Treceți la conținutul principal

Postări

Budincă de ciocolată cu sos de clementine

        Crăciunul se apropie cu paşi repezi, hai să ne lăsăm pătrunşi de spiritul acestuia. Aseară m-au vizitat persoane dragi sufletului meu, am petrecut clipe minunate împreună şi evident că am pregătit o surpriză dulce, ceva care să dea startul colindelor, împodobirii bradului, vremurilor nostalgice cu iz de copilarie.         Această budincă de ciocolată, este perfectă, pentru tot ceea ce înseamnă Sărbători de iarnă şi de ce nu, o idee pentru cei ce doresc să întîmpine frumos pe Moşul.         Nu este reţetă inventată de mine, este după o idee Jamie Oliver, cu mici variaţiuni.         Pentru că această tartă are o compoziţie foarte densă, concentrată, este bine să nu fie mai înaltă decât cea din imagine, aşa încât vă sfătuiesc să folosiţi întocmai cantităţile pe care vi le dau în reţetă, nu uitând însă să folosiţi tava în care o coaceţi, de exact 28 cm. Odată punctate aceste mici amănunte, haideţi să vă descriu paşii.        Reţetă:             - 250 gr. unt  

Coroniţă cu ghimbir şi migdale

              In Humuleşti, pe 20 noiembrie se merge la cimitir pentru pomenirea morţilor. Fiecare duce o colivă  şi pentru că este post, m-am găndit să fac o coroniţă , babă se numeşte in Bucovina, din aluat de chec. Este un aluat foarte aromat, uşor de făcut, practic se amestecă toate ingredientele.           Reţetă:     - o cană de zahăr     -  o jumătate cană ulei     - o cană apă     - 2 căni făină de grâu ( când măsurăm a doua cană cu făină, scoatem două linguri de făină cu       vârf   şi completăm cu făină de migdale)     - o jumătate de linguriţă de coajă de portocale macerate cu zahăr ( dacă nu aveţi, esentă)     - un pliculeţ cu praf de copt     - 2 linguri de cacao neagră     - o linguriţă de ghimbir praf ( dacă nu aveţi folosiţi proaspăt)     - 2 linguri de dulceaţă ( eu am folosit de vişine)     - 3 linguri de nucă de cocos     - un  sfert de linguriţă de sare             Glazura:    - 4 linguri de cacao     - 5 linguri de zahăr  

Tartă cu peşte afumat şi boabe de rodie-Tarta Corina

                  Tarta cu peşte afumat şi boabe de rodie, am facut-o prima dată ca ruladă. Cineva mi-a dat reţeta de ruladă cu sardine din conservă şi  unt . M-am gandit că ar fi mai delicios cu ceva afumat şi am cumpărat macrou. Pentru că tot îmi plac variaţiile pe reţete clasice, am zis de ce unt, mai bine mascarpone. La sfarsit, pentru că era cam anostă vizual, am auncat şi câteva boabe de rodie. A fost foarte , foarte apreciată de cei ce au gustat-o şi etapa următoare a fost să o montez într-o tartă.                              Retetă              Blatul:                       - 500 gr. făină                       - 250 gr. unt                         - 1 gălbenuş                       - 1, 2  linguri de apă foarte, foarte rece (depinde de făină)                       - puţină sare                       - suplimentar un cub mic de unt pentru uns tava în care coaceţi tarta                   Umplutura:                        - 3 peşti afumati (

Tartă cu cremă de vanilie şi struguri

          Seria tarte cu fructe proaspete continuă. O combinaţie interesantă, este crema de vanilie cu struguri. Profitând de faptul că pieţele abundă de struguri aromaţi, gustoşi şi dulci, am zis de ce nu?           Ce a rezultat, nu am cuvinte!                   REŢETĂ:           Blatul:                       - 400 gr. făină                       - 200 gr. unt                         - 115 gr. zahăr                       - 1 gălbenuş                       - 1, 2  linguri de apă foarte, foarte rece (depinde de făină)                       - puţină sare                       - suplimentar un cub mic de unt pentru uns tava în care coaceţi tarta                 Crema:                       - 8 gălbenuşuri                       - 200 gr .zahăr                       - 60 gr. amidon de porumb                       - 1 litru lapte                       - 100 grame de unt                       - un sfert de linguriţă de sare                       - u

Tartă cu blat de brânză cheddar

          Faptul că sunt îndrăgostită de roşii, nu mai este o noutate. Am încercat să nu risipesc ultimele cherry, încercănd o tartă nouă, cu blat de cheddar cheese, dupa o reţetă prezentată de Ana Olson. Nu am fost prea riguroasă în urmarea paşilor din reţeta originală, având unele adaptări personale. Tarta nu este un quiche, deoarece blatul are multă brânză cheddar, ceea ce-l face extrem de crocant şi gustos. REŢETĂ BLAT:             - 250 gr. făină de grâu             - 115 gr. unt             - 230 gr. brânză cheddar             - un sfert de linguriţă piper             - un sfert de linguriţă sare, dacă brânza este sărată             - una,două linguri de apă foarte rece, în functie de făina folosită UMPLUTURA:               - 250 gr. brânză mascarpone sau brânză de vacă               - 230 gr. cheddar                - o ceapă de 25 gr.               - câteva roşii uscate               - 50 ml. oţet balsamic sau aromat               - 50 ml.