Treceți la conținutul principal

Postări

Dulceaţă de ceapă roşie

        In această primăvară am răsădit şi ceapă roşie în  grădina mea de zarzavat şi legume. Din păcate a plouat zilnic, aşa încât ceapa mea nu a mai ajuns la maturitate. Zilele trecute, am găsit la o bătrânică în piaţă, mult doriţii bulgări roşii, i-am cumpărat şi am ajuns acasă nerăbdătoare să prepar această dulceaţă, pentru prima dată, dar de mult plănuită.        REŢETĂ                       - 1 kg. cepă roşie                       - 500 gr. zahăr                       - 250 ml. oţet balsamic                       - 250 ml. vin alb                       - 1 ardei roşu iute                       - 2 frunze dafin, o crenguţă de rozmarin                       - un sfert de linguriţă de sare, puţin piper      PREGĂTIRE                          Puteţi începe pregătirea dulceţei seara, pentru că trebuie să stea o noapte la temperatura camerei, la macerat. Asta însemnă că veţi tăia ceapa julienne şi olăsaţi într-un bol, alături de frunzele de dafin, rozm

Tarta cu ciocolată şi zmeură

               Am aşteptat cu nerăbdare coacerea zmeurii, pentru că de mult timp îmi propusesem să pregătesc această delicioasă tartă cu ciocolată.                Când aţi  mai făcut o vizită  la piaţă? Eu vara cumpăr fructe şi legume doar de acolo, pentru că abundă tarabele cu  coacaze, agrişe, ciuperci, zmeură, afine, fragi, etc. Ultima dată am luat caise, agrişe şi evident două caserole cu zmeură, pentru mult râvnita mea tartă. Din caise, am confiat câteva, o parte la gem si ce mi-a mai rămas, le-am transformat într-o frumoasă tartă Tatin ( reţeta şi pozele aici    Tarta Tatin cu caise ) . Agrişele le-am confiat ( vezi aici Vişine confiate ).                 Dar să revenim la ciocolată, la zmeură şi aluat fraged, cele trei componente de bază ale tartei.                Tava folosită de mine pentru a coace blatul de aluat fraged, a fost cu diagonala de 30 cm.      Retetă              Blatul:                       - 400 gr. făină                       - 200

Tarta Tatin cu caise

          Ce poate fi mai sănătos şi răcoros vara, decât un desert pregătit  cu  fructe variate, caise, vişine, coacăze, mere, practic cu ce găsiţi prin grădina voastră sau piaţă. Nu trebuie să fiţi lipsiţi de imaginaţie şi originalitate.           Pentru că am încercat toată gama fructelor în aluat de pandispan ( vezi aici Tarta cu caise ), azi am făcut aceasta tartă, cu caisele răsturnate, după renumita Tatin cu mere. Reţetă:        - 25-30 caise (depinde de mărimea acestora, practic câte vă intră pe fundul tăvii în care o coaceţi)        - 250 gr. zahăr pentru caramel         - puţină sare        - un cubuleţ de unt pentru uns pereţii laterali ai tăvii        - 10 ouă        - 250 gr. zahăr pentru pandispan        - 250 gr. făină        - o linguriţă coajă de portocală rasă        - zeama de la o jumătate de lămâie Mod de preparare:             Pregătiţi caramelul din 250 de gr. zahăr, apoi turnati-l în tava în care coaceţi tarta, lasaţi-l

