Treceți la conținutul principal

Postări

Ghimbir confiat

      Ieri a plouat toată ziua și aseară, deși început de mai, era destul de rece și mohorât. Mi-a trecut ca un fulger ideea de a-mi face un ceai de ghimbir pentru a mă încălzi.       Umblând în lada de la frigider, am constatat că tot ce era ghimbir, trebuia consumat cât mai rapid.       Așa că, într-o primă etapă l-am curațat, cochetând cu ideea de a-l mura sau confia.       Chiar dacă suntem în plină perioadă a dulciurilor, normal câștigătoare trebuia să fie murătura, în schimb eu am mers tot pe linia dulciurilor. Probabil când îmi voi reface proviziile de ghimbir, voi pregăti și un borcănel de murătură ghimbirească.       Bănuiesc că nu este o noutate pentru voi, ghimbirul e una din cele mai sănătoase rădăcini, ca să nu mai vorbim de versatilitatea acesteia.       Se folosește ghimbir ca medicament, deosebit de util în accelerarea proceselor digestive și a metabolismului. In combinație cu lămâia, este deosebit de eficient în combaterea răcelii ș

Tartă cu lămâie

          Nimic nu se compară cu mirosul de portocală sau lamâie adevărată. Când spun adevărată, mă refer la acele lămâi sau portocale, culese din copacii nestropiți, proaspete și bine hidratate. Dacă mai adăugăm și avantajul de a avea o prietenă, care te poate aproviziona cu asemenea raritați în țara noastră, se cheama că ești o norocoasă. Ei bine, eu sunt una din puținele norocoase, care au primit asemenea fructe și evident că am încercat să nu le irosesc.          Sa revenim la ceea ce numim impropriu "tartă cu lamâie". Dacă spun "paradis de tartă" nu exagerez. Combinația de miros, culoare și gust, atinge un asemena grad de exaltare a simțurilor noastre, încât zici ca ai ajuns pe nori plutitori. Prepararea tartei: Ingredientele blatului pentru o tava de 28 cm: - 250 gr. faină - 125 gr. unt cu cel putin 80% grăsime, foarte rece - un galbenuș - 2 linguri de zahăr - câteva linguri de apă rece (cantitate variabilă, în funcție de cerința aluatului).

Placintă cu spanac

Hristos a înviat! Suntem în a doua zi de Paste şi sărbatorim pe cei care poartă numele de Gheorghe, Geta, Gheorghita.. La multi ani ! Pentru că nu am reuşit în timp util să public aşa cum am promis reţeta pentru plăcinta cu spanac, o fac cu o întârziere de câteva zile, cu rugamintea să-mi iertaţi nerespectarea promisiunii. Plăcinta cu spanac, este o variantă a drobului de miel, atât de controversat în ultimii ani, de catre iubitorii de animale. Eu am avut pe masa de Paşte şi miel, dar am încercat şi varianta cu spanac. Să stiţi că a fost foarte apreciată, iar gustul desăvârşit al spanacului, combinat cu urda, m-a ambiţionat să doresc a o  pregăti şi în viitor, sperând să devină parte din obiceiurile casei. Tot suntem europeni şi împletirea tradiţiilor între locuitorii  diferitelor zone e musai să fie si culinară, pentru că această plăcintă este specifică zonei Liguria, din partea nord- vestică a mult iubitei Italia, fiind pregatită cu precădere de Paşte. Probabil 

Turtă dulce cu morcov.

Amintire din 14.04.2019 Pentru că vremea este încă mohorâtă, vă invit la un ceai de ghimbir, alături de o turtă dulce cu morcov, ghimbir,scorţișoară și miere de albine! Asta pentru că mai avem câteva zile de post. Nu cred ca veţi refuza şi o linguriţa de dulceaţă de caise sau afine . Reţeta este foarte, foarte simplă: - o cană făina - un pliculeț de praf de copt stins cu oțet - trei morcovi medii, dați pe răzătoare - o jumătate cană de zahăr plus miere două linguri - ghimbir proaspăt răzuit, cam o lingură, ( eu am completat ) și cu puțin ghimbir pudră - o jumătate lingurița scorțișoară - jumătate cană ulei - puțină sare - o cană și jumătate nucă măcinată grosier - o cană borș ( am folosit borșul în locul apei minerale) Ceea ce rezultă arată cam așa: Folosiți o tavă de copt din teflon, ai cărei pereți îi ștergeți cu ulei, evident dacă nu folosiți hârtia de copt. Eu nu am folosit-o , dupa cum vedeți: Este coaptă, după ce trece evident, testul scobitor