Treceți la conținutul principal

Postări

Tarta Santiago

          Tarta Santiago este o tartă tradiţională din regiunea Galitia.  Ce este interesant şi de apreciat, nu conţine făină ci migdale măcinate sub formă mai fină, dar nu praf.   In comerţ găsiţi făină de migdale, o puteţi folosi cu încredere. Dacă sunteţi reticenţi, puteţi să vă faceţi singuri făină. Migdalele crude, le acoperiţi cu apă fierbinte, câteva minute.  Veţi observa că veţi putea uşor îndepărta coaja.  După decojire, le uscaţi, apoi le daţi la robot, obţinând făina, de o consistenţă pe care o puteţi controla singuri.           Reţeta tartei este foarte simplă, doar trei ingrediente. suplimentar puteţi folosi diferite mirodenii, în funcţie de preferinţă sau disponibilitate.            Reţetă:                     - 300 grame migdale măcinate                    - 6 ouă                    - 300 grame zahăr                    - o linguriţă cu praf amestec de mirodenii ( scorţisoară,                       nucsoară,cuişoare,piper)                    - un vârf

Tartă cu sfeclă roşie

          Anul în care am descoperit checurile cu legume, se încheie cu delicioasa tartă cu sfeclă roşie. Conform tradiţiei, de Crăciun mi-am pregătit sfecla, pentru salata cu hrean. Mi-au mai rămas câteve bucăţi care arătau foarte bine şi am decis să le folosesc într-o prăjitură.   Am rămas surprinsă, cât de umed şi pufos este aluatul. Faptul că în reţetă am folosit cacao precum şi fabulosul amestec al mirodeniilor de iarnă (ghimbir, cuisoare, nucşoară, scorţişoară, cardamon, piper şi fulgi de ardei roşii), i-a dat un gust ciocolătos, extrem de aromat şi practic, dacă nu ştii, nici nu realizezi că mănânci şi sfeclă roşie.   Puteţi să o preparaţi şi ca un chec, eu aşa am făcut-o  la prima încercare, dar pentru că o voi avea pe masa de Crăciun, am vrut să-i dau o notă mai festivă şi am copt-o într-o formă rotundă. Indiferent de opţiunea voastră pentru forma de prezentare, vă asigur că veţi ajnge la concluzia mea.           O tartă deliciosă şi ciocolătoasă !           Reţeta:

Crackers

                Crackers cu parmezan şi pudră de hribi uscaţi. De ce să-i cumpăraţi, când puteţi să -i faceţi rapid, după gustul vostru.  Eu am avut poftă să-i ronţăi usor  picanţi, pentru că în râşniţa unde am făcut pudra de hribi, am pus şi un ardei iute, dar şi flori de busuioc uscat , cimbru şi chimen. I-am tapetat cu susan negru şi chimen, 😄  o parte din ei, iar ceilalţi au fost imbracaţi  cu susan alb.  Aceşti biscuiţi săraţi, sunt delicioşi chiar şi dimineaţa, când vă beţi cafeaua, ca să nu mai zic, de ajutorul lor, când încropiţi un meniu rece, rapid, seara, în faţa televizorului, lângă un pahar de vin sau o bere. Reţetă:                - 360 gr. făină              - 80 gr. parmezan ras              - 2 linguriţe de zahăr              - o linguriţă cu vârf de sare              - 2 linguriţe de busuioc              - 2 linguriţe de cimbru              - 1 linguriţă rasă de pudră de hribi              - un ardei iute uscat               - 4 căţei de usturoi  

Granola

          Cred că fiecare dintre voi aveţi o reţetă de granola, cu seminţe sănătoase şi delicioase. Granola mea conţine caju, fistic, migdale, cocos, susan, seminţe de dovleac, toate îmbălsămate cu cardamon şi curmale. Nu am folosit zahăr, în schimb nu lipseşte mierea de albine. Este uşor de preparat şi nu necesită coacere, doar încălzirea pe flacără a seminţelor, pentru a elibera uleiurile din compoziţia acestora. Un baton de granola, dimineaţa la micul dejun, pentru cei ce adoră dulciurile, este suficient pentru a vă asigura energia necesară începerii unei zile de muncă în forţă.   Cantităţile pe care vi le recomand sunt pur orientative, de fapt eu nici nu le-am cântărit, am folosit o cupă de măsură, cea de 100 ml! Dacă nu aveţi, folosiţi un pahar de 200 ml.                   Reţetă:             - 4 cupe de curmale fără sâmburi ( aproximativ 240 grame)             - 4 cupe cu apă clocotită ( 400 ml.)             - 4 cupe migdale ( circa 240 grame)             - 4 cupe caju (

Grisine cu făină de porumb

                     Doriţi un aperitiv sănătos şi rapid de pregătit ? Vă recomand aceste  grisine sărate sau  mai puţin sărate, delicioase, lângă un pahar de bere vara sau servite cu dulceaţă de ardei iuţi, iarna.           Tot ce vă trebuie, este o cana de 200 ml, drept măsură pentru ingrediente, dorinţa de a bucătări câteva minute şi puţin din timpul vostru. Efortul mic va avea o răsplată înzecită.                  Reţetă:                     - o cană de 200 ml plină cu făină de porumb ( o făină mai fină )                   - o cană de 200 ml plină cu făină de grâu                   - 100 gr unt                    - un plic de praf de copt                   - o lingură de smântână                   - o linguriţă de sare                   - 4 linguri de apă clocotită                                    Preparare:           Iniţial se amestecă făina, sarea, praful de copt:             ...... se adaugă smântâna şi untul, până se obţine un amestec nisipos:                      Ultima et

Tartă cu mere

                                   Vedeta toamnei, mărul, acest fruct aromat şi plin de vitamine, este cel mai iubit ingredient al dulciurilor în acest anotimp.   Tarta pe care am preparat-o,  este una clasică în bucătăria franceză, dar am modificat puţin raportul ingredientelor, ba chiar şi al mirodeniilor.  Ceea ce am obţinut, a avut un gust divin, de scorţişoară cu ghimbir, numai bun, într-o zi ploioasă şi mohorâtă la  sfârşit de octombrie.   Modul de preparare este foarte uşor, chiar şi cei neiniţiaţi cu bucătăria, pot să îndrăznească să o incerce. Aveti nevoie de un robot de bucatarie, pentru un minim efort sau char si fara, puteti sa va jucati putin cu telul de batut oua.   😃                 Reţetă :         -  120 gr. făină         - un pachet de praf de copt         - o jumătate linguriţă de bicarbonat de sodiu         - zeama de la o lămâie         - un vârf de linguriţă de sare         - o jumătate de linguriţă de ghimbir proaspăt sau un sfert de linguriţă de ghimbir con