Treceți la conținutul principal

Postări

Cotlet de porc în sos de vin

                  O reţetă rapidă pentru prepararea cotletelor de porc.                   Cotletele înainte de preparare, trebuie  scoase de la frigider și lasate până ajung la temperatura camerei. Se asezonează cu sare și piper.                   Cât se încălzesc cotletele ne pregătim mirodeniile: frunze de salvie, rozmarin, cimbru, oregano,busuioc, flori de limba mielului, piper boabe.                   Intr-o tigaie, care poate fi introdusă şi în cuptor, se incinge puţin ulei de măsline, apoi se prăjesc cotletele, două, trei minute pe o parte şi două, trei minute pe cealaltă parte.                    După ce am pârjolit puţin bunătatea de carne, stingem totul cu jumatate de pahar de vin . Ţinem tigaia pe foc până se evaporă alcoolul, apoi  în cuptor!                        Lăsăm friptura la cuptor, până se rumenşte bine- aproximativ 30 minute !                                             Poftă bună !

Plăcintă rustică cu fructe

                O plăcintă rustică, cu fructe de sezon. Gustul aluatului fraged dar şi crocant, este bine completat de glazura de nucă caramelizată. REŢETA - o cană făină grâu - am folosit o cană de 200 ml. - un sfert de cană  făină de porumb - 115 gr. unt rece tăiat cuburi - un gălbenuş de ou - 2 linguri de apă foarte, foarte rece  - un vârf  cuţit sare - un kilogram de fructe asortate sau un singur tip de fructe - un baton vanilie - o lingură cu varf amidon de porumb - o lingură sau două  zahăr brun( în funcţie cât de dulci sunt fructele) - 100 gr. miez de nucă - 2, 3 linguri zahăr tos pentru caramel                 Aluatul se pregăteşte la fel ca cel pentru tarte. Iniţial amestecăm cele două tipuri de făină cu sarea.                   Cu vărful degetelor sau mixerul pe funcţia pulsatorie, amestecăm făina cu untul, până devine un nisip.          Batem gălbenuşul cu cele două linguri de apă rece         Amestecăm lich

Tartă cu caise

             O delicioasă tartă de vară, cu caise prezentată aici, dar puteţi alege şi alte variante : cireşe, prune, vişine, mere, struguri, etc.   RETETĂ     10 ouă     250 gr. zahăr     250 gr. făină      un vârf de cuţit sare     zeama de la jumatate lămâie mai mică     o linguriţă de coajă rasă de portocală             Tarta se prepară foarte usor şi rapid.             Iniţial pregătiţi fructele. In cazul în care folosiţi caise, acestea se spală bine, se sterg, se taie în jumatăţi, se scot sâmburii. Se pregăteşte tava, prin ungerea pereţilor cu unt, dar şi cu hârtie de copt. Eu am folosit o tavă rotundă, cu diametrul de 28 cm.  Puteţi folosi şi o tavă dreptunghiulară de 25cm. x 35cm.                    A doua etapă este pregătirea cuptorului, care se preîncălzeşte.           Odată depăşite primele două etape, restul e joacă.           Să ne jucăm. Separăm gălbenuşul de la ouă de albuş, peste gălbenuşuri punem sarea şi coaja de port

Omletă cu leuştean şi salată de lobodă

                  E vară, soare, weekend ! Hai să facem un mic dejun, de sămbată linistită, în familie!                  Azi am preparat omletă, cu tot felul de ierburi, culese din grădina mea de zarzavaturi. Evident că nu am uitat garnitura,  o salată cu multă lamâie şi un strop de ulei de măsline. Omleta -reţeta pentru 4 persoane -  6 ouă   - 3 linguri de lapte - 50 grame de şuncă tip kaizer - o mâna de cozi de ceapa verde - o mână bună de frunze de leuştean, mărar şi pătrunjel - 3 fire de usturoi verde ( şi partea alba şi cea verde) - câteva frunzuliţe de cimbru - sare, piper proaspăt măcinat, puţin praf de ardei iute                Intr-o tigaie încinsă, am adăugat un strop de ulei, şunca tăiată fâşii şi am prăjit-o uşor. Cât timp s-au format crutoanele de kaizer, am tăiat cele trei fire de usturoi şi la tigaie!                                      Am lăsat usturoiul să se înmoaie puţin şi am tocat restul zarzavatului.                