Paella cu dovlecei şi frunze de salvie

               Nu ştiu dacă aţi folosit combinaţia de orez, dovlecei şi....frunze de salvie. Este  delicioasă, eu am descoperit-o absolut întâmplător. Pentru că nu am vrut să treacă vara, fără să mă bucur de minunatele frunze verzi de salvie şi evident minunaţii dovlecei, am hotărât să prepar o paella, că tot mi-am făcut recent cadou o tigaie specială.              Iniţial am încins puţin ulei de măsline, în care am călit două cepe semi-verzi, o mănă de roşii uscate tăiate felii şi un ardei iute.            După ce se înmoaie bine ceapa, putem adăuga suc de roşii, cam 150 ml sau 2, 3 rosii. Eu am avut rosii galbene  şi am folosit 2 roşii mari, decojite.             Lăsăm să fiarbă 2,3 minute la foc scăzut, timp în care tăiem 2 dovlecei mici, cubuleţe. Ii adăugăm şi pe acestia, mai lasăm să fiarbă 2, 3 minute.             Pregătim orezul şi supa de legume, raportul fiind de o cană orez, 3 căni de supă. Adăugăm orezul şi supa în acelaşi timp, exact ca la p

Vişine confiate

       Pentru a confia vişine, vă trebuie doar răbdareeee....Procedeul durează mai multe zile, nu este complicat, dar etapa iniţială, scosul sâmburilor, cere foarte multă atenţie şi calm.        Probabil dacă aveţi un dispozitiv de scos sâmburii e mai simplu, deşi mă îndoiesc să fie prea util în cazul vişinelor , care nu sunt aşa cărnoase.       Eu am avut un băţ de frigăruie şi cum puteţi vedea a fost destul de eficientă metoda. Pe farfurie sunt vişinuţele mele fără sâmburi!               Reţetă   - 350 grame vişine fără sâmburi   - 350 grame zahăr + 70 grame    - zeamă de la o limetă    - 140 ml apă           Cum v-am explicat  la început, metoda de confiere, se realizează pe parcursul mai multor zile. Ziua 1      Se fierbe apa ( 140 ml) cu zahărul (350 grame), până se dizolvă complet zahărul şi se formează un sirop.              Când siropul începe să clocoteasca bine, dăm drumul la vişine şi le lăsăm să fiarbă la foc mic 3, 4 minute. D

Cotlet de porc în sos de vin

                  O reţetă rapidă pentru prepararea cotletelor de porc.                   Cotletele înainte de preparare, trebuie  scoase de la frigider și lasate până ajung la temperatura camerei. Se asezonează cu sare și piper.                   Cât se încălzesc cotletele ne pregătim mirodeniile: frunze de salvie, rozmarin, cimbru, oregano,busuioc, flori de limba mielului, piper boabe.                   Intr-o tigaie, care poate fi introdusă şi în cuptor, se incinge puţin ulei de măsline, apoi se prăjesc cotletele, două, trei minute pe o parte şi două, trei minute pe cealaltă parte.                    După ce am pârjolit puţin bunătatea de carne, stingem totul cu jumatate de pahar de vin . Ţinem tigaia pe foc până se evaporă alcoolul, apoi  în cuptor!                        Lăsăm friptura la cuptor, până se rumenşte bine- aproximativ 30 minute !                                             Poftă bună !

Plăcintă rustică cu fructe

                O plăcintă rustică, cu fructe de sezon. Gustul aluatului fraged dar şi crocant, este bine completat de glazura de nucă caramelizată. REŢETA - o cană făină grâu - am folosit o cană de 200 ml. - un sfert de cană  făină de porumb - 115 gr. unt rece tăiat cuburi - un gălbenuş de ou - 2 linguri de apă foarte, foarte rece  - un vârf  cuţit sare - un kilogram de fructe asortate sau un singur tip de fructe - un baton vanilie - o lingură cu varf amidon de porumb - o lingură sau două  zahăr brun( în funcţie cât de dulci sunt fructele) - 100 gr. miez de nucă - 2, 3 linguri zahăr tos pentru caramel                 Aluatul se pregăteşte la fel ca cel pentru tarte. Iniţial amestecăm cele două tipuri de făină cu sarea.                   Cu vărful degetelor sau mixerul pe funcţia pulsatorie, amestecăm făina cu untul, până devine un nisip.          Batem gălbenuşul cu cele două linguri de apă rece         Amestecăm lich