulgări roşii, i-am cumpărat şi am ajuns acasă nerăbdătoare să prepar această dulceaţă, pentru prima dată, dar de mult plănuită.        REŢETĂ                       - 1 kg. cepă roşie                       - 500 gr. zahăr                       - 250 ml. oţet balsamic                       - 250 ml. vin alb                       - 1 ardei roşu iute                       - 2 frunze dafin, o crenguţă de rozmarin                       - un sfert de linguriţă de sare, puţin piper      PREGĂTIRE                          Puteţi începe pregătirea dulceţei seara, pentru că trebuie să stea o noapte la temperatura camerei, la macerat. Asta însemnă că veţi tăia ceapa julienne şi olăsaţi într-un bol, alături de frunzele de dafin, rozm

Tarta cu ciocolată şi zmeură

               Am aşteptat cu nerăbdare coacerea zmeurii, pentru că de mult timp îmi propusesem să pregătesc această delicioasă tartă cu ciocolată.                Când aţi  mai făcut o vizită  la piaţă? Eu vara cumpăr fructe şi legume doar de acolo, pentru că abundă tarabele cu  coacaze, agrişe, ciuperci, zmeură, afine, fragi, etc. Ultima dată am luat caise, agrişe şi evident două caserole cu zmeură, pentru mult râvnita mea tartă. Din caise, am confiat câteva, o parte la gem si ce mi-a mai rămas, le-am transformat într-o frumoasă tartă Tatin ( reţeta şi pozele aici    Tarta Tatin cu caise ) . Agrişele le-am confiat ( vezi aici Vişine confiate ).                 Dar să revenim la ciocolată, la zmeură şi aluat fraged, cele trei componente de bază ale tartei.                Tava folosită de mine pentru a coace blatul de aluat fraged, a fost cu diagonala de 30 cm.      Retetă              Blatul:                       - 400 gr. făină                       - 200

Tarta Tatin cu caise

          Ce poate fi mai sănătos şi răcoros vara, decât un desert pregătit  cu  fructe variate, caise, vişine, coacăze, mere, practic cu ce găsiţi prin grădina voastră sau piaţă. Nu trebuie să fiţi lipsiţi de imaginaţie şi originalitate.           Pentru că am încercat toată gama fructelor în aluat de pandispan ( vezi aici Tarta cu caise ), azi am făcut aceasta tartă, cu caisele răsturnate, după renumita Tatin cu mere. Reţetă:        - 25-30 caise (depinde de mărimea acestora, practic câte vă intră pe fundul tăvii în care o coaceţi)        - 250 gr. zahăr pentru caramel         - puţină sare        - un cubuleţ de unt pentru uns pereţii laterali ai tăvii        - 10 ouă        - 250 gr. zahăr pentru pandispan        - 250 gr. făină        - o linguriţă coajă de portocală rasă        - zeama de la o jumătate de lămâie Mod de preparare:             Pregătiţi caramelul din 250 de gr. zahăr, apoi turnati-l în tava în care coaceţi tarta, lasaţi-l

Paella cu dovlecei şi frunze de salvie

               Nu ştiu dacă aţi folosit combinaţia de orez, dovlecei şi....frunze de salvie. Este  delicioasă, eu am descoperit-o absolut întâmplător. Pentru că nu am vrut să treacă vara, fără să mă bucur de minunatele frunze verzi de salvie şi evident minunaţii dovlecei, am hotărât să prepar o paella, că tot mi-am făcut recent cadou o tigaie specială.              Iniţial am încins puţin ulei de măsline, în care am călit două cepe semi-verzi, o mănă de roşii uscate tăiate felii şi un ardei iute.            După ce se înmoaie bine ceapa, putem adăuga suc de roşii, cam 150 ml sau 2, 3 rosii. Eu am avut rosii galbene  şi am folosit 2 roşii mari, decojite.             Lăsăm să fiarbă 2,3 minute la foc scăzut, timp în care tăiem 2 dovlecei mici, cubuleţe. Ii adăugăm şi pe acestia, mai lasăm să fiarbă 2, 3 minute.             Pregătim orezul şi supa de legume, raportul fiind de o cană orez, 3 căni de supă. Adăugăm orezul şi supa în acelaşi timp, exact ca la p

Vişine confiate

       Pentru a confia vişine, vă trebuie doar răbdareeee....Procedeul durează mai multe zile, nu este complicat, dar etapa iniţială, scosul sâmburilor, cere foarte multă atenţie şi calm.        Probabil dacă aveţi un dispozitiv de scos sâmburii e mai simplu, deşi mă îndoiesc să fie prea util în cazul vişinelor , care nu sunt aşa cărnoase.       Eu am avut un băţ de frigăruie şi cum puteţi vedea a fost destul de eficientă metoda. Pe farfurie sunt vişinuţele mele fără sâmburi!               Reţetă   - 350 grame vişine fără sâmburi   - 350 grame zahăr + 70 grame    - zeamă de la o limetă    - 140 ml apă           Cum v-am explicat  la început, metoda de confiere, se realizează pe parcursul mai multor zile. Ziua 1      Se fierbe apa ( 140 ml) cu zahărul (350 grame), până se dizolvă complet zahărul şi se formează un sirop.              Când siropul începe să clocoteasca bine, dăm drumul la vişine şi le lăsăm să fiarbă la foc mic 3, 4 minute. D