Treceți la conținutul principal

Postări

Paella cu dovlecei şi frunze de salvie

               Nu ştiu dacă aţi folosit combinaţia de orez, dovlecei şi....frunze de salvie. Este  delicioasă, eu am descoperit-o absolut întâmplător. Pentru că nu am vrut să treacă vara, fără să mă bucur de minunatele frunze verzi de salvie şi evident minunaţii dovlecei, am hotărât să prepar o paella, că tot mi-am făcut recent cadou o tigaie specială.              Iniţial am încins puţin ulei de măsline, în care am călit două cepe semi-verzi, o mănă de roşii uscate tăiate felii şi un ardei iute.            După ce se înmoaie bine ceapa, putem adăuga suc de roşii, cam 150 ml sau 2, 3 rosii. Eu am avut rosii galbene  şi am folosit 2 roşii mari, decojite.             Lăsăm să fiarbă 2,3 minute la foc scăzut, timp în care tăiem 2 dovlecei mici, cubuleţe. Ii adăugăm şi pe acestia, mai lasăm să fiarbă 2, 3 minute.             Pregătim orezul şi supa de legume, raportul fiind de o cană orez, 3 căni de supă. Adăugăm orezul şi supa în acelaşi timp, exact ca la p

Vişine confiate

       Pentru a confia vişine, vă trebuie doar răbdareeee....Procedeul durează mai multe zile, nu este complicat, dar etapa iniţială, scosul sâmburilor, cere foarte multă atenţie şi calm.        Probabil dacă aveţi un dispozitiv de scos sâmburii e mai simplu, deşi mă îndoiesc să fie prea util în cazul vişinelor , care nu sunt aşa cărnoase.       Eu am avut un băţ de frigăruie şi cum puteţi vedea a fost destul de eficientă metoda. Pe farfurie sunt vişinuţele mele fără sâmburi!               Reţetă   - 350 grame vişine fără sâmburi   - 350 grame zahăr + 70 grame    - zeamă de la o limetă    - 140 ml apă           Cum v-am explicat  la început, metoda de confiere, se realizează pe parcursul mai multor zile. Ziua 1      Se fierbe apa ( 140 ml) cu zahărul (350 grame), până se dizolvă complet zahărul şi se formează un sirop.              Când siropul începe să clocoteasca bine, dăm drumul la vişine şi le lăsăm să fiarbă la foc mic 3, 4 minute. D

Cotlet de porc în sos de vin

                  O reţetă rapidă pentru prepararea cotletelor de porc.                   Cotletele înainte de preparare, trebuie  scoase de la frigider și lasate până ajung la temperatura camerei. Se asezonează cu sare și piper.                   Cât se încălzesc cotletele ne pregătim mirodeniile: frunze de salvie, rozmarin, cimbru, oregano,busuioc, flori de limba mielului, piper boabe.                   Intr-o tigaie, care poate fi introdusă şi în cuptor, se incinge puţin ulei de măsline, apoi se prăjesc cotletele, două, trei minute pe o parte şi două, trei minute pe cealaltă parte.                    După ce am pârjolit puţin bunătatea de carne, stingem totul cu jumatate de pahar de vin . Ţinem tigaia pe foc până se evaporă alcoolul, apoi  în cuptor!                        Lăsăm friptura la cuptor, până se rumenşte bine- aproximativ 30 minute !                                             Poftă bună !

