Treceți la conținutul principal

Postări

Pricomigdale cu vișine

          Mai aveţi vişine rătăcite prin congelator sau albuş congelat?  Vă sugerez să le folosiți, pentru a coace acest dulce aromat şi nepretenţios.  Puteţi folosi   merişoare sau caise, dar şi alte fructe deshidratate, însă vişinele, credeţi-mă, fac diferenţa.  Faptul că reţeta conţine doar albuşul, este un avantaj pentru gospodinele care pregătesc des cozonaci şi îl au de regulă congelat.           Recunosc că de multe ori albusul meu din punga în care îl congelez, nu este etichetat cam de la ce număr de ouă provine, dar în această reţetă, unitatea de măsură este cana de lapte.  Nu contează câţi mililitri are , pentru că trebuie să păstraţi doar proporţiile. Eu am folosit una de 250 ml., pentru că după ce am decongelat albuşurile, atât am avut exact o cească!           Vişinele le-am scos de la congelator, le-am lăsat peste noapte în frigider, apoi le-am ținut într-o sită pentru a se scurge bine tot excesul de lichid.  Le-am tamponat cu serveţele de hărtie albă şi le-am deshidr

Pricomigdale cu vişine

          Mai aveţi vişine rătăcite prin congelator sau albuş congelat?  Vă sugerez să le folosiţi,pentru a coace acest dulce aromat şi nepretenţios.  Puteţi înlocui cu  merişoare sau caise, dar şi alte fructe deshidratate, însă vişinele, credeţi-mă, fac diferenţa.  Faptul că reţeta conţine doar albuşul, este un avantaj pentru gospodinele care pregătesc des cozonaci şi îl au de regulă congelat.           Recunosc că de multe ori albusul meu din punga în care îl congelez, nu este etichetat cam de la ce număr de ouă provine, dar în această reţetă, unitatea de măsură este cana de lapte.  Nu contează câţi ml are , pentru că trebuie să păstraţi doar proporţiile. Eu am folosit una de 250 ml., pentru că după ce am decongelat albuşurile, atât am avut, o cească!           Vişinele le-am scos de la congelator, le-am lăsat peste noapte în frigider, apoi într-o sită să se scurgă bine tot excesul de lichid.  Le-am tamponat cu serveţele de hărtie albă şi le-am deshidratat la 70 grade, vreo 4 ore

Tarta Santiago

          Tarta Santiago este o tartă tradiţională din regiunea Galitia.  Ce este interesant şi de apreciat, nu conţine făină ci migdale măcinate sub formă mai fină, dar nu praf.   In comerţ găsiţi făină de migdale, o puteţi folosi cu încredere. Dacă sunteţi reticenţi, puteţi să vă faceţi singuri făină. Migdalele crude, le acoperiţi cu apă fierbinte, câteva minute.  Veţi observa că veţi putea uşor îndepărta coaja.  După decojire, le uscaţi, apoi le daţi la robot, obţinând făina, de o consistenţă pe care o puteţi controla singuri.           Reţeta tartei este foarte simplă, doar trei ingrediente. suplimentar puteţi folosi diferite mirodenii, în funcţie de preferinţă sau disponibilitate.            Reţetă:                     - 300 grame migdale măcinate                    - 6 ouă                    - 300 grame zahăr                    - o linguriţă cu praf amestec de mirodenii ( scorţisoară,                       nucsoară,cuişoare,piper)                    - un vârf

Tartă cu sfeclă roşie

          Anul în care am descoperit checurile cu legume, se încheie cu delicioasa tartă cu sfeclă roşie. Conform tradiţiei, de Crăciun mi-am pregătit sfecla, pentru salata cu hrean. Mi-au mai rămas câteve bucăţi care arătau foarte bine şi am decis să le folosesc într-o prăjitură.   Am rămas surprinsă, cât de umed şi pufos este aluatul. Faptul că în reţetă am folosit cacao precum şi fabulosul amestec al mirodeniilor de iarnă (ghimbir, cuisoare, nucşoară, scorţişoară, cardamon, piper şi fulgi de ardei roşii), i-a dat un gust ciocolătos, extrem de aromat şi practic, dacă nu ştii, nici nu realizezi că mănânci şi sfeclă roşie.   Puteţi să o preparaţi şi ca un chec, eu aşa am făcut-o  la prima încercare, dar pentru că o voi avea pe masa de Crăciun, am vrut să-i dau o notă mai festivă şi am copt-o într-o formă rotundă. Indiferent de opţiunea voastră pentru forma de prezentare, vă asigur că veţi ajnge la concluzia mea.           O tartă deliciosă şi ciocolătoasă !           Reţeta:

Crackers

                Crackers cu parmezan şi pudră de hribi uscaţi. De ce să-i cumpăraţi, când puteţi să -i faceţi rapid, după gustul vostru.  Eu am avut poftă să-i ronţăi usor  picanţi, pentru că în râşniţa unde am făcut pudra de hribi, am pus şi un ardei iute, dar şi flori de busuioc uscat , cimbru şi chimen. I-am tapetat cu susan negru şi chimen, 😄  o parte din ei, iar ceilalţi au fost imbracaţi  cu susan alb.  Aceşti biscuiţi săraţi, sunt delicioşi chiar şi dimineaţa, când vă beţi cafeaua, ca să nu mai zic, de ajutorul lor, când încropiţi un meniu rece, rapid, seara, în faţa televizorului, lângă un pahar de vin sau o bere. Reţetă:                - 360 gr. făină              - 80 gr. parmezan ras              - 2 linguriţe de zahăr              - o linguriţă cu vârf de sare              - 2 linguriţe de busuioc              - 2 linguriţe de cimbru              - 1 linguriţă rasă de pudră de hribi              - un ardei iute uscat               - 4 căţei de usturoi  

Granola

          Cred că fiecare dintre voi aveţi o reţetă de granola, cu seminţe sănătoase şi delicioase. Granola mea conţine caju, fistic, migdale, cocos, susan, seminţe de dovleac, toate îmbălsămate cu cardamon şi curmale. Nu am folosit zahăr, în schimb nu lipseşte mierea de albine. Este uşor de preparat şi nu necesită coacere, doar încălzirea pe flacără a seminţelor, pentru a elibera uleiurile din compoziţia acestora. Un baton de granola, dimineaţa la micul dejun, pentru cei ce adoră dulciurile, este suficient pentru a vă asigura energia necesară începerii unei zile de muncă în forţă.   Cantităţile pe care vi le recomand sunt pur orientative, de fapt eu nici nu le-am cântărit, am folosit o cupă de măsură, cea de 100 ml! Dacă nu aveţi, folosiţi un pahar de 200 ml.                   Reţetă:             - 4 cupe de curmale fără sâmburi ( aproximativ 240 grame)             - 4 cupe cu apă clocotită ( 400 ml.)             - 4 cupe migdale ( circa 240 grame)             - 4 cupe caju (