Tartă cu brânză

O tartă pentru prepararea căreia  folosiţi toate brânzeturile pe care le aveţi în frigider. Deosebit de gustoasă şi rece şi caldă, alături de un pahar de vin şi mai ales în compania prietenilor. Blatul: Pentru ca am folosit o tava de 28 si destul de înaltă, am dublat reţeta blatului. - 200 gr. unt - 360 gr. făină - 2 linguri oţet - sare - 4,5 linguri apă foarte rece Mi-am pregatit planseta de lucru. Am pus făina cu sarea şi în centrul ei untul foarte rece, tăiat cubuleţe. Cu vârful degetelor am rupt bucăţelele de unt, frecându-le cu făina, până am obţinut o compoziţie nisipoasă. In final, aluatul se omogenizează cu ajutorul apei, într-o bilă, care se împachetează în folie şi se dă la frigider 30 minute. Pregatirea compoziţiei cu care umplem tarta noastră. Cum vă aminteam, puteţi folosi tot felul de brânzeturi, cele pe care le aveţi de obicei în casă pentru consumul propriu. - 200 gr. smantâna pe care am bătut-o cu un ou sau 125 gr. mascarpone

Gem şi sirop de păpădie

           Nu ştiu dacă în această primăvară au fost multe zile cu soare, în care păpădia să-şi etaleze pufoasele flori galbene, astfel încât, culegerea lor a fost o adevarată luptă pentru mine.              " Păpădia reprezintă o plantă medicinală apreciată pentru proprietățile ei terapeutice: curăță organismul, stimulează activitatea ficatului, vindecă diabetul. Rădăcinile de păpădie sunt considerate un remediu natural în tratamentul unor variate afecțiuni datorită acțiunii acestora asupra organismului: depurativă, sudorifică, diuretică, stimulatorie, fiind utilizate și ca tratament cosmetic pentru un ten mai luminos. Păpădia ajută și la vindecarea: anemiei, acneei, celulitei, varicei, reumatismului, hemoroizilor, fermentațiilor intestinale, tulburărilor de metabolism, eczemelor, inflamației ganglionilor, gutei, litiazei biliare, litiazei renale. Salata de frunze proaspete de păpădie curăță organismul de toxine. Decoctul de păpădie se recomandă în a

Păstrăv la cuptor

       Luna mai a început cu ieşirile la iarbă verde. Depinde dacă aţi prins zile frumoase să mergeţi la picnic, dar tot au  fost câteva. De ce să nu ne pregătim coşul  acasă şi acolo doar să scoatem gustările, bucurându-ne cât mai mult de natură, renuntând în acest mod la ritualul grătarelor la marginea pădurii. Un astfel de pacheţel vă propun eu azi.                                                      Păstrăv  la cuptor         Păstrăvii proaspeţi, evisceraţi, spălaţi bine sunt apoi lăsaţi pe prosoape de hârtie să se zvânte. Între timp, pregătim tava în care îi vom coace, cu hârtie cerată, peste care vom pune puțin ulei, nu mult, doar cât să nu fie uscată. Presărăm şi puţină sare şi oregano sau cimbru, depinde ce preferați. Fiecare pește uscat, este șters pe interior cu putină sare, cimbru. Se mai lasă așa sărați peștii într-o farfurie la frigider, cam 15 minute, nu mai mult să nu se deshidrateze şi să-şi piardă suculenţa prin coacere.          Păstrăvii s