Plăcintă rustică cu fructe

                O plăcintă rustică, cu fructe de sezon. Gustul aluatului fraged dar şi crocant, este bine completat de glazura de nucă caramelizată. REŢETA - o cană făină grâu - am folosit o cană de 200 ml. - un sfert de cană  făină de porumb - 115 gr. unt rece tăiat cuburi - un gălbenuş de ou - 2 linguri de apă foarte, foarte rece  - un vârf  cuţit sare - un kilogram de fructe asortate sau un singur tip de fructe - un baton vanilie - o lingură cu varf amidon de porumb - o lingură sau două  zahăr brun( în funcţie cât de dulci sunt fructele) - 100 gr. miez de nucă - 2, 3 linguri zahăr tos pentru caramel                 Aluatul se pregăteşte la fel ca cel pentru tarte. Iniţial amestecăm cele două tipuri de făină cu sarea.                   Cu vărful degetelor sau mixerul pe funcţia pulsatorie, amestecăm făina cu untul, până devine un nisip.          Batem gălbenuşul cu cele două linguri de apă rece         Amestecăm lich

Tartă cu caise

             O delicioasă tartă de vară, cu caise prezentată aici, dar puteţi alege şi alte variante : cireşe, prune, vişine, mere, struguri, etc.   RETETĂ     10 ouă     250 gr. zahăr     250 gr. făină      un vârf de cuţit sare     zeama de la jumatate lămâie mai mică     o linguriţă de coajă rasă de portocală             Tarta se prepară foarte usor şi rapid.             Iniţial pregătiţi fructele. In cazul în care folosiţi caise, acestea se spală bine, se sterg, se taie în jumatăţi, se scot sâmburii. Se pregăteşte tava, prin ungerea pereţilor cu unt, dar şi cu hârtie de copt. Eu am folosit o tavă rotundă, cu diametrul de 28 cm.  Puteţi folosi şi o tavă dreptunghiulară de 25cm. x 35cm.                    A doua etapă este pregătirea cuptorului, care se preîncălzeşte.           Odată depăşite primele două etape, restul e joacă.           Să ne jucăm. Separăm gălbenuşul de la ouă de albuş, peste gălbenuşuri punem sarea şi coaja de port

Omletă cu leuştean şi salată de lobodă

                  E vară, soare, weekend ! Hai să facem un mic dejun, de sămbată linistită, în familie!                  Azi am preparat omletă, cu tot felul de ierburi, culese din grădina mea de zarzavaturi. Evident că nu am uitat garnitura,  o salată cu multă lamâie şi un strop de ulei de măsline. Omleta -reţeta pentru 4 persoane -  6 ouă   - 3 linguri de lapte - 50 grame de şuncă tip kaizer - o mâna de cozi de ceapa verde - o mână bună de frunze de leuştean, mărar şi pătrunjel - 3 fire de usturoi verde ( şi partea alba şi cea verde) - câteva frunzuliţe de cimbru - sare, piper proaspăt măcinat, puţin praf de ardei iute                Intr-o tigaie încinsă, am adăugat un strop de ulei, şunca tăiată fâşii şi am prăjit-o uşor. Cât timp s-au format crutoanele de kaizer, am tăiat cele trei fire de usturoi şi la tigaie!                                      Am lăsat usturoiul să se înmoaie puţin şi am tocat restul zarzavatului.                

Tartă cu brânză

O tartă pentru prepararea căreia  folosiţi toate brânzeturile pe care le aveţi în frigider. Deosebit de gustoasă şi rece şi caldă, alături de un pahar de vin şi mai ales în compania prietenilor. Blatul: Pentru ca am folosit o tava de 28 si destul de înaltă, am dublat reţeta blatului. - 200 gr. unt - 360 gr. făină - 2 linguri oţet - sare - 4,5 linguri apă foarte rece Mi-am pregatit planseta de lucru. Am pus făina cu sarea şi în centrul ei untul foarte rece, tăiat cubuleţe. Cu vârful degetelor am rupt bucăţelele de unt, frecându-le cu făina, până am obţinut o compoziţie nisipoasă. In final, aluatul se omogenizează cu ajutorul apei, într-o bilă, care se împachetează în folie şi se dă la frigider 30 minute. Pregatirea compoziţiei cu care umplem tarta noastră. Cum vă aminteam, puteţi folosi tot felul de brânzeturi, cele pe care le aveţi de obicei în casă pentru consumul propriu. - 200 gr. smantâna pe care am bătut-o cu un ou sau 125 gr. mascarpone